Da biste produbili okus jelu, ne trebaju vam skupi sastojci. Moćne, ali cjenovno prihvatljive pojačivače okusa možda već imate u smočnici ili hladnjaku.

Želite li, primjerice, poboljšati okus kuhane riže, skuhajte je u povrtnom temeljcu umjesto u običnoj vodi.

Okus bilo kojeg jela poboljšat će i malo iscijeđenog limunova soka prije posluživanja. Ako na raspolaganju imate organski uzgojene plodove, u jelo možete dodati i nešto limunove korice.

Donosimo vam recept za jednostavnu, ali vrlo ukusnu rižu s rajčicama, a koju možete poslužiti kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Sastojci:

  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 250 g cherry rajčica
  • 200 g riže dugog zrna
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • 1 luk
  • 1 limun
  • sol i papar po želji
  • maslinovo ulje po želji
  • šaka svježeg peršina

Priprema:

  1. U većem loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Posolite ga i pustite da se luk pirja oko sedam do 10 minuta dok ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko jedne minute.
  3. Dodajte nekuhanu rižu i sve dobro promiješajte.
  4. Začinite rižu s dimljenom paprikom, nešto soli i papra.
  5. Podlijte rižu povrtnim temeljcem.
  6. U lonac ubacite i nasjeckane rajčice.
  7. Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 15 do 20 minuta na laganoj vatri, odnosno dok se riža ne skuha do kraja.
  8. Ako primijetite da je riža suha i da se prima za dno lonca, dodajte još povrtnog temeljca.
  9. Poslužite rižu s malo svježe iscijeđenog limunova soka (i korice) te uz svježi peršin. Dobar tek!

Jeste li znali? Česta pogreška kod pripreme riže koja može štetiti zdravlju Arancini kuglice od riže Talijanska torta od riže Jela od riže - 3 +2 Jela od riže - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju