Gulaši s dodatkom kikirikija – točnije maslaca od kikirikija uobičajena su pojava u Zapadnoj Africi. Taj će sastojak zgusnuti jelo, učiniti ga kremastijim i sočnijim.
Afrički gulaši često su pikantni zahvaljujući začinima, dok mu dozu slatkoće daje kuhani slatki krumpir.
Gulaš možete napraviti s različitom vrstom mesa – mi vam donosimo najlakši recept za onaj s piletinom. Najbolje rezultate dobit ćete ako se poslužite masnijim komadima peradi poput batka i/ili zabatka.
Sastojci:
- 1 kg pilećeg zabatka s kostima
- 1 kg batata
- 1 l pilećeg temeljca
- 400 ml nasjeckanih rajčica iz konzerve
- 250 g glatkog maslaca od kikirikija
- 125 g prženog kikirikija
- 5-7 češnja češnjaka
- 1 veliki luk
- 1 žlica mljevenog korijandra
- 1 čajna žličica kajenskog papra ili čilija u prahu
- komadić svježeg đumbira
- biljno ulje za pirjanje
- sol po želji
- svježi listići korijandra za posluživanje
Priprema:
- U većem loncu zagrijte nešto biljnog ulja pa na njemu zapecite piletinu. Pecite zabatak koji ste prethodno nasolili s obje strane dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu koricu. Izvadite meso iz lonca i stavite ga sa strane.
- Na preostaloj masnoći prepržite luk nasjeckan na kockice. Pirjajte ga nekoliko minuta dok ne omekša.
- Dodajte oguljeni batat narezan na kocke.
- Dodajte nasjeckani češnjak i đumbir i pirjajte sve zajedno još jednu minutu.
- Podlijte povrće pilećim temeljcem, nasjeckanim rajčicama iz konzerve i maslacem od kikirikija. Dobro promiješajte.
- Začinite gulaš kajenskim paprom i mljevenim korijandrom. Posolite po želji.
- Vratite u lonac piletinu i dodajte prženi kikiriki.
- Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 60 d 90 minuta. Gulaš bi trebao biti gust i sočan na kraju, a meso bi trebalo opadati s kosti.
- Probajte gulaš i podesite začine.
- Poslužite gulaš sa svježim listićima korijandra. Ovaj topli obrok na žlicu možete servirati s kriškom domaćeg kruha ili s kuhanom rižom. Dobar tek!
Meso treba biti sočno i fino, ali nije: Kako dobro ispeći pileći zabatak? +0