Apšmalcane mahune pravi su zagrebački specijalitet koji se u glavnom gradu Hrvatske jede već desetljećima. Riječ je o zelenim širokim mahunama koje se prvotno skuhaju u vodi, a potom preprže na nekoj vrsti masnoće s krušnim mrvicama.

Jelo je dobilo ime prema njemačkoj riječ za masnoću – schmaltz. Krušne mrvice se mogu prepržiti na masti, ulju ili maslacu – na vama je izbor, dok će im dodatnu dozu okusa dati komadići nasjeckanog špeka i češnjaka.

Ako želite ovo jelo pretvoriti u konkretniji obrok, s mahunama skuhajte i nešto krumpira i sve zajedno pomiješajte.

Sastojci za mahune:

  • 500 g mahuna
  • 100 g maslaca
  • 70 g krušnih mrvica
  • 1 do 2 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji.

Priprema apšmalcanih mahuna:

  1. Očistite mahune i stavite ih kuhati u posoljenu vodu. Kuhajte ih zajedno s krumpirom narezanim na kocke.
  2. Mahune skuhajte al dente. Kad povrće omekša, ocijedite višak vode, a mahune stavite sa strane.
  3. U većoj tavi ili u loncu zagrijte maslac na laganoj temperaturi i dodajte nasjeckani češnjak i mrvice. Pržite nekoliko minuta na laganoj temperaturi, a potom dodajte kuhane mahune i sve dobro promiješajte. Posolite i popaprite po želji.

Poslužite jelo toplo. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju