Ovaj slatki kolač od dizanog tijesta kod kojeg teško možemo stati samo na jednom, ima puno inačica, ali original je okruglog oblika s nadjevom od voćnog pekmeza posut šećerom u prahu.

Tradicionalna slastica poklada, pokladnica ili krafna dobila je naziv prema običaju prerušavanja koje se njeguje u to vrijeme, a nerijetko smo se mogli i uvjeriti da se one loše krafne mogu ''prerušiti'' u one ne tako ukusne.

Kako bi krafne bile mekane i ukusne, stručnjaci će reći da su osim dobrog recepta i aroma koje se dodaju u tijesto poput ruma ili limunove korice, dvije stvari su vrlo bitne – temperatura ulja i slijepo praćenje recepta. Kod pripreme krafni bitna je temperatura prostorije, ali i namirnica koje sve trebaju biti tople ili sobne temperature poput toplog mlijeka ili rastopljenog maslaca. Idealna temperatura ulja za pečenje krafna je oko 165°C i peku se oko 30 sekundi do minute poklopljene jer zbog topline bolje rastu od ulja, a ne spuštaju se u ulje.

Time se stvara lijepi bijeli prsten u sredini koji je prvi pokazatelj koliko je krafna dobra. Krafna ne smije biti pretamna, a širi svijetli prsten u sredini od onog užeg pokazatelj je da će krafne biti ukusne i mekane, a ne prepečene i suhe. Uzdignut gornji dio s manje posutog šećera također će prokazati dobru krafnu dok će ona loša biti posuta s puno šećera kako bi se sakrile sve njezine mane.

Bilo da kupujete krafne na ulici u Samoboru ili Rijeci ili pak u trgovinama možete se koristiti ovim trikovima kako bi svaka krafna koju pojedete bila fina. Dobre krafne možda nećete očekivati u supermarketima, ali nađete li se u Plodinama nikako nemojte zaobići ove slastice za najluđe dane u godini koje će od četvrtka 20. veljače koštati samo 1,49 kuna, a želite li se sami okušati u spravljanju savršene krafne tamo možete kupiti i sve potrebne sastojke.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju