Ovaj recept nije od onih najbržih na svijetu, pogotovo zato jer se radi o predjelu ili prilogu, ali je toliko dobar da bi vam mogao postati jedan od najdražih. Zapečenu palentu s povrćem možete poslužiti kao predjelo, laganu večeru ili prilog uz pečeno meso… Uz dužnu ispriku krumpiru.

Finu zapečenu palentu obogaćenu pečenim povrćem, začinima, sirom i nježnim dodirom balzamičnog octa možete poslužiti i kao tople party zalogaje koji će biti hit među gostima.

Palentu možete skuhati, složiti i ohladiti i dan ranije, čime ćete pripremu od nekih sat vremena i čekanje od nekoliko sati da se stegne u hladnjaku - skratiti na pola sata. 

Sastojci za zapečenu palentu s povrćem:

  • 1 l pileće juhe (ili kocka + voda)
  • 2 šalice instant palente
  • 80 g maslaca, narezanog na manje komade
  • 150 g mekog kozjeg sira (feta), izmrvljenog
  • 250 g paprike, narezane na trake
  • 3 tikvice, narezane na kolutiće
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 200 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 3 češnja češnjaka, narezana na tanke ploške
  • ½ šake svježeg origana
  • maslinovo ulje u spreju
  • 2 žlice balzamičnog octa

Priprema zapečene palente s povrćem:

  1. Namastite pleh veličine 20 x 30 centimetara ili okrugli kalup promjera 24 do 26 centimetara. Obložite papirom za pečenje i ostavite oko 2 centimetra viška papira sa svih strana.
  2. Stavite temeljac ili 1 litru vode i kocku u veliki lonac na jaku vatru. Kad zavrije, dodajte palentu uz stalno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte uz miješanje 6 do 7 minuta ili dok se palenta ne zgusne. Maknite s vatre. Umiješajte maslac. Posolite i popaprite.
  3. Polovicu palente prelijte u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite polovicom sira. Preko sira nalijte preostalu palentu i pospite preostalim sirom.
  4. Stavite u hladnjak na 4 sata ili dok se ne stegne.
  5. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  6. Narezane paprike i tikvice rasporedite u namašćeni pleh za pečenje. Posolite i popaprite. Pecite 20 minuta u pećnici. Izvadite i dodajte rajčice, češnjak i origano. Poprskajte uljem i pecite još 10 minuta ili dok rajčice ne omekšaju.
  7. Izvadite palentu iz hladnjaka i lagano je poprskajte uljem. Pecite je 12 do 15 minuta ili dok ne postane hrskava i zlatna. Premjestite na dasku ili tanjur za posluživanje.
  8. Pečeno povrće i origano rasporedite po palenti, pokapajte balzamičnim octom, narežite i poslužite.

Više se nećete vratiti na staro! Pet trikova s vrhnjem koji mijenjaju svakodnevna jela Kremasta palenta idealna je kao samostalni obrok, ali i kao prilog bilo kojem mesnom jelu Bijela čokolada s dodatkom vrhnja za kuhanje odličan je napitak za vruće ljetne dane Ukusna kajgana bogat je i zasitan obrok +8 Prilikom kuhanja palente pripazite na omjer vode i kukuruzne krupice

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju