Ovaj recept nije od onih najbržih na svijetu, pogotovo zato jer se radi o predjelu ili prilogu, ali je toliko dobar da bi vam mogao postati jedan od najdražih. Zapečenu palentu s povrćem možete poslužiti kao predjelo, laganu večeru ili prilog uz pečeno meso… Uz dužnu ispriku krumpiru.
Finu zapečenu palentu obogaćenu pečenim povrćem, začinima, sirom i nježnim dodirom balzamičnog octa možete poslužiti i kao tople party zalogaje koji će biti hit među gostima.
Palentu možete skuhati, složiti i ohladiti i dan ranije, čime ćete pripremu od nekih sat vremena i čekanje od nekoliko sati da se stegne u hladnjaku - skratiti na pola sata.
Sastojci za zapečenu palentu s povrćem:
- 1 l pileće juhe (ili kocka + voda)
- 2 šalice instant palente
- 80 g maslaca, narezanog na manje komade
- 150 g mekog kozjeg sira (feta), izmrvljenog
- 250 g paprike, narezane na trake
- 3 tikvice, narezane na kolutiće
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 200 g cherry rajčica, prepolovljenih
- 3 češnja češnjaka, narezana na tanke ploške
- ½ šake svježeg origana
- maslinovo ulje u spreju
- 2 žlice balzamičnog octa
Priprema zapečene palente s povrćem:
- Namastite pleh veličine 20 x 30 centimetara ili okrugli kalup promjera 24 do 26 centimetara. Obložite papirom za pečenje i ostavite oko 2 centimetra viška papira sa svih strana.
- Stavite temeljac ili 1 litru vode i kocku u veliki lonac na jaku vatru. Kad zavrije, dodajte palentu uz stalno miješanje. Smanjite vatru i kuhajte uz miješanje 6 do 7 minuta ili dok se palenta ne zgusne. Maknite s vatre. Umiješajte maslac. Posolite i popaprite.
- Polovicu palente prelijte u pripremljenu posudu za pečenje. Pospite polovicom sira. Preko sira nalijte preostalu palentu i pospite preostalim sirom.
- Stavite u hladnjak na 4 sata ili dok se ne stegne.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Narezane paprike i tikvice rasporedite u namašćeni pleh za pečenje. Posolite i popaprite. Pecite 20 minuta u pećnici. Izvadite i dodajte rajčice, češnjak i origano. Poprskajte uljem i pecite još 10 minuta ili dok rajčice ne omekšaju.
- Izvadite palentu iz hladnjaka i lagano je poprskajte uljem. Pecite je 12 do 15 minuta ili dok ne postane hrskava i zlatna. Premjestite na dasku ili tanjur za posluživanje.
- Pečeno povrće i origano rasporedite po palenti, pokapajte balzamičnim octom, narežite i poslužite.
Više se nećete vratiti na staro! Pet trikova s vrhnjem koji mijenjaju svakodnevna jela +8