Galerija Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru 1 Rolice 1 Gratinirani krumpir 1 Umak/Ilustracija 1

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena

Kad padnu temperature, najbolje se zagrijati slasnim jelima iz pećnice ili na žlicu. Ovog tjedna na jelovniku imamo recepte za koje vam neće trebati puno truda u kuhinji, a vjerujemo i da ćete ih rado reprizirati.

Ponedjeljak - Umak od piletine i gljiva

Špinat, piletina i gljive provjereno su dobra kombinacija namirnica koju možete iskoristiti za pripremu fantastičnog umaka. Poslužiti ga možete uz tjesteninu, rižu ili pire od krumpira i omiljenu salatu. A da biste skuhali savršeno kremasti umak, slobodno preskočite vrhnje za kuhanje. Em ćete izbjeći aditive, em će jelo biti ukusnije. Tajna slasti je u mesnim sokovima, vinu koje pruža svježinu i temeljcu što produbljuje okus, a maslac će se pobrinuti za kremoznost. Ovdje potražite recept.

Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru Pirjane mahune sa špekom i lukom sjajan su prilog uz ručak ili večeru (Foto: Shutterstock)

Utorak - Apšmalcane mahune

Apšmalcane mahune pravi su zagrebački specijalitet. Riječ je o zelenim širokim mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama. Krušne mrvice mogu se prepržiti na masti, ulju ili maslacu – na vama je izbor, dok će im dodatnu dozu okusa dati komadići nasjeckanog špeka i češnjaka. Ako to jelo želite pretvoriti u konkretniji obrok, s mahunama skuhajte i nešto krumpira i sve zajedno pomiješajte. Recept potražite ovdje.

Srijeda - Pohane rolice od kruha

Hrskave izvana, a iznutra sočne – pohane rolice od kruha idealan su doručak ili večera, a napuniti ih možete čime god poželite. Kombinacije sastojaka idu mnogo dalje od klasika s pekmezom ili čokoladom, pa se možete odlučiti i za ploške banana s namazom od čokolade i lješnjaka, kao i svježi sir s pekmezom. Lažne palačinke spas su za višak kruha, a onaj koji je star barem jedan dan idealan je za pohanje jer bolje upija smjesu. Ovdje provjerite kako ih pripremiti.
 

Četvrtak – Francuski krumpir

Nitko ne zna zašto se složenac od ploški krumpira, kuhanih jaja i kobasica zapečenih u pećnici naziva francuski krumpir. Takvo jelo ne postoji u francuskoj gastronomiji, no unatoč tome pod tim se imenom u kontinentalnom dijelu Hrvatske često kuhalo u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Obožavamo ga i danas, a ovdje je recept.
 

Petak – Pohani oslić na meksički način

Ako vam je dosadio klasičan način pripreme ribe, inspirirajte se meksičkom kuhinjom i poslužite pohane osliće u tortiljama s kriškama avokada i zelenom salatom. Imate li više vremena, avokado zgnječite i pomiješajte sa sokom limuna, sjeckanim ljutim papričicama, listićima korijandra i sitno sjeckanim rajčicama pa poslužite u tortiljama s ribom. Ovdje je i recept.
 

Subota - Pohana pileća prsa bez jaja i brašna

Pohana piletina omiljeno je jelo u brojnim hrvatskim domaćinstvima koje se obično priprema uz dodatak jaja, brašna i krušnih mrvica. Piletinu možete panirati i bez jaja i brašna – premažite je senfom, a potom obložite krušnim mrvicama u koje ste dodali naribani sir i nešto začina. Tako pripremljenu piletinu ispecite na nešto ulja u zagrijanoj tavi. Po želji meso možete termički obraditi i u fritezi na vrući zrak ili u pećnici. Za recept kliknite ovdje.

Nedjelja – Kraljevski kolač

Kolač od fine kreme i lisnatog tijesta Nizozemci obožavaju. Tompouce se jede u slastičarnicama i kafićima, a može se kupiti i u trgovinama. Varijacija je na temu mille-feuillea ili Napoleona, a tipičnoj kremi od vanilije nerijetko se dodaje i naranča. Nizozemci se šale na račun kolača kako ga je gotovo nemoguće pojesti a da se ne zaprljate, a je li to istina, najbolje je da provjerite sami.

Ako vam treba još inspiracije za cijeli tjedan, kliknite ovdje.

Hit u Austriji: Rasprodani jestivi proizvod koji izgleda poput lososa, ali nema nikakve veze s ribom 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 3 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 2 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 4 +0 3D ispisana biljna zamjena za losos austrijske tvrtke Revo Foods - 1