Torta de mandole autentični je vodnjanski desert koji se radi od samo tri sastojka - badema, jaja i šećera, a uskoro bi se mogao naći i na popisu nematerijalne kulturne baštine.

Recept za tortu de mandole prepisivao se iz bilježnice u bilježnicu. Neka ga je vodnjanska domaćica prvi put zapisala oko 1942. godine, otkad se s puno ljubavi i pažnje prenosio unutar obitelji.

Sastojke za tortu - bademe, jaja, šećer - bilo je lako zapamtiti, no na način i finese pripreme te neke male trikove uvijek se trebalo podsjetiti. Tako bi se u nekim varijantama dodavala i rakija ili malo limunove kore da se prikrije okus freschin, odnosno svježine jaja, a za uspješan rezultat vrlo su važna jaja sobne temperature i stavljanje torte u hladnu pećnicu prije zagrijavanja.

Vodnjanke su se morale naoružati velikom količinom strpljenja, ali i imati snažne ruke jer su se bjelanjci za snijeg tukli ručno, vilicom i vrlo sporo, što je moglo potrajati i do dva sata jer se u protivnom torta ne bi digla. No sav trud bio je nagrađen jednostavnom, a bogatom aromom torte koja bi svaki put izmamila uzdahe zadovoljstva svih okupljenih oko svečanog stola, ali i ponosni osmijeh umorne domaćice. Tako je torta de mandole postajala omiljeni desert svih generacija.

Ali ona je i simbol kulinarske baštine i identiteta Vodnjana. Svojim bogatim okusom i jednostavnim, ali pomno biranim sastojcima, ova slastica utjelovljuje duh tradicije koja se generacijama prenosila s koljena na koljeno. Napravite je i sami prema izvornom receptu koji donosimo u nastavku.

Torta de mandole - sastojci:

  • 300 g badema (plus za posipanje)
  • 300 g šećera
  • 8 jaja
  • šećer u prahu, za posipanje

Torta de mandole - priprema:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. U posebnoj posudi izradite snijeg od bjelanjaka, zatim pjenasto istucite žumanjke sa šećerom.
  3. U smjesu sa žumanjcima naizmjenično dodajte fino mljevene bademe i snijeg, tako da se miješa odozdo prema gore, sporim pokretima, da se dobije smjesa bez grudica.
  4. Kalup za tortu premažite maslacem i lagano pospite brašnom, a višak brašna otresite.
  5. Stavite u hladnu pećnicu. Podesite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite tortu 40 minuta.
  6. Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu i nasjeckanim bademima.

Žuti prah liječi brojne bolesti, a u Hrvatskoj je još uvijek zanemaren Kurkuma se obično dodaje u tofu na kajganu Kurkuma u prahu sastavni je dio curryja Možete koristiti kurkumu u prahu ili svježi korijen +1 Svježi korijen kurkume možete zamrznuti i naribati po potrebi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju