Gastro trendovi se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, no jednom kada se naviknete na ovaj, teško ćete natrag. Tako je barem za zaključiti promatramo li stanovnike Turske koji uživaju u takozvanom „Van doručku“. Nije to samo doručak, to je čitava ceremonija i iskustvo za sebe, a ime je dobilo po mjestu Van – svjetskoj prijestolnici dobrog doručka.

Van je inače grad istoimene provincije na istoku Turske u kojoj živi većinski kurdsko stanovništvo. Poznat je po jezeru Van i starim utvrdama koje podsjećaju na nekadašnja kraljevstva koja su se ovdje prostirala, a nalazilo se i na slavnom povijesnom Putu svile. Sada se proslavio i po Van doručku kojeg Turci pokušavaju uvrstiti na UNESCO-ovu listu svjetske baštine.

Za sada im ide dobro. Naime, već 2014. godine ušli su u Guinnessovu knjigu rekorda za najveći stol za doručak. Tom prilikom čak 51 793 ljudi uživalo je u doručku podno tvrđave Van, baš kao nekad kada su karavane ovdje zastajale i trgovci koristili priliku za dobar doručak. Pa, u čemu je kvaka s ovim doručkom?

Van doručak, Turska - 1 Van doručak, Turska - 1 (Foto: Shutterstock)

Baš kao i tradicionalni turski doručak, Van doručak je široka lepeza slatkih i slanih jela pri čemu dominiraju mliječni proizvodi poput sireva, maslaca, vrhnja… Najpoznatiji sir je ovčji sir koji podsjeća na feta sir, samo je malo blažeg okusa i prožet je aromatičnim biljem koje raste na okolnim planinama (divlji poriluk, planinski timijan, metvica, pa čak i divlje cvijeće).

Osim toga, tu su i umućeni maslac koji se pravi od jogurta, umak od krastavaca i jogurta, jaja s komadićima začinjene turske kobasice, hrskava kajgana s orasima i medom, hrskavi kolačići s pekmezom…

Stanovnici Vana tradicionalno smatraju da je doručak najvažniji obrok u danu. Tako su vjerovali mnogo prije nego su nam to moderni nutricionisti objasnili, pa je i doručak bio važan trenutak za obitelji koje su se ujutro povezivale, družile, socijalizirale…

Stoga se nemojte iznenaditi što su redovi pred restoranima koji serviraju Van doručak dugački. Srećom, ne morate putovati tako daleko da biste kušali ove delicije (premda bi to zaista bio pravi doživljaj) – u Istanbulu ćete najbolji izbor restorana s Van doručkom pronaći u naselju Besiktas, tj. ulici Celebi Oglu Sokagi. Bujrum!

Čudo zakopano pod zemljom: Mjesto koje zovu nultom točkom u povijesti čovječanstva Sanliurfa muzej, Turska - 7 Gobeklitepe, Turska - 2 Gobeklitepe, Turska - 3 +31 Karahantepe, Turska - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju