Torta Pasqualina je talijanska slana torta od blitve, ricotte i kuhanih jaja. Vjeruje se da su prvu Pasqualinu napravili u Liguriji na sjeveru Italije u 14. stoljeću kada se kuhalo od vrlo skromnih namirnica.

S obzirom da običan puk u ono doba nije imao pristup velikim količinama mesa, niti pšenice – smislili su zasitnu alternativu od dostupnih sastojaka. Tortu Pasqualinu karakterizira, naime, tanko tijesto koje je obilno ispunjeno povrćem i drugim sezonskim namirnicama.

Ova slana torta danas je iznimno popularna u Argentini i Urugvaju, a zbog svojih sastojaka često se jede za uskrsne blagdane. Vrlo lako možete je i vi pripremiti svojim ukućanima.

Sastojci za slanu tortu od kuhanih jaja i blitve:

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna
  • 200 ml vode
  • 1 jaje
  • 1 žlica maslinova ulja
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 600 g blanširane blitve
  • 500 g ricotta sira
  • 150 g parmezana
  • 30 g maslaca
  • 6 jaja
  • 2 manja luka
  • 2 češnja češnjaka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i papar po želji

Priprema slane torte od kuhanih jaja i blitve:

  1. Pripremite tijesto: Pomiješajte brašno, ulje, jaje, prstohvat soli i 200 ml vode. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte tijesto krpom i pustite da odmara dva sata. Razvucite tijesto i prerežite ga na dva nejednaka dijela – neka jedno bude nešto veće od drugog dijela.
  2. Zagrijte maslac u tavi na umjerenoj temperaturi i na njemu lagano prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte i nasjeckani češnjak i kratko sve zajedno propirjajte. Stavite sa strane da se ohladi.
  3. U vrućoj vodi nakratko blanširajte blitvu. Kada se ohladi, iscijedite višak vode i narežite blitvu na manje komade.
  4. Skuhajte četiri tvrdo kuhana jaja na uobičajeni način.
  5. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu blanširanu blitvu, pirjani luk i češnjak, ricottu, parmezan, jedno sirovo jaje, sol, papar i malo muškatnog oraščića.
  6. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
  7. Kalup za torte promjera 20 centimetara obložite papirom za pečenje. Veći komad tijesta razvucite u krug i stavite na dno kalupa tako da dio tijesta prelazi preko ruba. Pripremljeni nadjev stavite na tijesto i uronite četiri oguljena kuhana jaja u smjesu.
  8. Drugim manjim dijelom tijesta prekrijte nadjev i spojite rubove tijesta.
  9. Površinu torte premažite s preostalim svježim jajetom.
  10. Stavite peći slanu tortu u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 40 do 45 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  11. Pustite da se ohladi barem pola sata prije nego što je zarežete i poslužite. Dobar tek!

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju