Restoran Boban, smješten u Gajevoj ulici u strogom centru Zagreba, posluje već punih 30 godina. Znajući veliki broj restorana koji se otvaraju i zatvaraju, jasno je da ova tradicija govori i o kvaliteti, kao i o tome da restoran ima vjernu „publiku“. Hrana koja se ovdje poslužuje je mediteranska, a poseban naglasak se stavlja na talijansku kuhinju.
Jednog radnog svibanjskog dana, prijatelj i ja tražeći što možemo ručati u centru grada prošli smo pored navedenog restorana, te odlučili zakoračiti u njega. Mjesta je bilo, a mi smo bez problema dobili stol na zatvorenoj terasi. Konobar se brzo ukazao, donio menije, te nije preporučio posebno nikakvo jelo već pustio nama na izbor. Ipak, napomenuo je da se sva tjestenina u restoranu ručno izrađuje, čime se u Bobanu ponose.
Za početak smo uzeli dva predjela – crostino s pršutom San Daniele, mozzarellom i pestom od bosiljka (razlika između crostina i bruschette je ta što je crostino zamišljen kao manji zalogaj iako ovdje to nije bio, i poslužuje se na tanjem kruhu), te carpaccio s dresingom od Dijon senfa i limuna, odlučivši jela podijeliti. Pršut na crostinu nije razočarao, no pesto od bosiljka bi mogao biti i izraženiji, nekako mu „fali“ još malo okusa. Što se tiče carpaccia, uz njega se dobiva i fina, ukusna zapečena domaća ciabatta, komadi mesa su bili ukusni, grana padano raskošno nariban, a ni ne štedi se na rukoli. Carpaccio je doista za svaku preporuku.
Kao glavno jelo naručili smo Rusticu. Radi se o šnitama bifteka s pečenim, rukolom, radičem i cherry rajčicama. Biftek je bio fino, rare pečen, i lijepo se topio u ustima. Kao drugo jelo uzeli smo marinirani lungić sa žara s domaćim raviolima punjenim ricottom u umaku od rajčice. Na tanjuru dobijete dva solidna komada mesa, lijepo ispečena, koji su posluženi na punjenim raviolima. Sam umak od rajčice nije me se nešto dojmio, bilo bi bolje da je malo kiseliji, a na ostatak jela nema zamjerke.
Međutim, zamjerka ide na pivsku listu, koja je prilično skromna. Da, vinska karta je raskošna, ali mi smo baš htjeli popiti pivo. Tek jedan Pale Ale u ponudi (Grif), te par standardnih etiketa nude se na izbor, pa smo na kraju uzeli dva točena Staropramena. Sve skupa ispalo je 84 €, što i u današnje vrijeme ne zvuči tako strašno (uzmimo u obzir da smo jeli i carpaccio i biftek). Uglavnom, u Bobanu kuha solidno, vjerojatno nećete izaći oduševljeni, ali ni razočarani. Za usputni ručak u gradu, ovaj restoran je dobro mjesto.
Galerija