Ako je suditi prema anketi Punkufer.hr-a, većina čitatelja u osnovnoj je školi najviše uživala u kuhanom grizu na mliijeku s dodatkom kakaa.
Iako se ova pšenična kašica u Hrvatskoj najčešće priprema "na slatko“ nema razloga da se ne prepustite eksperimentiranju sa slanim okusima.
Štoviše, slani griz sa sirom i špekom je tradiconalno jelo na jugu Sjedinjenih Američkih Država koje se poslužuje za doručak uz jaja na kajganu. Imajte samo na umu da uz pšenični, Amerikanci često koriste i griz od pira te kukuruza.
Sastojci za dvije do tri osobe:
120 grama griza (ne instant)
150 ml punomasnog mljeka
500 ml obične vode
3 kriške špeka
75 grama naribanog sira cheddar
30 grama svježe naribanog parmezana
1 mladi luk
1 češanj češnjaka
sol po želji
Priprema:
1. Prepržite kriške špeka u tavi dok ne dobijete hrskave komade.
2. Dio dobivene masnoće od špeka prelijte u lonac, te na njoj kratko prepirjajte sitno narezani češnjak.
3. Podlijte češnjak s mlijekom i vodom te pustite da tekućina zavrije.
4. Tada smanjite temperaturu te postepeno ubacujte griz u tekućinu uz neprestano miješanje pjenjačom da izbjegnete stvaranje grudica.
5. Kuhajte griz prema uputama na pakiranju.
6. Pred kraj kuhanja umiješajte u kašu naribani sir te komadiće preprženog špeka, a sve ukrasite komadićima svježeg mladog luka. Posolite i popaprite po želji.
7. Poslužite toplo. Dobar tek!