• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Bistro Superslav: Najljepša posveta slavonskoj kuhinji zbog koje vrijedi provesti dan u Kutjevu

Ostanete li ravnodušni prema provokativnoj posveti Kitokretu, perjanici vinarije Sontacchi uštipnite se koji put, čisto da provjerite jeste li živi.
Nika Borovac 22.11.2024 10:56 komentari
viber Created with Sketch.
Sontacchi, Kutjevo - 59
Sontacchi, Kutjevo - 59 (Foto:Saša Prižmić)

Galerija Sontacchi, Kutjevo - 26 48 Sontacchi, Kutjevo - 62 48 Sontacchi, Kutjevo - 64 48 Sontacchi, Kutjevo - 31 48

U trendu Bijele vode - 25 Idila! Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira Gulaš od krumpira i kobasica Tjedni jelovnik Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna

U Zlatnoj dolini slavonska ravnica sreće gorje, žitna polja se spajaju s vinogradima, a između njih putevi vode do malih i velikih vinskih ambasada, mjesta na kojima moderna tehnologija daje bolji okus tradiciji. Dom izvrsnih vina, ali i hrane, bećarca i neumorna duha, obavezna je stanica onih koji znaju kako uživati u životu.

A krenete li u istraživanje, jedno od mjesta na kojima vrijedi zastati pronaći ćete u Kutjevu, ni više ni manje nego na Trgu graševine. Ondje ćete naći vinariju obitelji Sontacchi sa smještajem i wellnessom, kafićem, a od nedavno je vrata otvorio i bistro Superslav koji otkriva okuse i mirise domaćih jela.

Sontacchi, Kutjevo - 44 Sontacchi, Kutjevo - 44 (Foto: Saša Prižmić)

Kitokret 

Da ste na pravom mjestu znat ćete po dimnjaku kakav još niste vidjeli – golema butelja (kojoj Melchizedek ili Midas nije niti do gležnja) uzdiže se prema nebu u lijepom dvorištu, a na njoj dva lipicanca u pozi koja, kako kod koga, izaziva zanimanje, smijuljenje ili odmahivanje rukom… baš kao i natpis: "Jedna čaša za lijek, a dvije čaše su kitokret". Boca od deset tisuća litara s nestašnim natpisom ima i vrata, a unutra umjesto Diogena unutra je prostor u kojem se može roštiljati ili sušiti meso.

Ostanete li ravnodušni prema provokativnoj posveti Kitokretu, perjanici vinarije Sontacchi uštipnite se koji put, čisto da provjerite jeste li živi. A zagrebete li ispod neozbiljne etikete dočekat će vas itekako ozbiljno vino koje provocira na kušanje i razgovor. Taj specijalitet kuće nastaje bez umjetnog gnojiva i pesticida od cabernet franca koji raste na južno osunčanim obroncima Krndije, na položaju Venje – dobro poznatom onima koji prate djelo vinara Ivana Enjingija. Nakon fermentacije Kitokret dozrijeva 12 mjeseci u bačvama te se puni u boce bez filtracije. Poznavatelji vina i nagrade koje osvaja, govore da je Kitokret sve bolji i bolji. Takvim ga čini Krunoslav Sontaki, koji je s bratom Antunom modernizirao podrum i unaprijedio malo vinsko carstvo koje broji petu generaciju.

Bura, mećava i led: Dan kada je snijeg paralizirao Split, a Riva je postala klizalište Split u snijegu Split u snijegu Split +4 Split u snijegu

Superslav 

Hrabro, ali uspješno braća se sve više okreću ekološkim vinima koja dugo odležavaju, a jedno od takvih, koje nam se posebno svidjelo je i narančasti eliksir: Superslav, ekološka kupaža sedam bijelih sorti (graševina, traminac, rizling, pinot sivi, sauvignon blanc, muškat žuti i morava), koja praktički da nema sumpora. Riječ je o divljoj fermentaciji na kvascima koji žive u vinogradu i podrumu. Kušali smo 2022. koja je macerirala 61 dan da bi odležala u velikoj bačvi od slavonskog hrasta – i obećali da ćemo joj se vratiti. Taj hommage Slavoniji i njezinim sortama radi se kada to godina dopusti, isključivo od zdravih, ručno probranih bobica, a količina je i dalje premalo da bi se mogao kupiti u trgovini. No pronađete li put do Superslava, ne treba puno promišljati s kakvom ga je hranom najbolje ga sljubiti – bit će dovoljno i dobro društvo koje uživa u vinu, pa ga pamtiti gutljaj po gutljaj.

Sontacchi, Kutjevo - 64 Sontacchi, Kutjevo - 64 (Foto: Saša Prižmić)

Sontacchijeva vina se odnedavno sljubljuju i uz jela koja se poslužuju u bistrou koji je do jučer bio kuglana, što se vidi po karakterističnom, duguljastom obliku. A sjediti za stolom i slušati Krunoslava i Antuna kako otkrivaju simboliku iza najsitnijih detalja utkanih u prostor, kao i truda koji je uložen da bi chef Dariusz Borycki ondje mogao pokazati svoju vještinu pripreme slavonskih specijaliteta od namirnica koje u kuhinju stižu s malih obiteljskih gospodarstava, nemoguće je bez osjećaja divljenja. Od masivnog stola koji je Krunoslav izradio od slavonskog hrasta, pogled putuje do šanka sa slavenskim motivima koji simboliziraju obitelj, vatru, majku… baš kao i etiketa koje je dizajnirao i osmislio. Fasciniraju i obiteljske fotografije koje podsjećaju na doba kada je Sontacchi bio sinonim za mesnicu i izvrsno meso, baš kao i drugi predmeti što zaokružuju tradicijsku priču neraskidivu od slavonskog kraja. 

Sontacchi, Kutjevo - 16 Sontacchi, Kutjevo - 16 (Foto: Saša Prižmić)

Što jesti? 

Običaje i terroir možete pronaći i u tanjurima. Tako ćete na Plati kombinat okusiti slavonske delicije poput kulena, svinjskih kobasica, slanine, švargla i sireva, a u Slavonskoj salati dolazi kozji sir koji je zrio mjesecima da bi se našao u društvu oraha, karameliziranog luka, matovilca i preljeva od šumskog meda i senfa. Prema preporuci kuće, ne treba preskočiti niti domaće juhe od rajčice, buče i vrganja, kao niti teleći bečki, na koji su osobito ponosni. Jedna od tajni slasti je u kvaliteti namirnice – sve što može biti kod Sontacchija je domaće. U kraju poznatom po kolinju i izreci da nema ptice do prasice razmišljali su i o veganima koji ne moraju naručiti nezanimljivo pečeno povrće nego uživati u mirisnom sejtanu iz ekološke proizvodnje koji se najprije dimi na bukvi da bi se našao u tanjuru s baranjskom tjesteninom bez jaja.

Sontacchi, Kutjevo - 48 Sontacchi, Kutjevo - 48 (Foto: Saša Prižmić)

Pikantna, domaća i konkretna Slavonska kobasica s kiselim kupusom, Kroketi od bešamela s buncekom i sirom, kao i Dunavski fish&chips od smuđa i šarana te perkelt od soma neka su od jela koja mame s menija. Vrijedi ostaviti i mjesta za slatko: Pita od jabuka i Limun posset (čvrsta krema) su trenutno u ponudi, koja će se mijenjati ovisno o sezoni – i inspiraciji. Cijene su i više nego prijateljske pa se tako glavna jela kreću od oko 12-15 eura. Osim Sontacchijevih etiketa, u ponudi imaju i druge perjanice toga kraja, bilo da je riječ o vinu ili žestokim pićima, a ako se kojim slučajem zaigrate, prenoćiti možete u jednoj od soba i drugi dan se resetirati u sauni i jacuzziju pa nakon finog, domaćeg doručka vratiti snage za razgledavanje nepravedno zanemarenog dijela Lijepe Naše.

Novi kviz općeg znanja: Možete li točno odgovoriti na ovih 15 (ne)zgodnih pitanja? Kviz općeg znanja - 4 Kviz općeg znanja - 13 Kviz općeg znanja - 11 +3 Kviz općeg znanja - 9

 

 

  • #gdje sjesti
  • #kutjevo
  • #Sontacchi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Neočekivano lijep vikend: od dvorca do geoparka – Virovitičko-podravska županija
Oglas
Neočekivano lijep vikend: od dvorca do geoparka – Virovitičko-podravska županija
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Odabrali putnici
Najbolji gradovi u Europi: Turiste je osvojio grad raskošne arhitekture i živahnog noćnog života - s pogledom na more
Od sela bez dimnjaka do bajkovite kule: Otkrijte sve tajne Požeške gore i okolice
Mistična Gračanica
Od sela bez dimnjaka do bajkovite kule: Otkrijte sve tajne Požeške gore i okolice
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Za 15 minuta
Pržena bundeva na grčki način: Jednostavno jelo puno okusa i povijesti
Kip slobode: Znate li kako se zapravo zove simbol New Yorka, SAD-a i boljeg života?
Na današnji dan
Kip slobode: Znate li kako se zapravo zove simbol New Yorka, SAD-a i boljeg života?
Diže energiju, ali bez nervoze: Kako odabrati i pripremiti savršenu matchu
Umjesto kave
Napitak koji diže energiju, ali ne stvara nervozu: Kako pripremiti savršenu matchu
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto
Za oko pola sata
Ovaj proteinski kruh tako je lako napraviti, ne morate ga mijesiti, niti čekati da se digne tijesto

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Drama u Zagrebu: Urušio se strop tržnice Dolac
Tržnica zatvorena
FOTO Drama u Zagrebu: Pogledajte prizore s Dolca nakon što se urušio dio stropa
Vučić se oglasio o Naftnoj industriji Srbije: "Ako Hrvati misle da će postati vlasnici, htio bih ih samo obavijestiti..."
Pod pritiskom
Vučić: "Ako Hrvati to misle, htio bih ih samo obavijestiti..."
FOTO Melissa se približava, premijer Jamajke: "Molim se na koljenima. Ne postoji infrastruktura u regiji koja može izdržati ovo što stiže"
najgori uragan stoljeća
FOTO/VIDEO Razorna Melissa danas udara, premijer prestravljen: "Molim se na koljenima"
show
Janica Kostelić otvorila dušu o odustajanju od karijere
nikad nije požalila
Janica Kostelić u rijetkom intervjuu otvorila dušu: ''Nitko osim mene nije znao, ni brat, ni mama, ni tata...''
Priča o Nadji Marini iz Supertalenta
senzacija s društvenih mreža
Tko je djevojka koja je podigla prašinu u Supertalentu? Njezin ples s Milom Kitićem vidjeli su milijuni!
Nicholas Ypil u petoj emisiji showa Supertalent
''O moj Bože, što je ovo?!''
Draga Martina, potpuno razumijemo tvoje suze: ''Ovo je jedan od najljepših vokala u Supertalentu ikada!''
zdravlje
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Ako s ovom navikom prestanete i u 50-ima, možete usporiti pad pamćenja za čak 20 %!
Znanstvenici otkrili
Ako s ovom navikom prestanete i u 50-ima, možete usporiti pad pamćenja za čak 20 %!
zabava
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Pogledajte što im je poručio
Poruka radnicima parkinga nasmijala prolaznike pa postala viralni hit
Reakcije ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Urnebesno
Reakcije ove mladenke nasmijala je društvene mreže! Srećom, fotograf je spasio stvar
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
Malo se izgubio
Prizor s Črnomerca nasmijao gledatelje: "Sve pametniji auti, sve tupaviji ljudi"
tech
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Istraživanja to potkrijepila
Zatrovana umjetna inteligencija: Stručnjak upozorava koliko su AI modeli poput ChatGPT-a zapravo ranjivi
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
Ima dovoljno alternativa
Kamo s talogom od kave? Znanstvenici upozoravaju da ovo nikad ne činite
sport
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
EMOTIVNO OTKRIO
Roko Jurišić šokiran nakon utakmice u Rijeci: "To rade bolesni umovi bez trunke empatije i odgoja"
tv
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
KUMOVI
Kumovi: Jesu li tri sata u autu s čovjekom kojeg izbjegava izvedivi?
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li sve isto kao i prije 30 godina?
MasterChef: Kandidati na teži način naučili da kora jabuke nije otpad - je li ju i vi bacate?
ZERO WASTE
Kandidati na teži način naučili da kora jabuke nije otpad - je li ju i vi bacate?
putovanja
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
novac
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
nikad ostvarena želja
Sprema li Adris konačno preuzimanje velike slovenske osiguravateljske kuće?
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
lifestyle
Demi Moore u vrtoglavim petama od 15,5 centimetara Saint Laurent
A gore baršun
Demi Moore: Čizme "neboderke" s petom od 15,5 cm koje najbolje opisuju riječi - opasno dobre
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama na crvenom tepihu 2025.
Skladna kombinacija
I traperice se mogu nositi na crveni tepih, a Bojana Gregorić Vejzović pokazala je koji je model najbolji
sve
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
tvrde talijani
Modrićev bijes potresao Milan: Allegri zanijemio, svlačionica ostala u šoku
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
kaos!
Yamal je nakon El Clasica upalio mobitel i odmah napravio ovo: Raskol u reprezentaciji Španjolske!
Asuka - 7
Asuka

Japan u centru Zagreba: Uzbudljivo mjesto za istraživanje okusa i mirisa Zemlje Izlazećeg Sunca

U Asuki na Opatovini možete satima otkrivati azijsku kuhinju i pritom ponešto naučiti, kako na japanskom, tako i na gurmanskom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close