Korištenje kuhanog slanutka ili graha iz konzerve sjajna je prečica kada želimo brzinski skuhati ručak ili večeru i nemamo vremena za višesatno namakanje suhih zrna.
U receptima će obično pisati kako je važno da mahunarke iz konzerve isperemo pod mlazom vode, ocijedimo, a tek onda dodamo u jelo.
Industrijski proizvedene konzervirane mahunarke čuvaju se u vlastitoj tekućini od kuhanja poznatoj i po nazivu aquafaba.
Aquafabu nemojte bacati u smeće ili odvod od sudopera. Ovoj tekućini su u posljednjih deset godina pronađene razne namjene – iskoristiti se može kao zamjena za tučene bjelanjke u kolačima i moussovima, može biti vezivna smjesa za pripremu veganskih burgera ili poslužiti kao emulgator za pripremu majoneze bez dodatka jaja.
Ova želatinozna tekućina dobra je ideja i kada želite zgusnuti juhu, variva i gulaše ili djelomično nadomjestiti temeljac u jelu na žlicu.
Dva su glavna razloga zašto se u receptima preporučuje ispiranje graha iz konzerve prije stavljanja u jelo. Dobar dio proizvoda na tržištu sadrži veliku količinu soli pa se ista preporučuje odstraniti ispiranjem prije nego što se stavi u jelo. Ako na raspolaganju imate konzervu graha s niskim udjelom natrija, onda to nije nikakav problem.
Valja imati u vidu da neisprani grah ima sluzavu teksturu (i katkad metalni okus) koji se neće složiti sa svakim jelom – npr. u salati, vegetarijanskom burgeru ili hrskavom popečku.
Kada pripremamo jela u kojima je važno pripaziti na količinu vlažnosti, određenu mahunarku najbolje bi bilo dobro ocijediti od aquafabe – aquafabu spremiti za neki drugi obrok, a ostatak isprati, posušiti pa tek onda dodati željenom jelu.
Treći i rjeđi razlog za ispiranje graha su vjetrovi - neki ljudi su primijetili da ispiranje graha iz konzerve smanjuje stvaranje plinova.
Jeftinije je od konzerve, a ima bolji okus: Što treba znati kad kuhate suhi grah?