Ugrubo, jedna trećina ukupne količine hrane se baca ili pokvari prije nego što dođe do stola. Umjesto na tanjurima, hrana postaje otpad koji propada i stvara stakleničke plinove. Na industriju hrane globalno odlazi oko 37 posto štetnih stakleničkih plinova. U zabrinjavajućoj statistici stoji i podatak da na hranu životinjskog podrijetla odlazi otprilike dvostruko više emisija plinova u atmosferu.

Iz želje da se zdravlje planeta popravi, a industrija hrane postane održivija jedan od novih trendova koji se zahuktava je mudro iskorištavanje otpada. Upcycled Food Assosiation upozorava da otpad nije uvijek smeće te da se recikliranjem mogu napraviti nova slasna jela. Upcycle znači ponovno upotrijebiti odnosno osmisliti i izraditi novo od starog, bilo da je riječ o predmetima ili hrani. Noviji termin zapravo označava nekadašnji pristup hrani kada je nije bilo u obilju, niti je nužno bila na dohvat ruke.

„Upcycling“ se ponekad se naziva i kreativno recikliranje jer zahtjeva istraživanje, domišljatos i snalažljivost. Ukratko, recikliranjem „otpada“ u industriji hrane koriste se sastojci koji se u uobičajenoj proizvodnji ne bi našli u našoj prehrani, a za to je potrebna suradnja s provjerenim i kvalificiranim proizvođačima.

Neke od takvih, recikliranih proizvoda, mnogi imaju u svojim smočnicama i hladnjacima: kobasice napravljene od ostataka mesa, kao i džemovi od prezrelog voća samo su neki od primjera kako višak ne mora postati kompost ili hrana za životinje.

Vlaknasti komadići koji su ostali nakon proizvodnje voćnog soka koriste se za bolji okus i nutritivni sadržaj grickalica. Ono što ostane od mljevenja primjerice pšenice, a nije brašno, dodaje se žitaricama za doručak. Proteini sirutke u proizvodnji sira se pak dodaju se energetskim pločicama i shakeovima.

Velik dio onoga što se tretira kao otpad nakon obrade hrane sadrži vrijedne nutritivne sastojke, a novi trend pomaže da to i prepoznamo.
Idejama za nove proizvode od viška hrane bave se stručnjaci koji naglašavaju kako bi takva ponuda na policama trgovina mogla biti sve veća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju