• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #okusi zavičaja

Tradicionalno i u kominu: David Skoko kuha najkremastiji rižoto od četiri vrste sira s grilanim šparogama u panceti

Hvatamo zadnje dane sezone šparoga. S Davidom Skokom otišli smo na sam istok Hrvatske, u Andrijaševce u berbu slasnih domaćih šparoga. Naš poznati chef omotao ih je u dalmatinsku pancetu i poslužio uz kremasti rižoto od četiri vrste sira. Jelo za koje smo namirnice skupili diljem Hrvatske, od Čakovca do Paga, kuhali smo po starinski, u kominu.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 8.06.2021 09:03 komentari
viber Created with Sketch.
Video nije dostupan

Galerija David Skoko i Branko Horvat na polju šparoga u Andrijaševcima 16 Branje šparoga u Andrijaševcima 16 Šime Pernjak i David Skoko u MIH sirani na Pagu 16 Vladimir Balent i David Skoko u sirani Tradicijski sirevi u Šenkovcu 16

U trendu Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom Ivica i Marica - 3 Bolji život Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend Kažun - 14 Kuće bez arhitekta Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?

Domaće namirnice i tradicionalne proizvode koji su hrvatskih ruku djelo, od domaćih šparoga do mladog međimurskog sira ili pak paškog sira, inače možete pronaći u svom obližnjem Lidlu. No mi smo odlučili provjeriti gdje sve počinje, kako izgledaju polja tih divnih šparoga i kako se spravljaju sirevi koje vidite na policama omiljenog dućana.

Za jednostavan recept koji objedinjuje Hrvatsku prvo smo posjetili Andrijaševce i Zadrugu Vinkovačka šparoga te o njihovim počecima, samom uzgoju i berbi šparoga razgovarali s Brankom Horvatom, upraviteljem Zadruge.

David Skoko i Branko Horvat na polju šparoga u Andrijaševcima David Skoko i Branko Horvat na polju šparoga u Andrijaševcima (Foto: Nova Studio)

No glavni krivac zbog kojeg su se na ovom području počeli baviti uzgojem biljke koja nas možda više asocira na Primorje ili Dalmaciju jest Vinkovčanin Marko Hervoević, koji je prije dvadesetak godina iz Njemačke donio biljku za koju je tvrdio da može biti budućnost Slavonije. Tada su ga svi gledali s nevjericom, pa čak i pojedini današnji članovi Zadruge koji su nakon nekog vremena krenuli njegovim putem i 2012. shvatili da se moraju udružiti kako bi se lakše bi se razvijali i bili konkurentniji na tržištu.

Jedan od njihovih najvećih strateških otkupljivača postao je i Lidl i tako njihovu šparogu od travnja do sredine lipnja možete pronaći na Lidlovoj ''tržnici''.

Ubrane šparoge na polju u Andrijaševcima Ubrane šparoge na polju u Andrijaševcima (Foto: Nova Studio)

''Navikao sam da šparoge beremo u grmlju i da svi dođemo izgrebani doma, no ovdje rastu na livadi'', začudio se David Skoko, a Branko Horvat požalio se kako se i oni bore s korovom, koji ručno odstranjuju koliko mogu jer prije berbe i tijekom nje tlo i šparoga ne tretiraju se ničim.

Na to ih obavezuje Global GAP, u čijem su sustavu već 5 godina i bez kojeg nisu mogli ni ući u trgovački lanac Lidl. Ta svojevrsna kontrola proizvođača, kako nam kaže Horvat, omogućava plasiranje potpuno sigurnog proizvoda krajnjem kupcu.

Iako im je nutritivna vrijednost ista, razlika između divlje i domaće šparoge nije samo u izgledu.
''Divlja šparoga je dosta gorča u odnosu na konzumnu sortu Mary Washington koju uzgajamo u Slavoniji. Odlučili smo se za nju jer se pokazala dobrom za ovo podneblje'', kaže nam Branko. On svoje šparoge bere kada izrastu nekih 25 centimetara i u ovo vrijeme nitko od njih ne pita što je za jelo, već na koji način pripremiti šparogu. Recepata je bezbroj, kaže nam Branko, kao i njezinih dobrobiti, od kojih je najpoznatija detoksikacija našeg tijela.

Branje šparoga u Andrijaševcima Branje šparoga u Andrijaševcima (Foto: Nova Studio)

Nabrojio je barem deset recepata od kojih su nam narasle zazubice, poput guste juhe od šparoga, šparoga u kombinaciji sa slavonskom šunkom i slaninom, šparoga u piti ili na roštilju, a Davida inspirirao za recept u kojem ju je odlučio ukomponirati sa sirevima, i to na svoj način.

Po domaće sireve prvo smo krenuli do sjeverne Hrvatske u siranu Tradicijski sirevi u Šenkovcu. Ta nekoć mala sirana pravi je primjer toga kako se od nekoliko tradicijskih recepata i velike ljubavi prema mliječnim proizvodima strast može pretvoriti u ne tako malen biznis koji spaja jug i sjever Hrvatske.

Tradicijski sirevi u Šenkovcu Tradicijski sirevi u Šenkovcu (Foto: Nova Studio)

U njihovoj sirani rade se tvrdi i polutvrdi sirevi od kravljeg i ovčjeg mlijeka, kao i meki sirevi poput škripavca, kuhanog sira i kuhanih sireva sa začinima prema tradicionalnim međimurskim receptima. Jedni sirevi zriju u Šenkovcu, drugi u Dalmatinskoj zagori, a većinu ih možemo naći na Lidlovim policama.

''S Lidlom surađujemo od samog početka i oni nam omogućavaju rast i razvoj u smjeru u kojem želimo'', Kaže nam Vladimir Balent, direktor tvrtke Tradicijski sirevi, čiji su proizvodi od punomasnog mlijeka i bez ikakvih konzervansa i aditiva doslovno njegovih ruku djelo. Balent je uključen u svaki korak proizvodnje, pa čak i dok smo mi bili u njegovoj sirani usput je premještao sireve iz kalupa.

Vladimir Balent i David Skoko u sirani Tradicijski sirevi u Šenkovcu Vladimir Balent i David Skoko u sirani Tradicijski sirevi u Šenkovcu (Foto: Nova Studio)

Istu strast i potpunu uključenost primjećujemo i kod direktora druge sirane koju smo posjetili, i to na otoku Pagu, poznatom po cijenjenom siru koji dozrijeva u plijesni.

''Naša obiteljska priča počinje još od djedova i pradjedova pa sve do mog oca, koji je svoju ljubav prema ovcama i siru pretočio u obiteljsku proizvodnju koju smo nastavili moj brat i ja'', rekao nam je Šime Pernjak, jedan od direktora sirane MIH iz Kolana na otoku Pagu, gdje se sirevi rade po tradicionalnim receptima, ali i mnogo više od toga.

Šime Pernjak i David Skoko u MIH sirani na Pagu Šime Pernjak i David Skoko u MIH sirani na Pagu (Foto: Nova Studio)

''Recepti su tradicionalni jer su to sve recepti naše bake koja je usadila tu ljubav prema mlijeku, siru i ovčicama u nas mlađe generacije i mi smo to nastavili. Shodno paškom siru, koji je kod nas najbitniji proizvod, počeli smo proizvoditi i kravlje, i miješane sireve, i škripavac te sve što ide s tim kao što je skuta i ostalo'', ispričao nam je Šime. Njegova je sirana ponosni vlasnik prvog certifikata za paški sir, kao i službene oznake izvornosti.

''Naši sirevi zriju u plemenitoj plijesni koja je stroga tajna. Analizirali smo ju i pripada rodu penicilina koji nažalost nije iskoristiv u neke medicinske svrhe, ali za sir je vrlo pogodan i potreban. Mi tu plijesan pokušavamo oplemeniti, proširiti na čitav sir da svoju čaroliju prenese na koru i na sam sir, što daje onaj završni šušt i gušt siru'', otkrio je Šime što se krije iza prepoznatljive arome paškog sira, odnosno njihova sira zbog kojeg ne morate potegnuti do Paga, već ga možete kupiti i u obližnjem Lidlu.

Plemenita plijesan na paškom siru Plemenita plijesan na paškom siru (Foto: Nova Studio)

David Skoko nije propustio priliku da uz more, u kominu, skuha jelo za koje smo namirnice skupljali diljem Hrvatske – šparoge u Slavoniji i sireve od Međimurja do Dalmacije – te od njih napravi, kako kaže, svehrvatski rižoto i grilane šparoge omotane dalmatinskom pancetom.

RECEPT – Kremasti rižoto od četiri vrste sira i grilane šparoge s pancetom

David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge (Foto: Nova Studio)

Sastojci:
500 g šparoga
150 g tanko rezane pancete
4 vrste sira (lećevički, sir na buže, paški sir, otočan)
4 žlice maslinova ulja
sol
papar
dvije šalice riže arborio
2 dl bijelog vina
250 g ljutike
125 g maslaca
1 l povrtnog temeljca

Priprema:
1. Šparoge očistite tako da odstranite njezin tvrdi dio te skuhajte povrtni temeljac u koji možete dodati i te tvrde krajeve šparoge.
2. Sitno narežite ljutiku, koja je, kaže chef David Skoko, najbolji luk za pripremu rižota jer se brzo zacakli i daje najviše okusa.
3. Zagrijte maslinovo ulje pa na njega dodajte sitno narezanu ljutiku i pustite da se karamelizira.

David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge David Skoko kuha kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge (Foto: Nova Studio)

4. Zatim dodajte rižu neka se zacakli, podlijte s malo bijelog vina i čim alkohol ispari, podlijte s malo temeljca, tek onoliko da prekrije rižu. Postupno podlijevajte idućih 20 minuta ili dok riža malo omekša.
5. Naribajte četiri vrste sira, pomiješajte ih i umiješajte u rižoto na samom kraju skupa s maslacem te kratko vratite na vatru kako bi se sve sjedinilo u kremasti rižoto.

Kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge Kremasti rižoto od četiri vrste sira uz grilane šparoge (Foto: Nova Studio)

6. Šparoge samo omotajte dalmatinskom pancetom i stavite na zagrijanu rešetku ili na gril tavu.
7. Kremasti rižoto poslužite vruć, a na njega poslažite grilane šparoge i uživajte u slasnom sezonskom ručku.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

