Da biste produbili okus jelu, ne trebaju vam skupi sastojci. Moćne, ali cjenovno prihvatljive pojačivače okusa možda već imate u smočnici ili hladnjaku.
Želite li, primjerice, poboljšati okus kuhane riže, skuhajte je u povrtnom temeljcu umjesto u običnoj vodi.
Okus bilo kojeg jela poboljšat će i malo iscijeđenog limunova soka prije posluživanja. Ako na raspolaganju imate organski uzgojene plodove, u jelo možete dodati i nešto limunove korice.
Donosimo vam recept za jednostavnu, ali vrlo ukusnu rižu s rajčicama, a koju možete poslužiti kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.
Sastojci:
- 700 ml povrtnog temeljca
- 250 g cherry rajčica
- 200 g riže dugog zrna
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
- 1 luk
- 1 limun
- sol i papar po želji
- maslinovo ulje po želji
- šaka svježeg peršina
Priprema:
- U većem loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Posolite ga i pustite da se luk pirja oko sedam do 10 minuta dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko jedne minute.
- Dodajte nekuhanu rižu i sve dobro promiješajte.
- Začinite rižu s dimljenom paprikom, nešto soli i papra.
- Podlijte rižu povrtnim temeljcem.
- U lonac ubacite i nasjeckane rajčice.
- Poklopite lonac i kuhajte sve zajedno oko 15 do 20 minuta na laganoj vatri, odnosno dok se riža ne skuha do kraja.
- Ako primijetite da je riža suha i da se prima za dno lonca, dodajte još povrtnog temeljca.
- Poslužite rižu s malo svježe iscijeđenog limunova soka (i korice) te uz svježi peršin. Dobar tek!
Jeste li znali? Česta pogreška kod pripreme riže koja može štetiti zdravlju +2