Najdraži dio jeseni - gljive! Skupljali bismo ih svaki dan, tražili u predivnim šarenim šumama i jeli na sto različitih načina. Jedan od najdražih i najjednostavnijih za pripremu je sigurno prema receptu za gulaš od gljiva.

Ako i niste "profi" gljivar čak ni amater, svejedno možete uživati u ovoj veličanstvenoj deliciji. U trgovinama će vas sastojci za ovaj recept stajati oko dvadesetak kuna, ovisno koliko vrsta gljiva odlučite spremiti u košaricu. Dakako, idite u berbu samo ako se razumijete u tematiku ili imate partnera koji gljive ima u malom prstu.

Gulaš od gljiva možete poslužiti uz kruh, kuhane rezance ili čak rižu. Kako u ovom receptu nema namirnica životinjskog porijekla, bit će izvrstan izbor i za vegane ili vegetarijance.

Sastojci za gulaš od gljiva:

  • 500 grama gljiva po želji (šampinjoni, bukovače, trubače...)
  • 200 ml povrtnog temeljca
  • 50 ml crvenog vina
  • 1 veća rajčica
  • 1 luk
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 žlice umaka od soje
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica timijana
  • 1 žlica sušene kadulje
  • sol i papar po želji
  • peršin za ukrašavanje
  • biljno ulje za pirjanje

Priprema gulaša od gljiva:

  1. Zagrijte ulje u loncu pa na njemu prepržite luk narezan na kockice. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.
  2. Ubacite u lonac i nasjeckan češnjak, pa sve zajedno pirjajte još oko pola minute.
  3. Ulijte vino u lonac, promiješajte i pustite da sve zajedno kuha nekoliko minuta, odnosno dok većina tekućine ne ispari.
  4. Ubacite brašno i sve dobro promiješajte.
  5. Ubacite koncentrat rajčice i svježu rajčicu narezanu na kockice. Kuhajte sve zajedno nekoliko minuta.
  6. 6. Ubacite gljive narezane na jednake dijelove i začine i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta, odnosno dok gljive ne puste tekućinu.
  7. Začinite s umakom od soje, solju, paprom, kaduljom i timijanom.
  8. Podlijte sve zajedno povrtnim temeljcem i kuhajte još koju minutu, odnosno dok se gulaš ne zgusne, a okusi ne sljube.
  9. Pospite peršinom prije posluživanja. Dobar tek!

Savjet plus:

Umjesto svježih možete iskoristiti i sušene gljive. Prije ubacivanja u gulaš stavite ih u vodu na barem dvadesetak minuta, a tekućinu u kojoj su se namakali iskoristite umjesto temeljca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju