Gambas al Ajillo je popularno jelo španjolske kuhinje koja se jede kao tapas. U direktnom prijevodu sa španjolskog označava kozice s češnjakom.
Očišćeni repovi kozica se kratko prže na tavi s češnjakom u maslinovom ulju dok ne postanu ružičasti i puni okusa, a serviraju se s nešto limunova soka, čilija i svježeg peršina.
Ovo je jelo kombinira slatkoću morskih plodova s ljutinom čilija i aromatičnošću češnjaka. Iznimno je ukusno, a može se spremiti za manje od 10 minuta.
Kozice s češnjakom - sastojci:
- 450 g očišćenih kozica
- 120 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja¬
- 10 češnjeva češnjaka
- 2 žlice suhog bijelog vina
- 1 čajna žličica sušenih čili pahuljica
- 1 čajna žličica slatke mljevene paprike
- ½ limuna
- sol i papar po želji
- šaka svježeg peršina
Kozice s češnjakom - priprema:
- Kozice posušite papirnatim ručnikom pa dobro posolite. Ostavite sa strane par minuta.
- U širokoj tavi zagrijte malo maslinova ulja, pa dodajte nasjeckani češnjak i čili pahuljice. Pržite sve zajedno 30 do 60 sekundi. Pazite da češnjak ne izgori jer će jelo biti upropašteno.
- Dodajte kozice i mljevenu papriku u prahu. Sve dobro promiješajte i pržite oko tri minute dok kozice ne dobiju lijepu ružičastu boju.
- Uklonite tavu s vatre. Podlijte kozice sa suhim vinom i sokom pola limuna.
- Jelo poslužite s nasjeckanim svježim peršinom uz hrskavi kruh. Dobar tek!
Spiedini od kozica s nektarinom i pršutom: Tradicionalni mediteranski sastojci i inovativne tehnike kuhanja