Ako nemate ideju za ručak ili večeru, na pravom ste mjestu. Kad nemamo previše vremena za pripremu obroka, tražimo one recepte koji su brzo gotovi i čija priprema neće uprljati cijelu kuhinju.
Složenac od mesa i krumpira je savršen spoj glavnog jela i priloga u jednoj zdjeli. Jednostavna priprema složenaca, svrstala ih je među najpopularniju hranu na svijetu. Hrvati vole musaku koja dolazi iz Grčke, a u Americi sličnu verziju nazivaju „cottage pie“. Mi smo vam danas pripremili recept za originalnu, irsku varijantu.
Pastirska pita, ili u originalu Shepard's pie, tradicionalno je irsko jelo koje se sastoji od mljevenog mesa, povrća i pirea od krumpira. Ova ukusna poslastica je spoj engleske govedine i irskog krumpira koja je kroz povijest postala jedna od najpoznatijih slanih pita na svijetu.
Sastojci za pastirsku pitu:
- 500 g mljevene govedine
- 1 veća glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- Pola goveđe kocke za juhu
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 200 ml pasirane rajčice
- Sol, papar, bosiljak, origano, mljevena slatka i ljuta paprika, peršin
- 1 pakiranje smrznutog graška i mrkve
- 1 kg krumpira
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 150 g maslaca
- 100 ml mlijeka
Priprema pastirske pite:
- Stavite kuhati krumpir u ljusci.
- Za to vrijeme pripremite meso. Prepržite luk dok ne uvene pa dodajte češnjak, mljeveno meso i začine. Nakon 15 minuta dodajte pola goveđe kocke rastopljene u kipućoj vodi i pasiranu rajčicu.
- Dodajte smrznuto povrće pa kuhajte još 15 minuta. Na samom kraju dodajte malo vrhnja za kuhanje kako bi umak bio kremastiji.
- Ogulite krumpir, stisnite ga vilicom i dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i žlicu kiselog vrhnja. Napravite pire-krumpir.
- Dno vatrostalne posude premažite maslacem. U zdjelu stavite umak, a na umak rasporedite pire-krumpir.
- Posipajte slatkom mljevenom paprikom i pecite 45 minuta na 200 stupnjeva.
- Dobar tek!