  • #okusi zavičaja
  • #hrvatskih ruku djelo
  • #Šparoge
  • #sir
  • #MIH Sirana
  • #Tradicijski sirevi
  • #lidl
  • #Global GAP
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Bespilotni borbeni brod BlackSea Technologies MASC
MASC
Ovo nije katamaran već bespilotni ratni brod, a osmišljen je za američku mornaricu
Kuhalo Agari koje kuha uz pomoć AI-a
Ne morate znati kuhati
Hit s Kickstartera: Kuhalo koje "samo" priprema hranu kao iz najboljih restorana
Mesne okruglice s pekmezom od grožđa recept
Neobična kombinacija
Mesne okruglice za "hrabre" i lijene: Za ovaj recept treba vam samo 3 sastojka
Znate li što su grue? Drveni divovi Savudrije koji podsjećaju na prošla vremena
Tradicija ribara
Znate li što su grue? Drveni divovi Savudrije koji podsjećaju na prošla vremena
Na stolu za pola sata: Recept za slasni složenac s kobasicama i sirom
Brzinski ručak ili večera
Na stolu za pola sata: Recept za slasni složenac s kobasicama i sirom
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Zuppa inglese
Piškote, vanilija i čokolada: Recept za kremasti talijanski klasik koji ne izlazi iz mode
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Jesen u Lijepoj Našoj: gdje u berbu kestena i gljiva
Juhe, rižoti...
Bogata jesen u Lijepoj Našoj: Kamo u berbu kestena i gljiva?
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Sloveniji lavina zatrpala trojicu hrvatskih planinara?
lavina u sloveniji
FOTO Objavljeno od kuda su hrvatski planinari koje je zatrpala lavina: "Spuštali su se s Triglava, a onda se njih troje odlučilo popeti na Tosc"
Stigla je najavljena promjena vremena
Žestoki listopad
Hrvatska na udaru žestoke promjene vremena! Pada snijeg, moguće su i poplave
Automobilom se zabio u radni stroj, na mjestu je poginuo
Očevid u tijeku
Automobil se zabio u radni stroj, vozač na mjestu poginuo
show
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Hana Huljić Grašo u rijetkom izlasku zablistala s Anamariju Asanović
prekrasne dame
Grašina Hana u rijetkom izlasku s kćeri bivšeg vatrenog, jedan detalj svima je zapeo za oko
Kako izgleda supruga Nikole Grmoje?
samozatajna žena
Tko je supruga Nikole Grmoje? Upoznao ju je na faksu, a nosi rijetko ime
zdravlje
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Ovo svaka žena treba znati: Koliko vremena muškarcu stvarno treba za “drugi krug”?
Muškarcima treba duže nego ženama
Ovo svaka žena treba znati: Koliko vremena muškarcu stvarno treba za “drugi krug”?
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
zabava
Na prilazu ih dočekalo jezivo iznenađenje, pogledajte samo ovu grdosiju
Čovječe...
Na prilazu ih dočekalo jezivo iznenađenje, pogledajte samo ovu grdosiju
Mačka dobila novog cimera, njezina reakcija je hit
Što je to?
Mačka dobila novog cimera, njezina reakcija je hit
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Zdravlje na prvom mjestu
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
tech
"Svemirski odmetnik" lebdi između planeta i proždire sve što mu se nađe na putu
Nevjerojatno otkriće
"Svemirski odmetnik" lebdi između planeta i proždire sve što mu se nađe na putu
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Najbolji napadač svijeta: "Želim igrati za Hajduk, a reprezentacija je nešto posebno"
ogroman hit
Najbolji strijelac svijeta: "Želim igrati za Hajduk, a reprezentacija je nešto posebno"
Atalanta i Como odigrali 1:1 u 6. kolu Serie A: Martin Baturina zaigrao od prve minute
Nisu zadovoljni
Martin Baturina konačno startao, navijači su bijesni: "Fabregas je ili arogantan ili glup"
tv
Skrivena sudbina: Spriječio ju je da dođe na mjesto sastanka
SKRIVENA SUDBINA
Spriječio ju je da dođe na mjesto sastanka
Skrivena sudbina: Opasna igra sa sobom donosi i visoke uloge - jesu li oni spremni na to? Otkrijte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Opasna igra sa sobom donosi i visoke uloge - jesu li oni spremni na to? Otkrijte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
Kumovi: Kako će retrogradni merkur utjecati na Zaglavčane ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Kako će retrogradni merkur utjecati na Zaglavčane ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
putovanja
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
novac
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Posao za hrvatske tekstilce
Tvrtka iz Đakova s partnerima dobila milijunski posao nabave odora za pravosudnu policiju
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Elon Musk govori svojim pratiteljima da otkažu pretplate na Netflix. Ovo je razlog
Hoće li ga poslušati?
Elon Musk govori svojim pratiteljima da otkažu pretplate na Netflix. Ovo je razlog
lifestyle
Ana Gruica Uglešić na premijeri Lutikine kuće u Zarinom kariranom odijelu 2025.
Model za 60 eura
Hlače Ane Gruice Uglešić su veliki jesenki hit, a sjajan su izbor za posao i odlazak u kazalište
Modno usklađeni par sa zagrebačke špice
Odlične kombinacije
Par sa špice tako je dobro usklađen, da ih ne možemo prestati gledati, top su
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
sve
Tomislav Ivković o Luki Modriću: "Liječnici trebaju pregledati Luku Modriću. Kako je to moguće?"
Luka je čudo
Ikona u nevjerici: "Liječnici trebaju pregledati Modrića. Kako je to moguće?"
Ana Gruica Uglešić na premijeri Lutikine kuće u Zarinom kariranom odijelu 2025.
Model za 60 eura
Hlače Ane Gruice Uglešić su veliki jesenki hit, a sjajan su izbor za posao i odlazak u kazalište
Heidi Klum u prozirnom izdanaju pokazala apsolutno sve
ostavila sve bez riječi
Čipka ispod koje je nosila samo tange pala je u drugi plan kad se nasmijala i pokazala zube
Recept Davida Skoke za ljetnu pizzu
Lidl donosi

Ljetna pizza Davida Skoke: Brali smo borovnice i svirali po lubenicama kako bismo izabrali najslađe

Dok prže ljetne vrućine, najbolje su osvježenje lubenica i dinja, a neki će reći i hladne bucmaste borovnice, koje ne možemo prestati jesti poput neke grickalice. S Davidom Skokom otišli smo u berbu domaćih borovnica kojih se nismo mogli zasititi, ali i naučili kako laganim udaranjem po lubenici uvijek i bilo gdje možemo izabrati najslađu.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close