Nacionalnom projektu revitalizacije tržnica PLACe market glavni je cilj oživjeti tržnice nakon radnog vremena, pokazati što sve street food u Hrvatskoj može biti, promovirati hrvatsku ugostiteljsku ponudu te autentičnost i posebnost svake regije, kao i donijeti život u sam centar grada. 

U nastavku vam donosimo više o ponudi hrane. Imajte u vidu da se ponuda iz petka u petak mijenja i nadopunjuje, pa se isplati navratiti na tržnicu Dolac svaki petak od 18 sati i vidjeti što se nudi. 

Cijene se kreću od 6 do 10 eura, a ponuda je zaista raznolika. Evo što se može isprobati:

Gastronomadi Gastronomadi (Foto: Mateo Mučnjak)

Bistro Apetit by Marin Rendić

Marin Rendić i njegov tim za Dolac su osmislili dva jela – sipu na kremastoj palenti s bosiljkom, grana padanom i uljem peršina te pralinu punjenu bikovim repom i sirom brie na kremi od celera i šparoga u umaku od sira s jagodom.

Nautic club Pooda by Christian Misirača

Nakon morskog psa i janjećih fritula zadnji petak chef Misirača na Dolcu se pojavio s patkom i sipom. Što će biti dalje, isplati se čekati i vidjeti.

Gastronomadi

Pripremaju panuozzo sengule koje se sastoje od friško pečenih peciva s raznim punjenjima, a koje se još jednom prilikom izrade samog panuozza peku u peći prije samog posluživanja. Prošli petak na Place marketu imali su, kako oni kažu - dvije vrste šmekerskih panuozzo sengula.

Provansalska porketa - domaće pecivo punjeno hrskavim rolanim carskim mesom, uz razne salate, domaće kiselo vrhnje i kopar te talijanske polpete u šalši – domaće pecivo punjeno sočnim juneće-svinjskim okruglicama a'la cucina povera u šmekerskoj šalši od rajčica iz Parme, s timijanom te raznim sviježim lisnatim salatama i grana padanom.

No već idući petak, uz porketu, pripremat će i neke novitete - oradu na savur, odnosno domaće pecivo punjeno fileom marinirane jadranske orade uz kapare iz krupne soli, lešo blitvom i kremom od pečenog češnjaka te picek curry, panuozzo sengula za sve ljubitelje ljutog i egzotičnog, a koji se sastoji od peciva punjenog zabatakom s kožicom prženim u ljutoj, crvenoj curry pasti uz korijen koromača iz narančinog soka te raznim svježim salatama s maslacem i ricottom.

Br00m 44 i Proof33 Br00m 44 i Proof33 (Foto: Mateo Mučnjak)

Broom 44 & Proof 33 by Igor Gudac

Chef Igor Gudac na Dolcu priprema ono po čemu je njegov Broom 44 i najpoznatiji – zanimljivu klopu baziranu na povrću – sendvič s gljivama te juhu od brokule s fregola sardom. Zadnji petak se uz Broom44 predstavljao i njegov Proof 33, pa su pripremali pizze od kiselog tijesta, i to u raznim varijantama – losos, maline i sir, gljive i lardo.

Ficlek

Predstavnik zagrebačke kuhinje na Dolac, nekoliko metara od svoje lokacije Pod Zidom donosi i priprema punjene paprike, pohance s rizi bizijem te kaiseršmarn – jela koja simboliziraju tradicionalnu zagrebačku kuhinju.

SOI fusion

SOI fusion je za Dolac osmilio jelo Štruk Lee - klasične štrukle sa sirom, smanjene na veličinu dumplinga i poslužene uz kineski chilli crisp (aromatično ulje s hrskavim lukom, sušenim paprikama i začinima) i kiselo-slatki luk te crveni chilli.

Taika by Sherpa by Ivana Bekavac

Taika by Sherpa na Dolcu prezentira dva jela od lokalnih namirnica. Serviranje jela koje su osmislili u suradnji sa cheficom Ivanom Bekavac je u duhu street fooda - jede se rukama jer su željeli napraviti jela za čije konzumiranje ne treba nikakva ambalaža kako bi smanjili gomilanje jednokratnog pribora.

Za kreiranje samih jela poveli su se idejom da jelo bude lokalno, sezonski i sastavljeno isključivo od namirnica koje se mogu nabaviti na Dolcu, pa tako umjesto ćevapa u somunu pripremaju srdelu u somunu, a nude i vegansku verziju s patlidžanima. Naglašavaju kako bi voljeli potaknuti i ostale ugostitelje da razmišljaju o održivijim i autentičnijim konceptima koji promoviraju najbolje namirnice koje nudi naše podneblje.

Ponuda cunamija Ponuda cunamija (Foto: Mateo Mučnjak)

resTač

Zagrebački restoran na Dolcu je imao pravi cooking show na Ofyr roštilju gdje je pripremao srdelice te servirao soparnik.

Rougemarin by Marin Medak

Rougemarin chefa Marina Medaka na Dolcu priprema odnosno završava skradinski rižoto, koji je poznat po tome što se priprema satima. Na prvom izdanju PLACe marketa ovo je bilo jelo koje se prvo rasprodalo.

Meat the King

Meat the King na Dolcu jedini priprema burger, i to u gourmet verziji. Najpopularnije jelo ovog štanda su definitivno odležani steakovi.

La Central

Le Central je španjolski bistro koji će se otvoriti krajem godine u Teslinoj ulici, a iza njega stoji chef Pedro Pineiro, koji trenutačno radi u Broomu 44. Chef Pedro predstavlja se domaćoj publici s raznim specijalitetima, pa je tako nakon hobotnice na galicijski način i pintxo morunom s krumpirom te kroketima od gljiva zadnji petak na Dolcu pripremao patatas bravas – spicy krumpir, kozice bunuelos – kao fritule s tartarom te huevos con chistorra - jaja s chistorrama (španjolskim kobasicama) na engleskom muffinu.

Poke Poke

Dobro poznati poke bowl petkom se osim u prolazu nebodera prodaje i na Dolcu – Poke Poke nudi svoje bestsellere i havajski poke bowl s tunom, losom, katsu piletinom i teletinom te raznim dodatcima.

Poke Poke Poke Poke (Foto: Mateo Mučnjak)

Vinkl

Vinkl je još jedan predstavnik tradicionalne zagrebačke kuhinje. Za njihovom puricom z mlincima posjetitelji su od prvog puta poludjeli, a zadnji su petak nakon zagorske juhe sa štruklima servirali i domaći sir i vrhnje s čvarcima.

Arepa

Venezuelski street food čiji se lokal nalazi u Preradovićevoj na Dolcu priprema empanade od kukuruznog brašna i tostonese – savršene i hrskave zelene banane plantane. I jedno i drugo možete naći u kombinaciji s mesom ili u veganskoj varijanti, a empanade i s morskim psom – jednu od najpoznatijih venezuelskih empanada.

Cunami

Jedini sushi koji se nudi na Dolcu – Cunami i njihovi chefovi pred vama motaju i pripremaju rolice po narudžbi te nude svoje bestsellere, od sashimija, nigirija do raznih uramakija.

Beg's plant based street food Beg's plant based street food (Foto: Mateo Mučnjak)

Begs

Jedini domaći streetfood koncept koji svoju ponudu bazira isključivo na plant based namirnicama na Dolac donosi svoj katsu s rižom te begs -sish u tortilji sa salatom od krastavaca, rajčice i umaka creme fraiche. Ovaj sish je napravljen od mljevenog mesa Beyond Meat te 20 različitih začina iz kombinacije čak sedam raznih turskih receptura. Dok čekamo otvorenje Begs plant based butcherya i delija u Vlaškoj 24 do kraja godine, petkom ih možete naći na Dolcu.

Al Dente

Al Dente, talijanski restoran koji se nalazi u Bogovićevoj i njihov chef Branko Kusovac pripremali su na Dolcu domaću tjesteninu u parmezanu s naribanim tartufom.

Amelie

Amelie slastice na Dolcu su zadužene za slatko i nude zaista svašta, od cannola, keksića do nekih od svojih signature kolača i torti.

Gdje jesti na najmanjem naseljenom otoku u Hrvatskoj: Restoran tik do mora s terasom za pamćenje Ošljak - 1 Ošljak - 2 Ošljak - 3 +5 Ošljak - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju