Galerija David Skoko i Branko Horvat na polju šparoga u Andrijaševcima Branje šparoga u Andrijaševcima Šime Pernjak i David Skoko u MIH sirani na Pagu Vladimir Balent i David Skoko u sirani Tradicijski sirevi u Šenkovcu Kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge - 5 +14 Vladimir Balent i David Skoko u sirani Tradicijski sirevi u Šenkovcu

Domaće namirnice i tradicionalne proizvode koji su hrvatskih ruku djelo, od domaćih šparoga do mladog međimurskog sira ili pak paškog sira, inače možete pronaći u svom obližnjem Lidlu. No mi smo odlučili provjeriti gdje sve počinje, kako izgledaju polja tih divnih šparoga i kako se spravljaju sirevi koje vidite na policama omiljenog dućana.

Za jednostavan recept koji objedinjuje Hrvatsku prvo smo posjetili Andrijaševce i Zadrugu Vinkovačka šparoga te o njihovim počecima, samom uzgoju i berbi šparoga razgovarali s Brankom Horvatom, upraviteljem Zadruge.

David Skoko i Branko Horvat na polju šparoga u Andrijaševcima David Skoko i Branko Horvat na polju šparoga u Andrijaševcima (Foto: Nova Studio)

No glavni krivac zbog kojeg su se na ovom području počeli baviti uzgojem biljke koja nas možda više asocira na Primorje ili Dalmaciju jest Vinkovčanin Marko Hervoević, koji je prije dvadesetak godina iz Njemačke donio biljku za koju je tvrdio da može biti budućnost Slavonije. Tada su ga svi gledali s nevjericom, pa čak i pojedini današnji članovi Zadruge koji su nakon nekog vremena krenuli njegovim putem i 2012. shvatili da se moraju udružiti kako bi se lakše bi se razvijali i bili konkurentniji na tržištu.

Jedan od njihovih najvećih strateških otkupljivača postao je i Lidl i tako njihovu šparogu od travnja do sredine lipnja možete pronaći na Lidlovoj ''tržnici''.

Ubrane šparoge na polju u Andrijaševcima Ubrane šparoge na polju u Andrijaševcima (Foto: Nova Studio)

''Navikao sam da šparoge beremo u grmlju i da svi dođemo izgrebani doma, no ovdje rastu na livadi'', začudio se David Skoko, a Branko Horvat požalio se kako se i oni bore s korovom, koji ručno odstranjuju koliko mogu jer prije berbe i tijekom nje tlo i šparoga ne tretiraju se ničim.

Na to ih obavezuje Global GAP, u čijem su sustavu već 5 godina i bez kojeg nisu mogli ni ući u trgovački lanac Lidl. Ta svojevrsna kontrola proizvođača, kako nam kaže Horvat, omogućava plasiranje potpuno sigurnog proizvoda krajnjem kupcu.

Iako im je nutritivna vrijednost ista, razlika između divlje i domaće šparoge nije samo u izgledu.
''Divlja šparoga je dosta gorča u odnosu na konzumnu sortu Mary Washington koju uzgajamo u Slavoniji. Odlučili smo se za nju jer se pokazala dobrom za ovo podneblje'', kaže nam Branko. On svoje šparoge bere kada izrastu nekih 25 centimetara i u ovo vrijeme nitko od njih ne pita što je za jelo, već na koji način pripremiti šparogu. Recepata je bezbroj, kaže nam Branko, kao i njezinih dobrobiti, od kojih je najpoznatija detoksikacija našeg tijela.

Branje šparoga u Andrijaševcima Branje šparoga u Andrijaševcima (Foto: Nova Studio)

Nabrojio je barem deset recepata od kojih su nam narasle zazubice, poput guste juhe od šparoga, šparoga u kombinaciji sa slavonskom šunkom i slaninom, šparoga u piti ili na roštilju, a Davida inspirirao za recept u kojem ju je odlučio ukomponirati sa sirevima, i to na svoj način.

Po domaće sireve prvo smo krenuli do sjeverne Hrvatske u siranu Tradicijski sirevi u Šenkovcu. Ta nekoć mala sirana pravi je primjer toga kako se od nekoliko tradicijskih recepata i velike ljubavi prema mliječnim proizvodima strast može pretvoriti u ne tako malen biznis koji spaja jug i sjever Hrvatske.

Tradicijski sirevi u Šenkovcu Tradicijski sirevi u Šenkovcu (Foto: Nova Studio)

U njihovoj sirani rade se tvrdi i polutvrdi sirevi od kravljeg i ovčjeg mlijeka, kao i meki sirevi poput škripavca, kuhanog sira i kuhanih sireva sa začinima prema tradicionalnim međimurskim receptima. Jedni sirevi zriju u Šenkovcu, drugi u Dalmatinskoj zagori, a većinu ih možemo naći na Lidlovim policama.

''S Lidlom surađujemo od samog početka i oni nam omogućavaju rast i razvoj u smjeru u kojem želimo'', Kaže nam Vladimir Balent, direktor tvrtke Tradicijski sirevi, čiji su proizvodi od punomasnog mlijeka i bez ikakvih konzervansa i aditiva doslovno njegovih ruku djelo. Balent je uključen u svaki korak proizvodnje, pa čak i dok smo mi bili u njegovoj sirani usput je premještao sireve iz kalupa.

Vladimir Balent i David Skoko u sirani Tradicijski sirevi u Šenkovcu Vladimir Balent i David Skoko u sirani Tradicijski sirevi u Šenkovcu (Foto: Nova Studio)

Istu strast i potpunu uključenost primjećujemo i kod direktora druge sirane koju smo posjetili, i to na otoku Pagu, poznatom po cijenjenom siru koji dozrijeva u plijesni.

''Naša obiteljska priča počinje još od djedova i pradjedova pa sve do mog oca, koji je svoju ljubav prema ovcama i siru pretočio u obiteljsku proizvodnju koju smo nastavili moj brat i ja'', rekao nam je Šime Pernjak, jedan od direktora sirane MIH iz Kolana na otoku Pagu, gdje se sirevi rade po tradicionalnim receptima, ali i mnogo više od toga.

Šime Pernjak i David Skoko u MIH sirani na Pagu Šime Pernjak i David Skoko u MIH sirani na Pagu (Foto: Nova Studio)

''Recepti su tradicionalni jer su to sve recepti naše bake koja je usadila tu ljubav prema mlijeku, siru i ovčicama u nas mlađe generacije i mi smo to nastavili. Shodno paškom siru, koji je kod nas najbitniji proizvod, počeli smo proizvoditi i kravlje, i miješane sireve, i škripavac te sve što ide s tim kao što je skuta i ostalo'', ispričao nam je Šime. Njegova je sirana ponosni vlasnik prvog certifikata za paški sir, kao i službene oznake izvornosti.

''Naši sirevi zriju u plemenitoj plijesni koja je stroga tajna. Analizirali smo ju i pripada rodu penicilina koji nažalost nije iskoristiv u neke medicinske svrhe, ali za sir je vrlo pogodan i potreban. Mi tu plijesan pokušavamo oplemeniti, proširiti na čitav sir da svoju čaroliju prenese na koru i na sam sir, što daje onaj završni šušt i gušt siru'', otkrio je Šime što se krije iza prepoznatljive arome paškog sira, odnosno njihova sira zbog kojeg ne morate potegnuti do Paga, već ga možete kupiti i u obližnjem Lidlu.

Plemenita plijesan na paškom siru Plemenita plijesan na paškom siru (Foto: Nova Studio)

David Skoko nije propustio priliku da uz more, u kominu, skuha jelo za koje smo namirnice skupljali diljem Hrvatske – šparoge u Slavoniji i sireve od Međimurja do Dalmacije – te od njih napravi, kako kaže, svehrvatski rižoto i grilane šparoge omotane dalmatinskom pancetom.

RECEPT – Kremasti rižoto od četiri vrste sira i grilane šparoge s pancetom

David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge (Foto: Nova Studio)

Sastojci:
500 g šparoga
150 g tanko rezane pancete
4 vrste sira (lećevički, sir na buže, paški sir, otočan)
4 žlice maslinova ulja
sol
papar
dvije šalice riže arborio
2 dl bijelog vina
250 g ljutike
125 g maslaca
1 l povrtnog temeljca

Priprema:
1. Šparoge očistite tako da odstranite njezin tvrdi dio te skuhajte povrtni temeljac u koji možete dodati i te tvrde krajeve šparoge.
2. Sitno narežite ljutiku, koja je, kaže chef David Skoko, najbolji luk za pripremu rižota jer se brzo zacakli i daje najviše okusa.
3. Zagrijte maslinovo ulje pa na njega dodajte sitno narezanu ljutiku i pustite da se karamelizira.

David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge (Foto: Nova Studio)

4. Zatim dodajte rižu neka se zacakli, podlijte s malo bijelog vina i čim alkohol ispari, podlijte s malo temeljca, tek onoliko da prekrije rižu. Postupno podlijevajte idućih 20 minuta ili dok riža malo omekša.
5. Naribajte četiri vrste sira, pomiješajte ih i umiješajte u rižoto na samom kraju skupa s maslacem te kratko vratite na vatru kako bi se sve sjedinilo u kremasti rižoto.

Kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge Kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge (Foto: Nova Studio)

6. Šparoge samo omotajte dalmatinskom pancetom i stavite na zagrijanu rešetku ili na gril tavu.
7. Kremasti rižoto poslužite vruć, a na njega poslažite grilane šparoge i uživajte u slasnom sezonskom ručku.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju