Kolači od kokosa savršeni su desert za ljeto – mekani su, lagani i slasni. Da ih napravite, ne trebaju vam komplicirani sastojci ni puno slastičarskog znanja.
Ne trebaju vam čak ni jaja, maslac i mlijeko. Ovaj kolač od kokosa radi se od sastojaka biljnog porijekla, pa je pogodan za vegane, ali i sve one koji imaju intoleranciju na laktozu.
Kolač od kokosa - sastojci:
Za biskvit:
- 180 ml kokosova mlijeka iz tetrapaka
- 160 g glatkog brašna
- 150 g šećera u prahu
- 90 ml biljnog ulja
- 10 g kukuruznog škroba
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 čajna žličica jabučnog octa
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica ekstrakt kokosa
- ½ čajne žličice soli
Za kremu:
- 350 g šećera u prahu
- 200 g biljne zamjene za sirni namaz
- 100 g margarina sa sobne temperature
- 100 g ribanog kokosova brašna za posipanje
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Kolač od kokosa - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pravokutni lim za pečenje premažite uljem i/ili obložite papirom za pečenje i stavite sa strane.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, kukuruzni škrob, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte biljnu zamjenu za mlijeko s octom, uljem, ekstraktom vanilije i kokosa. Miješajte suhe i vlažne sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
- Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 30 minuta. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Ohladite biskvit do kraja pa ga premažite kremom i kokosovim brašnom.
- Pripremite kremu: mikserom izradite margarin i biljnu zamjenu za krem sir u glatku smjesu. Postupno dodajte šećer u prahu dok se sastojci ne povežu. Dodajte i ekstrakt vanilije i sve dobro promiješajte.
- Stavite kolač u hladnjak da se stisne na oko sat vremena pa ga narežite na kocke i poslužite. Dobar tek!
Slastica koja bi mogla postati hit u Zagrebu: Zarolani kroasani s kremama od čokolade, kokosa, maline...