Torta de mandole autentični je vodnjanski desert koji se radi od samo tri sastojka - badema, jaja i šećera, a uskoro bi se mogao naći i na popisu nematerijalne kulturne baštine.
Recept za tortu de mandole prepisivao se iz bilježnice u bilježnicu. Neka ga je vodnjanska domaćica prvi put zapisala oko 1942. godine, otkad se s puno ljubavi i pažnje prenosio unutar obitelji.
Sastojke za tortu - bademe, jaja, šećer - bilo je lako zapamtiti, no na način i finese pripreme te neke male trikove uvijek se trebalo podsjetiti. Tako bi se u nekim varijantama dodavala i rakija ili malo limunove kore da se prikrije okus freschin, odnosno svježine jaja, a za uspješan rezultat vrlo su važna jaja sobne temperature i stavljanje torte u hladnu pećnicu prije zagrijavanja.
Vodnjanke su se morale naoružati velikom količinom strpljenja, ali i imati snažne ruke jer su se bjelanjci za snijeg tukli ručno, vilicom i vrlo sporo, što je moglo potrajati i do dva sata jer se u protivnom torta ne bi digla. No sav trud bio je nagrađen jednostavnom, a bogatom aromom torte koja bi svaki put izmamila uzdahe zadovoljstva svih okupljenih oko svečanog stola, ali i ponosni osmijeh umorne domaćice. Tako je torta de mandole postajala omiljeni desert svih generacija.
Ali ona je i simbol kulinarske baštine i identiteta Vodnjana. Svojim bogatim okusom i jednostavnim, ali pomno biranim sastojcima, ova slastica utjelovljuje duh tradicije koja se generacijama prenosila s koljena na koljeno. Napravite je i sami prema izvornom receptu koji donosimo u nastavku.
Torta de mandole - sastojci:
- 300 g badema (plus za posipanje)
- 300 g šećera
- 8 jaja
- šećer u prahu, za posipanje
Torta de mandole - priprema:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- U posebnoj posudi izradite snijeg od bjelanjaka, zatim pjenasto istucite žumanjke sa šećerom.
- U smjesu sa žumanjcima naizmjenično dodajte fino mljevene bademe i snijeg, tako da se miješa odozdo prema gore, sporim pokretima, da se dobije smjesa bez grudica.
- Kalup za tortu premažite maslacem i lagano pospite brašnom, a višak brašna otresite.
- Stavite u hladnu pećnicu. Podesite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite tortu 40 minuta.
- Ostavite da se ohladi i pospite šećerom u prahu i nasjeckanim bademima.
Žuti prah liječi brojne bolesti, a u Hrvatskoj je još uvijek zanemaren +1