Gambas al Ajillo je popularno jelo španjolske kuhinje koja se jede kao tapas. U direktnom prijevodu sa španjolskog označava kozice s češnjakom.

Očišćeni repovi kozica se kratko prže na tavi s češnjakom u maslinovom ulju dok ne postanu ružičasti i puni okusa, a serviraju se s nešto limunova soka, čilija i svježeg peršina.

Ovo je jelo kombinira slatkoću morskih plodova s ljutinom čilija i aromatičnošću češnjaka. Iznimno je ukusno, a može se spremiti za manje od 10 minuta.

Kozice s češnjakom - sastojci:

  • 450 g očišćenih kozica
  • 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja¬
  • 10 češnjeva češnjaka
  • 2 žlice suhog bijelog vina
  • 1 čajna žličica sušenih čili pahuljica
  • 1 čajna žličica slatke mljevene paprike
  • ½ limuna
  • sol i papar po želji
  • šaka svježeg peršina

Kozice s češnjakom - priprema:

  1. Kozice posušite papirnatim ručnikom pa dobro posolite. Ostavite sa strane par minuta.
  2. U širokoj tavi zagrijte malo maslinova ulja, pa dodajte nasjeckani češnjak i čili pahuljice. Pržite sve zajedno 30 do 60 sekundi. Pazite da češnjak ne izgori jer će jelo biti upropašteno.
  3. Dodajte kozice i mljevenu papriku u prahu. Sve dobro promiješajte i pržite oko tri minute dok kozice ne dobiju lijepu ružičastu boju.
  4. Uklonite tavu s vatre. Podlijte kozice sa suhim vinom i sokom pola limuna.
  5. Jelo poslužite s nasjeckanim svježim peršinom uz hrskavi kruh. Dobar tek!

Spiedini od kozica s nektarinom i pršutom: Tradicionalni mediteranski sastojci i inovativne tehnike kuhanja Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 16 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 22 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 7 +23 Spiedini s kozicama, nektarinom i pršutom i špagetima od tikvica - 24