Želite li uživati u sočnim pilećim batacima koje pucaju od umami okusa, isprobajte ovaj trik. Marinirajte piletinu u umaku od soje – čak dva dana. 

Okus dobiven nakon mariniranja piletine u umaku od soje i odgovarajućih začina oduševit će i najveće skeptike.

Nakon mariniranja piletine u hladnjaku termički je obradite po želji. Možete je ispeći na roštilju, u pećnici ili na štednjaku, ili pak skuhati na pari – na vama je da odlučite.

O metodi kuhanja ovisit će i duljina termičke obrade. Znat ćete da je meso gotovo kada temperatura u unutrašnjosti najdebljeg dijela piletine doseže temperaturu od oko 73 Celzijeva stupnja..

Sastojci

  • 1 kg pilećih bataka
  • 500 ml umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
  • 50 ml tamnog umaka od soje
  • 3-4 zvjezdasta anisa
  • 1 štapić cimeta
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica papra u zrnu
  • sušena čili papričica
  • mala šaka klinčića
  • bijelo vino
  • topla voda

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte toplu čistu vodu, po jednu žlicu soli i brašna. Uronite pileće batke u pripremljenu kupku i dobro ih istrljajte te očistite od eventualnih nečistoća.
  2. Isperite piletinu pod mlazom vode, i posušite je papirnatim ručnicima.
  3. Potopite pileće batke u bijelo vino na 15-ak minuta kako biste ih marinirali i dodatno dezinficirali. Upotrijebite dovoljno vina da piletina bude u potpunosti uronjena u tekućinu.
  4. Napravite marinadu: u loncu pomiješajte umak od soje sa smanjenim udjelom soli, tamni umak od soje, šećer, papar u zrnu, zvjezdasti anis, cimet i klinčiće te sušeni čili. Zagrijte umak i pustite da se kuha oko pet minuta. Potom maknite lonac sa štednjaka i pustite da se ohladi do kraja.
  5. Ocijeđenu i osušenu piletinu uronite u ohlađenu marinadu na bazi umaka od soje, stavite u staklenu posudu i pohranite u hladnjak na dva dana.
  6. Nakon dugotrajne marinade – termički obradite piletinu po želji. Možete je skuhati na pari, ispeći u pećnici, na roštilju ili gril tavi. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju