Karamel i krema od jaja provjerena su kombinacija za brojna jela oko svijeta. Crème caramel, flan ili rožata samo su neke od varijacija, a jedna od jednostavnijih zasigurno je japanski purin. Svilenkast i kremast desert dobiva se uz tek nekoliko sastojaka i bez egzotičnih dodataka - baš kao i naša rožata.

Ulijevanjem toplog mlijeka jaja će se termički obraditi tako da nema potrebe za pečnjem, ali imajte na umu da je potrebno i ponešto strpljenja da se ne bi zgrušala.   

Sastojci za purin:

Karamel:

140 g šećera
30 ml vode
30 ml vruće vode

Krema:

10 g želatine
60 ml vode
4 velika žumanjka
80 g šećera
400 ml mlijeka
120 ml vrhnja za šlag
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Zakuhajte vodu. Pomiješajte šećer i 30 ml hladne vode u posudi i nakon što počne mijenjati boju u zlatno smeđu lagano protresite posudu. Nakon otprilike šest minuta karamel bi trebao imati boju poput tamnijeg meda. Prebacite posudu na drvenu dasku prekrivenu vlažnom krpom pa pažljivo dodajte 30 ml vruće vode kako karamel ne bi bio previše gust. Lagano protresite posudu. Imajte na umu da bi moglo prskati pa možete navući kuhinjske rukavice.

2. Pripremite 8 posudica pa ih stavite u posudu s vrućom vodom. Zagrijte u toploj vodi kako se karamel ne bi previše stvrdnuo. Ulijte u svaku karamela.

3. Narežite 4 listića želatine u trake od oko centimetra. Stavite ih u posudu pa dodajte 60 ml hladne vode i ostavite oko 5, 6 minuta. Koristite li želatinu u prahu pomiješajte 10 grama praha s 60 ml vode i ostavite minutu pa zagrijte u mikrovalnoj na oko 30-40 sekundi i promiješajte. Listiće želatine zagrijte na pari da se otope.

4. U velikoj posudi pomiješajte žumanjke i šećer. Zagrijte 200 ml mlijeka dok ne bude toplo na dodir, ali ne i kipuće pa ga polako dodajte jajima neprestano miješajući. Zatim mješavinu s jajima prebacite na laganu vatru i neprestano miješajući zagrijte dok se ne počnu pojavljivati posve mali mjehurići, odnosno do temperature od 70°C. Dodajte želatinu pa maknite s vatre.

5. Procijedite smjesu pa dodajte ostatak mlijeka (200 ml), vrhnje za šlag i vaniliju pa promiješajte. Podijelite kremu u osam posudica. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju