Jeste li čuli za domodu? Riječ je o nacionalnom jelu Gambije. Točnije, o kremastom gulašu koji se bazira na orašastim plodovima – najčešće kirikirikiju, koju mu daje glatkoću i sočnost, ali i dosta bjelančevina.

S obzirom na siromaštvo u toj zapadnoafričkoj zemlji, većina stanovništva ne može si priuštiti meso baš svaki dan. Domoda se stoga kuha od bundeve ili batata, a u posebnim prilikama u lonac se ubaci i nešto junetine ili piletine.

Jelo se najčešće poslužuje uz rižu, a iskusni znalci vele da najbolji okus ima dan nakon kuhanja kad se svi sastojci sljube.

Gljive su izvrsna namirnica za gulaš Hrana i piće Gulaš za 25 kuna: Recept za fino jelo koje treba isprobati u listopadu

Sastojci za domodu:
500 grama slatkog krumpira ili bundeve
400 grama junetine ili piletine
180 grama glatkog maslaca od kikirikija
85 grama koncentrata rajčice
3 svježe rajčice
2-3 češnja češnjaka
1 luk
1 litra povrtnog temeljca
biljno ulje za pirjanje
sol i papar po želji
čili papričica po želji

Priprema:
1. Zagrijte ulje u većem loncu pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša.

Pileći paprikaš Hrana i piće Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?

2. U lonac dodajte meso (ako ga koristite) i pirjajte dok ne dobije lijepu smeđu boju.

3. Ubacite i sitno nasjeckani češnjak te miješajte sve zajedno oko jedne minute.

4. Ubacite svježe rajčice narezane na kocke i pirjajte oko tri minute.

5. Dodajte koncentrat rajčice, čili papričicu i maslac od kikirikija.

6. Sve dobro promiješajte pa podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte oko 15 minuta.

7. Ubacite očišćeni batat ili bundeve narezane na manje kocke, poklopite i kuhajte sve zajedno još oko 30 do 40 minuta dok povrće ne omekša.

8. Posolite i popaprite po želji. Poslužite uz kuhanu rižu. Dobar tek!