Usporen proces proizvodnje, više faza odmaranja tijesta, inovativni sastojci i tradicionalna receptura – sve su to odlike craft kruhova. Da biste uživali u ručno rađenom kruhu, više ne morate zasukati rukave jer su oni danas sve dostupniji.

Odlučili smo isprobati craft kruhove koji su dostupni diljem Hrvatske, one iz Lidlove domaće craft pekare. Oni se proizvode tako da se između svake faze obrade ostavi dovoljno vremena tijestu kako bi se stiglo razgraditi što više sastojaka brašna. Voda polako dopire do svih čestica brašna te vlakna i škrob pravilno nabubre, a takav kruh naš organizam lakše probavi. Tijekom duljeg vremena odmaranja tijesta razvije se više aroma pa je kruh ukusniji i sočniji.

Probali smo pet craft kruhova kako bismo odabrali favorita, a ispostavilo se da je svaki osvojio nekoga od nas. S obzirom na to Lidl u ponudi ima kruh za svačiji ukus, pročitajte naše dojmove pa krenite u potragu za svojim favoritom.

1. Kruh s proklijalim lanom

Prvi koji smo probali bio je kruh s proklijalim lanenim sjemenkama i povećanim sadržajem omega-3 masnih kiselina i minerala. Na prvu nas je oduševila hrskava korica. Već sami zvuk rezanja bio je dovoljan da nam krenu curiti sline. Kruh s proklijalim lanom, kalupastog oblika privući će se sve ljubitelje pekarskih proizvoda sa sjemenkama i oduševiti svojim okusom.

Već po izgledu, ali i okusu vidi se da se radi o kvalitetnom kruhu. Ovaj kruh nije sladak kao većina onih koje svakodnevno jedemo, pa podsjeća na pravi domaći kruh. Kontrast između hrskave korice i prozračne sredine baš je onakav kakav očekujemo od pravog kruha i ima najhrskaviju koricu od svih pet kruhova.

Kruh s proklijalim lanom Kruh s proklijalim lanom (Foto: Nova Studio)

2. Domaća pogača

Hrskava korica, prozračna struktura i sočna unutrašnjost. Domaća pogača osvojila nas je ne samo strukturom nego i mirisom svježeg domaćeg kruha. Ovaj kruh pokazao se kao najslaniji od craft kruhova, a svi znamo da je sve finije čim ima dovoljno soli. Ako ste iste sreće kao mi pa ovu pogaču uhvatite toplu, uz nju vam neće nedostajati ništa. Toliko je dobra da je možete jesi samostalno, eventualno uz maslac ili umačući u malo maslinova ulja.

Domaća pogača Domaća pogača (Foto: Nova Studio)

3. Domaći seljački kruh

Ovaj kruh od samo četiri sastojka podsjeća na kruhove koje smo jeli kod bake. Brašno, kvasac, sol i voda dovoljni su za kruh koji je već našao svoje obožavatelje. Seljački kruh nema kontrast između korice i unutrašnjosti, ali nama se svidjela svježina i otpor koji pruža. Iznutra je vlažan i na dodir hladan, punije teksture, neutralna okusa, idealan kao dodatak uz variva.

Domaći seljački kruh Domaći seljački kruh (Foto: Nova Studio)

4. Težački kukuruzni kruh

Svi znamo da se kvaliteta kruha mjeri po težini. Zato slobodno možemo reći da je od svih ovaj pravi pobjednik. Dostojan je svojeg imena, njegova punoća osjeti se i u dodiru i u okusu. Izvana je hrskav, a iznutra mekan i vlažan, što daje savršen omjer. Osim toga, jedini je među njima koji sadrži kukuruzno brašno, a to mu daje slatkasti, medenasti okus zbog kojeg bismo ga rado jeli i samoga. S obzirom na raskoš okusa kojim ovaj kruh obiluje, idealan je za sve ljubitelje variva i težih jela, koje neće lako uspjeti zasjeniti.

Težački kukuruzni kruh Težački kukuruzni kruh (Foto: Nova Studio)

5. Craft kruh

Koliko je težački kruh težak, toliko je Craft lagan. Njegova mekoća osjeti se u svakome zalogaju, a suncokretove sjemenke daju posebnu kiselkastu notu. Unatoč tome, ovaj je kruh vrlo neutralan u svojim okusima, pa je idealan za lagani doručak u kojem neće dominirati ostale namirnice. Zbog posebnog načina pripreme brašna Craft kruh izrazito je prozračan, no korica je vrlo hrskava.

Craft kruh Craft kruh (Foto: Nova Studio)

Ponuda ovih kvalitetnih kruhova spravljenih na tradicionalan način dostupna je u Lidlovoj domaćoj craft pekari od 10. lipnja, zato ne propustite nabaviti svoj kako biste u jelima mogli uživati uz posebnu koricu kruha.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju