Ošljak je najmanji nastanjeni otok u Hrvatskoj, koji se prostire na 0,39 četvornih kilometara u Zadarskom kanalu, nedaleko od mjesta Preko na otoku Ugljanu. Lokalno stanovništvo otok naziva i Lazaret jer je nekoć služio kao karantenska bolnica (lazaret) za cijelo zadarsko područje. Danas je Ošljak idilično mjesto za odmor ispunjen prekrasnom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture – otprilike njih 60.

Prošlost otoka poslužila je i kao inspiracija za odabir imena restoranu Lazaret, koji je nastao kao rezultat ideje četiriju prijatelja jer su poželjeli otvoriti gurmansku oazu na otoku. S terasom koja se nalaz tik do mora, idealnom za uživanje u zalascima sunca, i okružen borovom šumom, restoran Lazaret osmišljen je tako da se izgledom uklopi u krajolik.

Lazaret - 1 Lazaret - 1 (Foto: John Pavlish)

U kuhinji chefa Vladimira Bardžića nastaju moderna jela inspirirana tradicijom.

"U ponudi su jela poput salate od hobotnice i pašticade, no s mojim potpisom, na moderniji način. Želim gostima predstaviti molekularnu gastronomiju, spajanje nespojivog, inovativne tehnike obrade namirnica, što za rezultat daje eksploziju okusa", kaže chef, koji se, kad nije u kuhinji, najčešće bavi ribolovom.

Neki od specijaliteta koje priprema su: sabljarka punjenja paškom skutom, rižoto od morskog ježa, dimljena skuša na postelji od kreme od kisele jabuke i celera s bijelom palentom ili suhe smokve kuhane u slatkom vinu s kremom od cimeta s karameliziranom limunovom koricom, a u Lazaretu možete probati i ugljanski krumpir s tvrdim ovčjim sirom i tartufima, osvježavajuću juhu gazpacho te biftek u portu.

Pašticada Lazaret s potpisom chefa košta 23,89 eura, a radi se o telećim obrazima u umaku od crvenog vina i suhih šljiva. Najskuplje jelo na meniju je jastog ili hlap pripremljen po želji gosta, a cijena mu je 199,08 eura.

Odabrati možete i jedan od degustacijskih jelovnika s tri, pet ili sedam sljedova, koji koštaju od 65 do 132 eura, a u ponudi je i degustacijski vegetarijanski meni, kao i opcija sljubljivanja jela s vinima.

Na otok možete doći trajektom, koji pristaje četiri puta dnevno na Ošljak i dolazi iz luke Gaženica ili iz mjesta Preko. Također možete doći i vlastitim plovilom. Na raspolaganju je i organizirani prijevoz brodom koji iz Zadra stiže za manje od deset minuta, a doploviti možete i iz mjesta Preko. Više informacija o prijevozu možete doznati na stranici restorana.

Najmanji naseljeni otok u Hrvatskoj: Šumska idila bez ijednog automobila i trgovine Ošljak - 6 Ošljak - 5 Ošljak - 3 +2 Ošljak - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju