Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, to ne znači da se morate odreći konzumacije omiljenih jela – od pizze preko lazanja do burgera.

Ne morate čak ni kupovati veganske alternative za namirnice životinjskog porijekla poput sira. Isti se mogu napraviti u kućnoj radinosti od svega par namirnica.

Ako ste u potrazi za biljnom verzijom rastopljenog sira mozzarella koji će biti idealan izbor za vegansku pizzu, imamo sjajan recept za vas. Riječ je o viralnom receptu food blogerice Francesce Bonadonne koji je ista podijelila prije nekoliko godina na svojem YouTube kanalu Plantifully Based.

Sir se radi od samo pet sastojaka – kuhane cvjetače, biljne alternative za mlijeko, tapioka brašna (škrobi), soli i prehrambenog kvasca. Prehrambeni kvasac daje ovom jelu „sirasti“ okus, dok se isti rasteže poput pravog sira zahvaljujući tapioka brašnu.

Biljnu zamjenu za mlijeko možete prilagoditi svojim željama – upotrijebite možete nezaslađenu verziju od soje, badema, zobi ili riže – odluka je potpuno na vama.

Sastojci:

  • 375 g cvjetače
  • 200 ml biljne zamjene za mlijeko od badema
  • 3,5 žlice tapioka brašna
  • 1 žlica prehrambenog kvasca
  • sol po želji

Priprema:

  1. Narežite cvjetaču na cvjetove pa je skuhajte u običnoj vodi dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pola sata.
  2. Ocijedite cvjetaču i prebacite u dobar blendar ili sjeckalicu povrća. Dodajte biljnu zamjenu za mlijeko, prehrambeni kvasac, tapioka brašno i sol.
  3. Izblendajte smjesu dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Prebacite smjesu u lonac i zagrijte na štednjaku na umjereno jakoj temperaturi uz stalno miješanje.
  5. Termički obrađujte umak oko pet minuta uz stalno miješanje kako biste aktivirali tapioka brašno, a tijekom čega će biljna zamjena za sir postati gusta i rastezljiva.
  6. Upotrijebite dobiveni umak po želji – na pizzi, u lazanjama ili u bilo kojem drugom receptu za koji vam je potrebna veganska verzija rastopljenog sira. Dobar tek!

Kako Francesca Bonadona radi ovu biljnu verziju rastopljenog sira, ali i cjelokupnu vegansku verziju pogledajte u videu na njezinom kanalu Plantifully Based.

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom Dal od crvene leće +1 Veganska mesna štruca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju