Sve užurbaniji način života doveo je do toga da se hranimo u hodu i polako zaboravimo na recepte i namirnice koje su koristili naši roditelji, bake i prabake. Ali, zato je tu Muzej u loncu. Ne, nije to jedan veliki lonac, nego ideja nastala u Gradskom muzeju u samom središtu Požege, koji se svim silama trudi na jednom mjestu okupiti što je više moguće zaboravljenih, tradicionalnih recepata s područja Slavonije, Baranje i Srijema.
Ovoga puta donosimo tradicijski recept za poslasticu, od čijeg tijesta možete napraviti krafne i poderane gaće. Recept u nastavku je za 60-ak krafni te 20-ak poderanih gaća.
Krafne i poderane gaće - sastojci
- 2 kvasca
- 3 jaja
- 2 kg brašna (mješano glatko i oštro)
- ¾ l mlijeka
- 3 žlice šećera
Krafne i poderane gaće - priprema
- U malo toplog mlijeka razmrviti kockice kvasca uz dodatak nešto šećera i brašna. U temperirano brašno dodati razmućena jaja, uzdignuti kvasac, šećer i mlako mlijeko, koliko treba da se dobije mekano tijesto.
- Nauljenim rukama namazati posudu u kojoj se zamiješalo tijesto, kako bi se bez puno diranja, a poslije dizanja, moglo istresti na radnu površinu. Prekriveno tijesto ostaviti dizati na toplom.
- Dignuto tijesto istresti na radnu površinu, lagano rastanjiti te čašom ili okruglom modlom oblikovati krafne.
- Ostatak tijesta premijesiti, rastanjiti i narezati na kvadrate prorezane s dva mjesta za poderane gaće. Ovo tijesto ne smije se previše dignuti kao ono za krafne. Pržiti u dubokoj posudi na zagrijanoj masti ili ulju. Posuti sitnim šećerom ili dodati pekmez od šljiva. Dobar tek!
Još recepata za tradicionalna jela Slavonije možete pronaći na internetskim stranicama Muzeja u loncu.
Muškatni oraščić: Ljekoviti začin s kojim se ne smije pretjerivati +3