• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Kraljevski kolač: Recept za kultni desert sa savršenom kremom od vanilije i naranče

Nizozemci se šale na račun kolača kako ga je gotovo nemoguće pojesti a da se ne zaprljate, a je li to istina, najbolje je da provjerite sami...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.04.2024 09:09 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kolač od fine kreme i lisnatog tijesta Nizozemci obožavaju. Tompouce se jede u slastičarnicama i kafićima, a može se kupiti i u trgovinama. Varijacija je na temu mille-feuillea ili Napoleona, a tipičnoj kremi od vanilije nerijetko se dodaje i naranča.

U trendu Bunker JNA kod Novigrada Podravskog - 15 U odličnom stanju Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili Rakija Živjeli! Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela? Hmelj Najskuplje na svijetu... Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima

Tradicionalno se poslužuje za praznik Koningsdag, odnosno rođendan kralja Willema-Alexandra 27. travnja. Nizozemci se šale na račun kolača kako ga je gotovo nemoguće pojesti, a da se ne zaprljate, a je li to istina, najbolje je da provjerite sami. 
 

Sastojci za tompoucu:

Krema:

  • 310 ml mlijeka
  • 35 g praška za puding od vanilije
  • 1 žlica želatine u prahu
  • 75 g šećera
  • korica 1 naranče
  • 1 žumanjak
  • 350 ml vrhnja za šlag

Tijesto:

  • 2 žlice džema od marelica
  • 1 list lisnatog tijesta veličine 24 cm x 40 cm

Glazura

  • 15 ml soka od naranče
  • 100 g šećera u prahu
  • 1/2 žličice arome ili ekstrakta naranče
  • 3 kapi žute jestive boje
  • 3 kapi crvene jestive boje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte list lisnatog tijesta na veličinu lima za pečenje i stavite ga u lim obložen papirom za pečenje. Vilicom dobro izbockajte tijesto kako se ne bi napuhnulo. Stavite ga u hladnjak na 10-15 minuta pa, nakon što se ohladi, pecite 30 minuta s uključenim ventilatorom.
  2. Zatim isključite ventilator i smanjite temperaturu na 135 stupnjeva pa pecite lisnato tijesto još 10 minuta. Ostavite lisnato tijesto da se ohladi. Ohlađeni list lisnatog tijesta izrežite na dva dijela (otprilike 11 cm x 40 cm).
  3. Napravite kremu. Prašku za puding dodajte 25 ml mlijeka i dobro promiješajte. Umutite i jaje u smjesu. U lonac ulijte 225 ml mlijeka, 40 g šećera i koricu jedne naranče. Zagrijte mlijeko. Kad prokuha, maknite ga sa štednjaka.
  4. Temperirajte smjesu za puding tako da umiješate jednu žlicu vrućeg mlijeka pa promiješate. Ponovite dodavanje vrućeg mlijeka još dva puta. Smjesu za puding dodajte u lonac s mlijekom i uz miješanje zakuhajte. Pustite da kratko prokuha kako bi se zgusnulo.
  5. Vrući puding ulijte u plitku posudu i prekrijte plastičnom folijom. Pustite neka se ohladi na sobnu temperaturu.
  6. Umutite 1 žlicu želatine u 60 ml mlijeka sobne temperature.
  7. Izmiksajte 350 ml vrhnja za šlag i 35 g šećera u čvrsti šlag
  8. Kada se puding ohladi na sobnu temperaturu, zagrijte smjesu mlijeka i želatine na temperaturu između 48 i 60 Celzijevih stupnjeva (ako je temperatura viša, smanjit će se sposobnost želiranja). Zatim dodajte puding pa dobro izmiješajte te dodajte želatinu. Umiješajte i šlag u smjesu. Stavite kremu u hladnjak na 5 do 10 minuta, dok se ne stegne.
  9. Odaberite jednu traku lisnatog tijesta koja će vam biti na vrhu kolača. Okrenite je tako da strana koja je bila na limu za pečenje bude gornja. Na traku lisnatog tijesta koju niste preokrenuli stavite kremu. Preokrenutu traku lisnatog tijesta stavite na vrh kreme i lagano pritisnite. Lopaticom poravnajte rubove. Pekmez od marelica zagrijte pa kistom nanesite na gornji sloj lisnatog tijesta.
  10. Zagrijte sok od naranče, aromu ili ekstrakt naranče i šećer u prahu. Zagrijavajte miješajući dok se šećer ne rastopi pa dodavajte jestivu boju dok ne dobijete lijepu narančastu boju. Prelijte glazuru preko gornjeg lista tijesta i ravnomjerno je rasporedite. Pažljivo narežite kolač na kriške širine 4 cm i poslužite.

  • #Recepti
  • #kolač
  • #Nizozemska
  • #lisnato tijesto
  • #Tompouce
  • #nizozemska kuhinja
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Škola kuhanja
Najbolje i najmekanije palačinke Marija Mihelja: Pogledajte recept člana žirija MasterChefa
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Za prste polizati
Prhko tijesto punjeno najfinijom kremom: Najbolji recept za savršene princes krafne
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za sva godišnja doba
Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
Brzo i fino
Za svaku priliku: Zapečeni špinat na maslacu s hrskavim kockicama kruha
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Skriveni biser
20 minuta od Metkovića: Predivan gradić u kojem Mediteran sreće Orijent
Mrs. Fogg: sjajni okusi u Novom Zagrebu!
Rapsodija okusa
Mrs. Fogg: Za jednu od boljih pizza metropole uputite se u Novi Zagreb
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Četvrti dan bez struje u mjestima u Varaždinskoj županiji
BLAGDANI BEZ STRUJE
"Sve iz frižidera se kvari, škrinje smrde i smrzavamo se": I četvrti dan ljudi nemaju struju
Thompson u sat i 15 minuta rasprodao zagrebačku arenu, menadžer o drugom koncertu: "Tomašević je neka čudna svita, evo što ćemo napraviti"
Najavio daljnje korake
Thompsonov menadžer za Dnevnik Nove TV: "Ne znam što se ovdje događa. Poduzet ćemo..."
Devet ljudi uhićeno u Italiji zbog financiranja Hamasa
VELIKA PROTUTERORISTIČKA AKCIJA
U hrvatskom susjedstvu otkrivena Hamasova teroristička ćelija, uhićen čovjek s crne liste: Dali su im sedam milijuna eura
show
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
Supruga Brucea Willisa, Emma Heming, otkrila kako izgledaju njihovi blagdani usred Willisove višegodišnje borbe sa zdravljem
''obožavao je to doba...''
Nikad tužniji blagdani za obitelj Brucea Willisa: ''Trenuci koji su nekad donosili radost...''
zdravlje
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Imate problema s bubrezima? Novo istraživanje otkriva zabrinjavajuću vezu s mozgom
Znanstvenici upozoravaju
Imate problema s bubrezima? Novo istraživanje otkriva zabrinjavajuću vezu s mozgom
Studija na 1.500 djece otkriva: Dječaci koji ovo rade rjeđe razvijaju problematično ponašanje!
Roditelji, obratite pažnju!
Studija na 1.500 djece otkriva: Dječaci koji ovo rade rjeđe razvijaju problematično ponašanje!
zabava
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Srećom nisu opasne
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Dakle, i to je sad moguće
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
Prijepor među stručnjacima
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
sport
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
VIDEO Gvardiol asistirao Cherkiju za pobjedu Manchester Cityja kod Nottingham Foresta
Pogledajte golove
VIDEO Gvardiol asistirao za veliku pobjedu Cityja: Guardiola ima novog mađioničara!
Transferi: Fabijan Krivak iz Lokomotive u Sigmu Olomouc za 2.500.000 eura
Sretno mu u inozemstvu
Sjajan posao Lokomotive: Prodali svoj najvrijedniji eksponat, evo koliko će zaraditi
tv
MasterChef: Selma Karić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
PRIJATELJSTVO!
Selma nakon odlaska iz natjecanja otkrila: "Što MasterChef sastavi, to nitko ne rastavi!"
MasterChef: ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
DVOBOJ
ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
MasterChef: ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
NAJBOLJI!
ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
putovanja
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Eksperiment
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
najveći dobinici godine
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
lifestyle
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Maja Šuput na Adventu u Makarskoj u leopard uzorku i bundi
Dramatično i odvažno
Čizme su hit! Razmislile smo i ne znamo tko bi ovo iznio bolje od Maje Šuput, izdanje je majastično
Blagdanski stolovi čitateljica Zadovoljne 2025.
DALE SU SI TRUDA
Pogledajte kako su naše čitateljice uredile svoje blagdanske stolove
sve
Stjepan Vukadin podijelio blagdanske fotografije s obitelji
idilični prizori
Chef Vukadin raznježio fotkama s lijepom suprugom i djecom: ''Kao med su!''
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Kremšnite
Kakav kolač!

Može li biti finija i kremastija od samoborske? Recept za savršenu bledsku kremšnitu

Najkremastiji kolač od jaja može postati još kremastiji ako mu dodate fini, velikodušni sloj tučenog slatkog vrhnja, a tek onda poklopite prhkom, hrskavom korom... Jeste za blejsku kremnu rezinu? NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kremšnite Hrana i piće
    Kakav kolač!

    Može li biti finija i kremastija od samoborske? Recept za savršenu bledsku kremšnitu

  • Figaro Hrana i piće
    Nostalgija na tanjuru

    Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren

  • Rumunjska orahnjača cozonac Hrana i piće
    Cozonac

    Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close