U hrvatskim kuharicama jagode se obično koriste u pripremi različitih voćnih salata, kolača i torti. No ovo slasno bobičasto voće koje je trenutno nalazi u sezoni možete sljubiti i sa slanim jelima. Posebno dobro slagat će se sa svinjetinom.

Svinjski kotleti s jagodama u balzamičnom octu neočekivano su sjajna kombinacija. Riječ je o jelu koje je savršeno sočno i ukusno, a priprema se tek s nekoliko sastojaka.

Sastojci za svinjske kotlete s jagodama:

  • 4 kotleta s kostima debljine oko 2,5 centimetara
  • 450 g svježih jagoda
  • 65 ml balzamičnog octa
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za pečenje

Priprema svinjskih kotleta s jagodama:

  1. Posolite i popaprite kotlete s obje strane.
  2. U tavi zagrijte malo ulja pa na njemu prepržite kotlete. Pecite ih 4-6 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i termički se ne obrade do kraja. Prebacite ih na tanjur i pokrijte aluminijskom folijom.
  3. U istu tavu stavite očišćene jagode narezane na manje komade, balzamični ocat i šećer. Sve dobro promiješajte i kuhajte sve zajedno na umjerenoj temperaturi oko tri do četiri minute.
  4. Dobro popaprite umak.
  5. Nastavite kuhati umak još tri do četiri minute.
  6. Poslužite pečene kotlete s pripremljenim umakom na bazi jagoda i balzamičnog octa. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju