• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Kraljevski kolač: Recept za kultni desert sa savršenom kremom od vanilije i naranče

Nizozemci se šale na račun kolača kako ga je gotovo nemoguće pojesti a da se ne zaprljate, a je li to istina, najbolje je da provjerite sami...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 17.04.2024 09:09 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kolač od fine kreme i lisnatog tijesta Nizozemci obožavaju. Tompouce se jede u slastičarnicama i kafićima, a može se kupiti i u trgovinama. Varijacija je na temu mille-feuillea ili Napoleona, a tipičnoj kremi od vanilije nerijetko se dodaje i naranča.

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama... Kladeščica - 11 Kamo na izlet? Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore

Tradicionalno se poslužuje za praznik Koningsdag, odnosno rođendan kralja Willema-Alexandra 27. travnja. Nizozemci se šale na račun kolača kako ga je gotovo nemoguće pojesti, a da se ne zaprljate, a je li to istina, najbolje je da provjerite sami. 
 

Sastojci za tompoucu:

Krema:

  • 310 ml mlijeka
  • 35 g praška za puding od vanilije
  • 1 žlica želatine u prahu
  • 75 g šećera
  • korica 1 naranče
  • 1 žumanjak
  • 350 ml vrhnja za šlag

Tijesto:

  • 2 žlice džema od marelica
  • 1 list lisnatog tijesta veličine 24 cm x 40 cm

Glazura

  • 15 ml soka od naranče
  • 100 g šećera u prahu
  • 1/2 žličice arome ili ekstrakta naranče
  • 3 kapi žute jestive boje
  • 3 kapi crvene jestive boje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte list lisnatog tijesta na veličinu lima za pečenje i stavite ga u lim obložen papirom za pečenje. Vilicom dobro izbockajte tijesto kako se ne bi napuhnulo. Stavite ga u hladnjak na 10-15 minuta pa, nakon što se ohladi, pecite 30 minuta s uključenim ventilatorom.
  2. Zatim isključite ventilator i smanjite temperaturu na 135 stupnjeva pa pecite lisnato tijesto još 10 minuta. Ostavite lisnato tijesto da se ohladi. Ohlađeni list lisnatog tijesta izrežite na dva dijela (otprilike 11 cm x 40 cm).
  3. Napravite kremu. Prašku za puding dodajte 25 ml mlijeka i dobro promiješajte. Umutite i jaje u smjesu. U lonac ulijte 225 ml mlijeka, 40 g šećera i koricu jedne naranče. Zagrijte mlijeko. Kad prokuha, maknite ga sa štednjaka.
  4. Temperirajte smjesu za puding tako da umiješate jednu žlicu vrućeg mlijeka pa promiješate. Ponovite dodavanje vrućeg mlijeka još dva puta. Smjesu za puding dodajte u lonac s mlijekom i uz miješanje zakuhajte. Pustite da kratko prokuha kako bi se zgusnulo.
  5. Vrući puding ulijte u plitku posudu i prekrijte plastičnom folijom. Pustite neka se ohladi na sobnu temperaturu.
  6. Umutite 1 žlicu želatine u 60 ml mlijeka sobne temperature.
  7. Izmiksajte 350 ml vrhnja za šlag i 35 g šećera u čvrsti šlag
  8. Kada se puding ohladi na sobnu temperaturu, zagrijte smjesu mlijeka i želatine na temperaturu između 48 i 60 Celzijevih stupnjeva (ako je temperatura viša, smanjit će se sposobnost želiranja). Zatim dodajte puding pa dobro izmiješajte te dodajte želatinu. Umiješajte i šlag u smjesu. Stavite kremu u hladnjak na 5 do 10 minuta, dok se ne stegne.
  9. Odaberite jednu traku lisnatog tijesta koja će vam biti na vrhu kolača. Okrenite je tako da strana koja je bila na limu za pečenje bude gornja. Na traku lisnatog tijesta koju niste preokrenuli stavite kremu. Preokrenutu traku lisnatog tijesta stavite na vrh kreme i lagano pritisnite. Lopaticom poravnajte rubove. Pekmez od marelica zagrijte pa kistom nanesite na gornji sloj lisnatog tijesta.
  10. Zagrijte sok od naranče, aromu ili ekstrakt naranče i šećer u prahu. Zagrijavajte miješajući dok se šećer ne rastopi pa dodavajte jestivu boju dok ne dobijete lijepu narančastu boju. Prelijte glazuru preko gornjeg lista tijesta i ravnomjerno je rasporedite. Pažljivo narežite kolač na kriške širine 4 cm i poslužite.

  • #Recepti
  • #kolač
  • #Nizozemska
  • #lisnato tijesto
  • #Tompouce
  • #nizozemska kuhinja
  • #europska kuhinja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Izlet na jezero
Nestvarno lijepo mjesto: Pogledajte kako izgleda šuma živih fosila
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Puno okusa
Recept za svaki dan: Zapečeni pileći zabatak u bogatom umaku od luka
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Za pola sata
Kad vas uhvati želja za slatkim: Lisnato tijesto s mirisnim nadjevom od jabuka
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neće vam ništa
Planinski "začuđeni svatovi": Jeste li čuli za snježna čudovišta?
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji će vas osvojiti orasima i karamelom
Nostalgija na tanjuru
Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Kamo na izlet?
Nepoznata Medvednica: Vrh bez gužve s kojega se otvara jedan od najljepših pogleda s ove gore
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
opasna bolest
U Hrvatskoj potvrđen slučaj gube!
U Bedekovčini ubio ženu pa sebe
SLIJEDI OČEVID
Strava u Zagorju! Ubio ženu pa sebe, cure detalji zločina
Novi zakon EU-a otežat će skrivanje dohodaka i imovine
Novi zakon EU-a
Svima koji žive u Hrvatskoj od danas će biti teže skrivati važan podatak
show
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Simona Mijoković snimljena na zagrebačkoj špici
rijedak izlazak
Simona Mijoković iznenadila pojavom na špici: Detalj u njezinoj ruci ukrao je pažnju
Antonela Srna snimljena na zagrebačkoj špici
snimljena na cvjetnom
Tko je ova prekrasna brineta? Njezinog slavnog strica i brata svi znamo
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
Po preporuci nutricionistice
Zdravi božićni kolači: Recepti koji smanjuju žudnju za slatkim, a i dalje su prefini!
zabava
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Wow!
Pogledajte što su upecali u Jadranu! Nije dizajnerski remen, već nešto potpuno drugačije
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Preslatko!
Usred noći naišao na mladunče na cesti, uslijedio je predivan trenutak
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
"Luka radi prekršaj"
Detalj na registraciji automobila u Zagrebu podijelio mišljenja Hrvata! Što vi kažete?
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Nova nada za pacijente
Terapija koja je donedavno bila znanstvena fantastika sada spašava živote od dosad neizlječivog oblika raka
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
ANTONIO, NEDOSTAJAO SI!
VIDEO Pogledajte "munje i gromove" iz meča Plazibata i Mahiedinnea: Kako ovdje nitko nije pao!?
tv
MasterChef: Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
KAKVA PRIČA!
Iza Stjepana je zanimljiv i neobičan put do kuhinje! "Ne znam koliko ljudi zna, ali..."
MasterChef: Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
ELIMINIRAN
Mark otkrio svoje planove nakon odlaska iz MasterChefa: "Postoji cijela priča!"
Kumovi: Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
KUMOVI
Glumac koji nas nasmijava pred kamerama i izvan njih
putovanja
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
stvaraju budućnost
Rimac Technology s partnerima razvija novu generaciju baterija. Prva primjena u Bugattiju?
lifestyle
Brineta iz Zagreba u bež kombinaciji i robusnim Ugg gležnjačama
Tip-Top
Kombinacija brinete iz Zagreba pravi je primjer kako izgledati top i kad je zima, pogledajte čizme
Recept za bajadera tortu bez pečenja
Divota!
Teško je riječima opisati koliko je dobra: Pročitajte recept za kremastu i raskošnu bajaderu bez pečenja
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
sve
Glory Collision 8 Antonio Plazibat: Prijenos, raspored, program
BRAVO, MAŠINO!
Antonio Plazibat sjajnom izvedbom došao do pobjede u povratku nakon dvije i pol godine
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Komentar Ivice Mede
Garcia pokazao Livaji petlju: Dinamo u gadnom sosu, Kovačević na rubu
Pobjednik Dječjeg Eurosonga 2025. je Francuska
Što kažete?
Francuska je pobjednik Dječjeg Eurosonga, evo kako se plasirao naš Marino!
Figaro
Nostalgija na tanjuru

Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren

Nostalgični kolač od oblatni, karamela i oraha spas je kad poželite pripremiti slasticu koja ne traži previše vremena provedenog u kuhinji... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Božićni kolač koji može stajati pola godine Hrana i piće
    Da bude na vrijeme

    Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine

  • Figaro Hrana i piće
    Nostalgija na tanjuru

    Neodoljivi klasik: Recept za figaro koji ćete pripremiti za tren

  • Rumunjska orahnjača cozonac Hrana i piće
    Cozonac

    Ovako Rumunji rade orahnjaču! Izgleda kompliciranije od hrvatske verzije, ali lako se slaže

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close