Otvorili ste konzervu slanutka, ocijedili ga, isprali i upotrijebili u receptu. Što ste učinili s tekućinom u kojoj se slanutak nalazio? Većina Hrvata bacila ju je u smeće odnosno izlila u sudoper, što je prava šteta.

Tekućina u konzervi slanutka ili voda koja ostaje nakon kuhanja raznih mahunarki kod kuće naziva se aquafaba i ima mnogobrojne primjene u kuhinji.

Francuski chef Joel Roessel potkraj 2014. godine otkrio je da miksanje tekućine iz konzerve slanutka pretvara tu tekućinu u pjenu nalik na tučeni bjelanjak. S obzirom na to da aquafaba nema izražen okus, možete je upotrijebiti u različitim slatkim i slanim jelima ili dodati u napitke.

U nekim trgovinama zdrave hrane možete je kupiti i samostalno u kartonu – bez ikakva slanutka.

Mi vam predlažemo da s njom napraviti ukusni mousse. Ne, ne treba vam jaje da biste uživali u kremastom desertu na bazi čokolade. Upotrijebite li biljnu zamjenu za mlijeko i tamnu čokoladu bez dodatka mlijeka, ovaj desert možete servirati i veganima.

Sastojci za mousse:

  • 180 ml aquafabe
  • 120 g čokolade
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 2 žlice biljne zamjene za mlijeko od zobi
  • naribana čokolada za posluživanje

Priprema:

  1. Rastopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Stavite čokoladu sa strane da se malkice ohladi dok pripremate ostatak recepta.
  2. Pomiješajte aquafabu sa šećerom u prahu u većoj posudi pa izmiksajte smjesu ručnim mikserom. Miksajte desetak minuta dok se volumen aquafabe ne utrostruči i ne pretvori u pahuljastu smjesu nalik na tučeni bjelanjak.
  3. U ohlađenu rastopljenu čokoladu dodajte biljnu zamjenu za mlijeko od zobi i dobro promiješajte.
  4. Ručno umiješajte rastopljenu čokoladu u pahuljastu aquafabu.
  5. Smjesu podijelite u dvije staklene čaše i stavite na hlađenje. Mousse držite u hladnjaku oko dva sata, a potom poslužite s nešto naribane čokolade. Dobar tek!

Savjeti chefa Melkiora Bašića: Kako napraviti savršene kreme u desertima? Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 34 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 31 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 20 +36 Kako napraviti savršene kreme u desertima? - 17

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju