Gulaši s dodatkom kikirikija – točnije maslaca od kikirikija uobičajena su pojava u Zapadnoj Africi. Taj će sastojak zgusnuti jelo, učiniti ga kremastijim i sočnijim.

Afrički gulaši često su pikantni zahvaljujući začinima, dok mu dozu slatkoće daje kuhani slatki krumpir.

Gulaš možete napraviti s različitom vrstom mesa – mi vam donosimo najlakši recept za onaj s piletinom. Najbolje rezultate dobit ćete ako se poslužite masnijim komadima peradi poput batka i/ili zabatka.

Sastojci:

  • 1 kg pilećeg zabatka s kostima
  • 1 kg batata
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 400 ml nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • 250 g glatkog maslaca od kikirikija
  • 125 g prženog kikirikija
  • 5-7 češnja češnjaka
  • 1 veliki luk
  • 1 žlica mljevenog korijandra
  • 1 čajna žličica kajenskog papra ili čilija u prahu
  • komadić svježeg đumbira
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol po želji
  • svježi listići korijandra za posluživanje

Priprema:

  1. U većem loncu zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu zapecite piletinu. Pecite zabatak koji ste prethodno nasolili s obje strane dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu koricu. Izvadite meso iz lonca i stavite ga sa strane.
  2. Na preostaloj masnoći prepržite luk nasjeckan na kockice. Pirjajte ga nekoliko minuta dok ne omekša.
  3. Dodajte oguljeni batat narezan na kocke.
  4. Dodajte nasjeckani češnjak i đumbir i pirjajte sve zajedno još jednu minutu.
  5. Podlijte povrće pilećim temeljcem, nasjeckanim rajčicama iz konzerve i maslacem od kikirikija. Dobro promiješajte.
  6. Začinite gulaš kajenskim paprom i mljevenim korijandrom. Posolite po želji.
  7. Vratite u lonac piletinu i dodajte prženi kikiriki.
  8. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 60 d 90 minuta. Gulaš bi trebao biti gust i sočan na kraju, a meso bi trebalo opadati s kosti.
  9. Probajte gulaš i podesite začine.
  10. Poslužite gulaš sa svježim listićima korijandra. Ovaj topli obrok na žlicu možete servirati s kriškom domaćeg kruha ili s kuhanom rižom. Dobar tek!

Meso treba biti sočno i fino, ali nije: Kako dobro ispeći pileći zabatak? Pileći zabatak - 2 Pileći zabatak - 1 Pileći zabatak - 3 +0 Pileći zabatci u kremastom umaku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju