Donosimo vam recept za inačicu tiramisua u kojoj glavnu ulogu imaju – pistacije. Ostali su svi sastojci oni koji dolaze i u klasični tiramisu, ali krema je „pojačana“ pastom od pistacija koja joj daje bogatu aromu.
Na vrh tiramisua s pistacijama, dakako, dolazi hrskavi orašasti posip koji ovom kremastom desertu daje uzbudljivu teksturu. Ako volite pistacije, ova će vam verzija talijanskog hita vrlo vjerojatno postati omiljena. Uživajte!
Tiramisu s pistacijom - sastojci:
- 480 ml jake crne kave (instant ili turska bez taloga)
- 30 ml ruma
- 3/4 čajne žličice ekstrakta badema, podijeljeno
- 4 velika jaja
- 65 g kristal šećera
- 1/8 čajne žličice soli
- 450 g mascarponea
- 150 g paste od pistacija
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 200 g piškota
- 40 g preprženih neslanih pistacija
Tiramisu s pistacijom - priprema:
- U plitkoj zdjeli pomiješajte kavu, rum i 1/2 čajne žličice ekstrakta badema. Ostavite sa strane.
- Napunite lonac od 2 ili 3 litre s malo vode i zakuhajte na jakoj vatri, a zatim smanjite vatru. U zdjeli zajedno izmiksajte jaja, šećer i sol dok se dobro ne sjedine. Stavite zdjelu iznad lonca tako da ne dodiruje vodu i kuhajte na pari neprestano miješajući 3 do 5 minuta.
- Maknite s pare i miksajte velikom brzinom dok se smjesa od jaja ne zgusne, posvijetli i otprilike učetverostruči, oko 10 minuta. Smanjite brzinu na srednju, postupno dodajte mascarpone i kremu od pistacija i miksajte dok se sve ne sjedini, oko 2 do 3 minute. Dodajte vaniliju i preostali ekstrakt badema, povećajte brzinu i miksajte još oko 15 sekundi. Kremu ostavite sa strane.
- Umačite jednu po jednu piškotu u mješavinu kave i ruma, tako da se dobro namoče ali da se ne raspadaju, i slažite ih u četvrtasti lim za pečenje od 20 x 20 cm ili odgovarajuću pravokutnu posudu.
- Silikonskom špatulom ravnomjerno rasporedite polovicu smjese od preko piškota. Ponovite još jednom s preostalim piškotama i preostalom kremom.
- U mlincu za začine ili blenderu sameljite pistacije i pospite ih po kremi od mascarponea. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak, na barem 4 sata.
7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje

