Otvorili ste konzervu slanutka, ocijedili ga, isprali i upotrijebili u receptu. Što ste učinili s tekućinom u kojoj se slanutak nalazio? Većina Hrvata bacila ju je u smeće odnosno izlila u sudoper, što je prava šteta.
Tekućina u konzervi slanutka ili voda koja ostaje nakon kuhanja raznih mahunarki kod kuće naziva se aquafaba i ima mnogobrojne primjene u kuhinji.
Francuski chef Joel Roessel potkraj 2014. godine otkrio je da miksanje tekućine iz konzerve slanutka pretvara tu tekućinu u pjenu nalik na tučeni bjelanjak. S obzirom na to da aquafaba nema izražen okus, možete je upotrijebiti u različitim slatkim i slanim jelima ili dodati u napitke.
U nekim trgovinama zdrave hrane možete je kupiti i samostalno u kartonu – bez ikakva slanutka.
Mi vam predlažemo da s njom napraviti ukusni mousse. Ne, ne treba vam jaje da biste uživali u kremastom desertu na bazi čokolade. Upotrijebite li biljnu zamjenu za mlijeko i tamnu čokoladu bez dodatka mlijeka, ovaj desert možete servirati i veganima.
Sastojci za mousse:
- 180 ml aquafabe
- 120 g čokolade
- 3 žlice šećera u prahu
- 2 žlice biljne zamjene za mlijeko od zobi
- naribana čokolada za posluživanje
Priprema:
- Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Stavite čokoladu sa strane da se malkice ohladi dok pripremate ostatak recepta.
- Pomiješajte aquafabu sa šećerom u prahu u većoj posudi pa izmiksajte smjesu ručnim mikserom. Miksajte desetak minuta dok se volumen aquafabe ne utrostruči i ne pretvori u pahuljastu smjesu nalik na tučeni bjelanjak.
- U ohlađenu rastopljenu čokoladu dodajte biljnu zamjenu za mlijeko od zobi i dobro promiješajte.
- Ručno umiješajte rastopljenu čokoladu u pahuljastu aquafabu.
- Smjesu podijelite u dvije staklene čaše i stavite na hlađenje. Mousse držite u hladnjaku oko dva sata, a potom poslužite s nešto naribane čokolade. Dobar tek!
Savjeti chefa Melkiora Bašića: Kako napraviti savršene kreme u desertima? +36