Key lime pie je omiljena američka slastica za koju će vam trebati keksi, sok limete, žumanjci i zaslađeno kondenzirano mlijeko. Tradicionalno se poslužuje dobro ohlađena, ukrašena tučenim vrhnjem i voćnim preljevom.
Pita od limete - sastojci:
- 150 g graham ili petit beurre keksa
- 70 g maslaca, rastopljenog
- 2 žlice šećera
- 1 prstohvat morske soli
Krema:
- 6 žumanjaka
- 800 g zaslađenog kondenziranog mlijeka
- 120 ml soka od limete
- 1 žlica naribane kore limete
Šlag:
- 250 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Umak od malina:
- 150 g svježih ili smrznutih malina
- 2 žlice šećera
- 1 žličica limunova soka
Pita od limete - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Usitnite kekse pa ih izmiksajte, pulsirajući s maslacem, šećerom i soli dok se sve dobro ne poveže. Smjesu prebacite u kalup promjera 23-25 cm i utisnite ravnomjerno na dno i stranice. Pecite koru 10-12 minuta, dok ne poprimi lagano zlatnu boju. Ohladite na sobnoj temperaturi.
- U zdjelu miksera dodajte žumanjke i miksajte na snažnoj brzini 2-4 minute, dok ne postanu svijetli i pjenasti. Smanjite brzinu na srednju i umiješajte kondenzirano mlijeko, sok i koricu limete, tek toliko da se sjedine. Kremu ulijte u ohlađenu koru.
- Pecite na na 175°C oko 15 minuta, dok se nadjev ne stegne. Ostavite pitu na sobnoj temperaturi 10-12 minuta, a zatim je prebacite u hladnjak na najmanje tri sata, dok potpuno ne očvrsne.
- Dok se pita hladi, izmiksajte vrhnje za šlag, šećer i vaniliju. U manji lončić stavite maline, šećer i limunov sok. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 15 minuta, dok se ne zgusne i postane poput džema. Procijedite kroz sito i ostavite da se ohladi. Pitu ukrasite tučenim vrhnjem i poslužite uz umak od malina.
7 siromaških jela za svaki dan ovoga tjedna koje možete pripremiti za oko 5 eura