Torta Pasqualina je talijanska slana torta od blitve, ricotte i kuhanih jaja. Vjeruje se da su prvu Pasqualinu napravili u Liguriji na sjeveru Italije u 14. stoljeću kada se kuhalo od vrlo skromnih namirnica.
S obzirom da običan puk u ono doba nije imao pristup velikim količinama mesa, niti pšenice – smislili su zasitnu alternativu od dostupnih sastojaka. Tortu Pasqualinu karakterizira, naime, tanko tijesto koje je obilno ispunjeno povrćem i drugim sezonskim namirnicama.
Ova slana torta danas je iznimno popularna u Argentini i Urugvaju, a zbog svojih sastojaka često se jede za uskrsne blagdane. Vrlo lako možete je i vi pripremiti svojim ukućanima.
Sastojci za slanu tortu od kuhanih jaja i blitve:
Sastojci za tijesto:
- 500 g brašna
- 200 ml vode
- 1 jaje
- 1 žlica maslinova ulja
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 600 g blanširane blitve
- 500 g ricotta sira
- 150 g parmezana
- 30 g maslaca
- 6 jaja
- 2 manja luka
- 2 češnja češnjaka
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol i papar po želji
Priprema slane torte od kuhanih jaja i blitve:
- Pripremite tijesto: Pomiješajte brašno, ulje, jaje, prstohvat soli i 200 ml vode. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte tijesto krpom i pustite da odmara dva sata. Razvucite tijesto i prerežite ga na dva nejednaka dijela – neka jedno bude nešto veće od drugog dijela.
- Zagrijte maslac u tavi na umjerenoj temperaturi i na njemu lagano prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte i nasjeckani češnjak i kratko sve zajedno propirjajte. Stavite sa strane da se ohladi.
- U vrućoj vodi nakratko blanširajte blitvu. Kada se ohladi, iscijedite višak vode i narežite blitvu na manje komade.
- Skuhajte četiri tvrdo kuhana jaja na uobičajeni način.
- U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu blanširanu blitvu, pirjani luk i češnjak, ricottu, parmezan, jedno sirovo jaje, sol, papar i malo muškatnog oraščića.
- Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.
- Kalup za torte promjera 20 centimetara obložite papirom za pečenje. Veći komad tijesta razvucite u krug i stavite na dno kalupa tako da dio tijesta prelazi preko ruba. Pripremljeni nadjev stavite na tijesto i uronite četiri oguljena kuhana jaja u smjesu.
- Drugim manjim dijelom tijesta prekrijte nadjev i spojite rubove tijesta.
- Površinu torte premažite s preostalim svježim jajetom.
- Stavite peći slanu tortu u prethodno zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva oko 40 do 45 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Pustite da se ohladi barem pola sata prije nego što je zarežete i poslužite. Dobar tek!
Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0