Želite li uživati u sočnim pilećim batacima koje pucaju od umami okusa, isprobajte ovaj trik. Marinirajte piletinu u umaku od soje – čak dva dana.
Okus dobiven nakon mariniranja piletine u umaku od soje i odgovarajućih začina oduševit će i najveće skeptike.
Nakon mariniranja piletine u hladnjaku termički je obradite po želji. Možete je ispeći na roštilju, u pećnici ili na štednjaku, ili pak skuhati na pari – na vama je da odlučite.
O metodi kuhanja ovisit će i duljina termičke obrade. Znat ćete da je meso gotovo kada temperatura u unutrašnjosti najdebljeg dijela piletine doseže temperaturu od oko 73 Celzijeva stupnja..
Sastojci
- 1 kg pilećih bataka
- 500 ml umaka od soje sa smanjenim udjelom soli
- 50 ml tamnog umaka od soje
- 3-4 zvjezdasta anisa
- 1 štapić cimeta
- 1 žlica brašna
- 1 žlica šećera
- 1 žlica soli
- 1 žlica papra u zrnu
- sušena čili papričica
- mala šaka klinčića
- bijelo vino
- topla voda
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte toplu čistu vodu, po jednu žlicu soli i brašna. Uronite pileće batke u pripremljenu kupku i dobro ih istrljajte te očistite od eventualnih nečistoća.
- Isperite piletinu pod mlazom vode, i posušite je papirnatim ručnicima.
- Potopite pileće batke u bijelo vino na 15-ak minuta kako biste ih marinirali i dodatno dezinficirali. Upotrijebite dovoljno vina da piletina bude u potpunosti uronjena u tekućinu.
- Napravite marinadu: u loncu pomiješajte umak od soje sa smanjenim udjelom soli, tamni umak od soje, šećer, papar u zrnu, zvjezdasti anis, cimet i klinčiće te sušeni čili. Zagrijte umak i pustite da se kuha oko pet minuta. Potom maknite lonac sa štednjaka i pustite da se ohladi do kraja.
- Ocijeđenu i osušenu piletinu uronite u ohlađenu marinadu na bazi umaka od soje, stavite u staklenu posudu i pohranite u hladnjak na dva dana.
- Nakon dugotrajne marinade – termički obradite piletinu po želji. Možete je skuhati na pari, ispeći u pećnici, na roštilju ili gril tavi. Dobar tek!
Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0