Galerija
Ne odričemo se ukusnih i zasitnih jela čak i kada želimo uštedjeti na kućnom budžetu i u tjednu napraviti cjenovno prihvatljive obroke. Ovaj tjedni jelovnik najbolji je dokaz toj tvrdnji.
Ponedjeljak bez mesa otvaramo s finom rižom s rajčicama koja se kuha na povrtnom temeljcu. Nastavljamo s austrijskim gulašom od krumpira, koji se po želji može oplemeniti i s nešto kobasica.
Pripremit ćemo i pohane tikvice koje su trenutno u sezoni i mogu se kupiti za smiješne novce, ali i zapečenu tjesteninu s jajima i sirom.
Sva jela u ovom tjednu mogu se napraviti za otprilike pet eura. Što ćemo sve kuhati, provjerite u nastavku teksta.
Ponedjeljak, 9.6. – Riža s rajčicama
Da biste produbili okus jelu, ne trebaju vam skupi sastojci. Moćne, ali cjenovno prihvatljive pojačivače okusa možda već imate u smočnici ili hladnjaku. Želite li, primjerice, poboljšati okus kuhane riže, skuhajte je u povrtnom temeljcu umjesto u običnoj vodi.
Utorak, 10.6. – Austrijski gulaš od krumpira
Ovaj fini gulaš bogatog okusa, tople boje i brašnasto-kremaste teksture koji voli ljuto – dobro prija i ljeti i zimi. Obožavani klasik austrijske kuhinje, nekad su spremali samo najsiromašniji jer se priprema od „sirotinjskih“ sastojaka poput krumpira i luka. Kobasice su došle kasnije, barem kod onih koji su ih si mogli priuštiti
Srijeda, 11.6. – Jaja u umaku od senfa
Jaja u umaku od senfa ili eier in senfsosse popularno je njemačko jelo, a potječe iz vremena kad su se cijenili jednostavni, domaći recepti temeljeni na jednostavnosti i pristupačnim sastojcima. Imamo recept!
Četvrtak, 12.6. – Pasta frittata
Zapečena tjestenina ili pasta frittata poznato je jelo iz Italije koje se jede hladno ili toplo. Primjer je cucine povere ili siromašne kuhinje temeljene na jednostavnim jelima koji se mogu pripremiti s ostacima prethodnog dana i/ili cjenovno prihvatljivim sastojcima.
Petak, 13.6. – Sendvič s tunom iz konzerve
Tuna iz konzerve obiluje bjelančevinama i zdravim masnoćama, a može biti baza za brojna brzinska jela. Mi vam predlažemo da napravite fini sendvič s tunom koji možete pojesti za doručak, ručak ili večeru.
Subota, 14.6. – Kukuruzna zlevanka
Zlevanka ili zlevka je brz i jednostavan kolač koji se tradicionalno priprema u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj. Ime je dobio jer se svi sastojci pomiješaju, a potom (i)zliju u lim za pečenje.
Za pripremu zlevanke ne treba vam mikser niti bilo kakva posebna oprema u kuhinji. Tek mrvicu strpljenja i vremena. Povrh svega, u njega idu svakodnevni sastojci koji se mogu naći u bilo kojoj smočnici i hladnjaku.
Nedjelja, 15.6. – Pohane tikvice s parmezanom
Svježe tikvice savršeno su ljetno povrće koje se može pripremati na različite načine. Ovaj recept s parmezanom iz pećnice brzo se priprema, a još hitrije jede.
Idealna jela kad je vani vruće: 7 recepata za svaki dan ovoga tjedna s minimalno kuhanja i pečenja