Sve užurbaniji način života doveo je do toga da se hranimo u hodu i polako zaboravimo na recepte i namirnice koje su koristili naši roditelji, bake i prabake. Ali, zato je tu Muzej u loncu. Ne, nije to jedan veliki lonac, nego ideja nastala u Gradskom muzeju u samom središtu Požege, koji se svim silama trudi na jednom mjestu okupiti što je više moguće zaboravljenih, tradicionalnih recepata s područja Slavonije, Baranje i Srijema.

U trendu Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara

Ovoga puta donosimo tradicijski recept za poslasticu, od čijeg tijesta možete napraviti krafne i poderane gaće. Recept u nastavku je za 60-ak krafni te 20-ak poderanih gaća.

Krafne i poderane gaće - sastojci

  • 2 kvasca
  • 3 jaja
  • 2 kg brašna (mješano glatko i oštro)
  • ¾ l mlijeka
  • 3 žlice šećera

Krafne i poderane gaće - priprema

  1. U malo toplog mlijeka razmrviti kockice kvasca uz dodatak nešto šećera i brašna. U temperirano brašno dodati razmućena jaja, uzdignuti kvasac, šećer i mlako mlijeko, koliko treba da se dobije mekano tijesto.
  2. Nauljenim rukama namazati posudu u kojoj se zamiješalo tijesto, kako bi se bez puno diranja, a poslije dizanja, moglo istresti na radnu površinu. Prekriveno tijesto ostaviti dizati na toplom.
  3. Dignuto tijesto istresti na radnu površinu, lagano rastanjiti te čašom ili okruglom modlom oblikovati krafne.
  4. Ostatak tijesta premijesiti, rastanjiti i narezati na kvadrate prorezane s dva mjesta za poderane gaće. Ovo tijesto ne smije se previše dignuti kao ono za krafne. Pržiti u dubokoj posudi na zagrijanoj masti ili ulju. Posuti sitnim šećerom ili dodati pekmez od šljiva. Dobar tek!

Još recepata za tradicionalna jela Slavonije možete pronaći na internetskim stranicama Muzeja u loncu

Muškatni oraščić: Ljekoviti začin s kojim se ne smije pretjerivati +0 Muškatni oraščić