Iako u vrijeme poklada uopće nije neobično pojesti nekoliko krafni za redom za ovu recenziju bilo nam je teško naći kušače koji bi podnijeli tu žrtvu. Ne samo da jedna krafna ima oko 400 kalorija poput cijele kobasice, čokolade ili pak kriške pizze, već dizano tijesto može stvoriti žgaravicu koja traje satima, tako barem kažu oni koji su odbili za našu recenziju omastiti brk s ovom prigodnom slasticom. 

Zato se skupilo nas hrabrih sedam i prema jednostavna tri kriterija, izgled, okus tijesta i punjenja testirali krafne iz deset zagrebačkih lokala. 

MEET MIA
Krafna s pistacijom 15 kn
Krafna s marmeladom 8 kn

Iako najmanje krafne koje smo u ovoj recenziji kušali, najviše su nas oduševile. Isprobali smo onu s pistacijom i klasičnu s marmeladom.

U onoj s pistacijom osjeti se rum u tijestu, aromatično je te okusom i konzistencijom podsjeća na domaće. U ovom malom cake &brunch baru dočekao nas je najveći izbor krafni od svih posjećenih lokacija, a osim klasične tražili smo ih da nam preporuče onu najbolju. Bila je to ona s pistacijom. Nitko nije imao pretjeranih zamjerki, bila je stvarno užitak i oku i nepcu, sve dok nismo saznali njezinu cijenu. No neki od nas su na kraju cijelog isprobavanja zaključili da bi ovu precijenjenu krafnu ubrzo htjeli ponovno kušati.

Kod krafne s marmeladom od marelice nisu štedjeli s punjenjem, lijepim izgledom i ''domaćim'' okusom oduševila je sve prisutne.

Meet Mia Meet Mia (Foto: Andrea Paić/Punkufer)

ORIJENT
Krafna s marmeladom 9 kn

Krafna oko koje su se lomila koplja bila je svakako jedna od onih iz poznate slastičarnice Orijent. Veća od one prethodne, bila je prhka i aromatična, no za neke i previše. U tijestu se osjećala korica limuna koja nije odgovarala baš svima ''jer im je okus krafne previše sličio fritulama''. Bilo je naravno i onih koji su komentirali da ih baš to odvaja od drugih i da daje svježinu ovom masnom kolaču.

JAKŠIĆ
Krafna s marmeladom 8 kn

Osjeti se rum, tijesto je odlično iako podsjeća više na buhtlu nego na krafnu. Mekano tijesto podsjeća na onu iz Meet Mie.

VINCEK
Krafna s marmeladom 8 kn

Jedna od najvećih koje smo za ovu priliku isprobali u redakciji, ali punjenje nije ispunilo očekivanja većine. Bilo ga je malo s obzirom na veličinu krafne i iako je bila dosta žuta, kao da je rađena s domaćim jajima, svi su je opisali kao ''tipičnu suhastu pekarsku krafnu''. Nekima je i zasmetalo što je tijesto bilo slanije od drugih dok je nekima baš to odgovaralo.

Vincek Vincek (Foto: Andrea Paić/Punkufer)

PANPEK
Krafna s marmeladom 5 kn/ s popustom 3 kn

Činilo nam se kao da je ova cjenovno najprihvatljivija krafna srednje veličine bila pečena dan prije. Upila je dosta ulja, tijesto je suho, neki će reći ''klasika'', kao svaka druga krafna. 

DINARA
Krafna s marmeladom 3,50 kn

Krafna na kakvu smo navikli iznenadila nas je najboljim pekmezom, tamnijim od ostalih, vjerojatno od miješanog voća, ali s finom aromom. Ipak primijetili smo nepravilnu raspodjelu tog finog pekmeza u krafni kod koje je upravo on najveći adut.

KLARA
Krafna s marmeladom 3,49 kn

Manja količina pekmeza od ostalih mogla se naći i u ovoj krafni koju smo se trebali potruditi žvakati. Okus nas je podsjećao na čvarkuše pa smo zaključili da je vjerojatno pečena na domaćoj svinjskoj masti.

Klara Klara (Foto: Andrea Paić/Punkufer)

MLINAR
Krafna s marmeladom 2,50 kn
Krafna s čokoladom 4,90 kn

S kiselkastim pekmezom ova krafna osvježila je naše nepce i time se istaknula među ostalima. Mekana i srednje veličine zadovoljila je svakog kušača u našoj redakciji i proglašena najboljom ''value for money'' krafnom.

Krafna s čokoladom punijeg je okusa i zasitnija, no također mekanog tijesta. 

ZDRAVLJAK SRŠEK

Krafna s marmeladom 9 kn

Tri škarnicla smo promijenili da se ne zamaste druge krafne, ali i dalje su od naših kušača ocjenjene kao dobre krafne u kojima bi dobro raspoređen pekmez mogao biti malo ukusniji. 

DAFINA

Krafna s marmeladom od marelice/ višnje/ čokolade/ vanilije 4 kn

Velike krafne, mekane, ali većina se složila da bi ih zbog načina stavljanja punjenja trebalo diskvalificirati iz ove recenzije. Dok su jedni na to naviknuti i nimalo im ne smeta, drugi su bili u najmanju ruku iznenađeni kada su vidjeli da su sve ove vrste krafni prerezane na pola i premazane s pojedinim punjenjem poput nekog sendviča. To bi mogli nazvati varanjem!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju