Probali smo divan složenac od tikvica i piletine – savršeno začinjen, neopisivo sočan i tako jednostavan za pripremu da ćete imati volje napraviti ga i na kraju najužurbanijeg dana u tjednu. Uz to će vas oduševiti kombinacija i svježina okusa, a opet će vas dobro zasititi, pa ne morate imati i drugu večeru u pripremi, što bi ponekad bilo dobrodošlo kod tih "jako laganih" jela.
Kao i kod svih složenaca – nema puno posuđa. Zapravo, morat ćete oprati samo taj jedan jedini pleh. I pokoji nož. Kako će gotovi složenac imati i ukusan saft, dobro će ići s rižom ili pire-krumpirom, ali i hrskavijim prilozima poput pečenog krumpira ili prepečenog hrskavog kruha s češnjakom, na primjer.
Za pripremu vam treba samo 10-ak minuta, odnosno onoliko koliko vam treba da nasjeckate tikvice i luk i sve posložite u posudu za pečenje. Složenac će se potom još 40 minuta peći u pećnici.
Piletinu možete narezati na komade ili koristiti filete umjesto čitavih prsa, u tom će se slučaju i vrijeme pripreme smanjiti, pa imajte to na umu.
Sastojci za složenac od tikvica i piletine:
- 3-4 komada pilećih prsa u komadu bez kostiju i kože
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- maslac, za premazivanje
- 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu
- 2 tikvice
- 1 manji žuti luk
- 1/2 šalice pesta od bosiljka
- 120 g parmezana
- 120 g mozzarelle
- 20 g pancete, narezane nasitno
Priprema složenca od tikvica i piletine:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- Premažite posudu za pečenje maslacem.
- Nasjeckajte tikvice i luk.
- Komade piletine stavite u lim za pečenje i začinite ih solju, paprom i češnjakom u prahu.
- Dodajte pomiješane tikvice i luk.
- Prelijte pestom i pospite sirevima i pancetom.
- Pecite 35 minuta (dok piletina ne bude pečena) prekriveno alufolijom. Otkrijte i zapecite još 10 minuta, dok se sir lijepo ne zapeče.