Najdraži dio jeseni - gljive! Skupljali bismo ih svaki dan, tražili u predivnim šarenim šumama i jeli na sto različitih načina. Jedan od najdražih i najjednostavnijih za pripremu je sigurno prema receptu za gulaš od gljiva.
Ako i niste "profi" gljivar čak ni amater, svejedno možete uživati u ovoj veličanstvenoj deliciji. U trgovinama će vas sastojci za ovaj recept stajati oko dvadesetak kuna, ovisno koliko vrsta gljiva odlučite spremiti u košaricu. Dakako, idite u berbu samo ako se razumijete u tematiku ili imate partnera koji gljive ima u malom prstu.
Gulaš od gljiva možete poslužiti uz kruh, kuhane rezance ili čak rižu. Kako u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance.
Sastojci za gulaš od gljiva:
- 500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)
- 200 ml povrtnog temeljca
- 50 ml crvenog vina
- 1 veća rajčica
- 1 luk
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 žlice umaka od soje
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žlica brašna
- 1 žlica timijana
- 1 žlica sušene kadulje
- sol i papar po želji
- peršin za ukrašavanje
- biljno ulje za pirjanje
Priprema gulaša od gljiva:
- Zagrijte ulje u loncu pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.
- Ubacite u lonac i nasjeckan češnjak, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.
- Ulijte vino u lonac, promiješajte i pustite da sve zajedno kuha nekoliko minuta, odnosno dok većina tekućine ne ispari.
- Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.
- Ubacite koncentrat rajčice i svježu rajčicu narezanu na kockice. Kuhajte sve zajedno nekoliko minuta.
- 6. Ubacite gljive narezane na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.
- Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom.
- Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još koju minutu, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube.
- Pospite peršinom prije posluživanja. Dobar tek!
Savjet plus:
Umjesto svježih možete iskoristiti i sušene gljive. Prije ubacivanja u gulaš stavite ih u vodu na barem dvadesetak minuta, a tekućinu u kojoj su se namakali iskoristite umjesto temeljca.