Jagode su "u sezoni“, a tržište je preplavljeno ovim mirisnim bobičastim voćem koje obiluje vitaminima i mineralima.

Jagode su odličan izvor vitamina C i antioksidanata koji snaže imunitet tijela. Obiluju i prehrambenim vlaknima koji potiču pravilan rad crijeva. Dobar su izvor i vitamina A, B1 i B2, željeza, natrija, kalcija, kalija i fosfora.

U 100 grama svježeg ploda nalazi se svega oko 35 kalorija, pa se njihova konzumacija preporučuje osobama koje žele smršaviti ili održati određenu tjelesnu masu.

Kako pravilno oprati jagode?

Pomiješajte pola litre vode sa 100 ml octa, pa u ovu kupku uronite netom kupljene jagode. Pustite da se namaču nekoliko minuta, pa ih potom isperite u čistoj vodi.

Ocat će ukloniti spore plijesni i bakterije s površine zbog kojih voće počne brzo truliti. Jagode potom prebacite na papirnati ručnik te ih dobro osušite.

Pohranite oprane jagode u čistu kutiju s odgovarajućim poklopcem i stavite u hladnjak. Na ovaj način ostat će svježe nekoliko dana.

Jagode Jagode (Foto: Shutterstock)

Kako pravilno iskombinirati jagode?

Jagode se sjajno sljubljuju s čokoladom, drugim voćkama poput banana, jabuka, kruška, borovnica, malina, kupina, limuna, te orašastim plodovima poput badema i lješnjaka.

Sjajno će se spariti s mliječnim proizvodima poput mlijeka, slatkog vrhnja i kremastih sireva, zobenim pahuljicama i rižom te začinima poput bosiljka, mente, cimeta, vanilije, kardamoma i đumbira.

Ovo fleksibilno voće iz porodice ružavki može se iskoristiti i za pripremu slanih jela, poput svinjskih kotleta.

U nastavku teksta donosimo vam pet recepata za fina jela s jagodama.

CHEESECAKE OD JAGODA

Jagode i torta od sira savršen su par. Donosimo vam recept za slasni cheesecake s jagodama koji se ne peče, a ako imate dobar blender pripremiti ga možete u svega 15 minuta.

MOUSSE OD JAGODA

Mousse je kremasti i lagani desert koji se može pripremiti od svega tri sastojka – vrhnja za šlag, jagoda i šećera. Recept za mousse od jagoda pronađite ovdje.

TORTA OD JAGODA

Krema za tortu radi se od sira mascarpone i vrhnja za šlag, a sve je obilno začinjeno s mnoštvo slasnih domaćih i svježih jagoda, koje je potrebno marinirati pola sata u balzamičnom octu prije korištenja. Imamo recept.

Torta od jagoda i piškota Torta od jagoda i piškota (Foto: Shutterstock)

LIKER OD JAGODA I BAZGE

Liker od jagoda i bazge vrlo je jednostavno pripremiti, a osim što ćete spremiti slatke mirise proljeća za čitavu godinu, imate i dobar razlog za šetnju šumom kako biste nabavili sastojke. Evo recepta za ovaj fini liker koji možete iskoristiti i kao preljev za slastice.

SVINJSKI KOTLETI U UMAKU OD JAGODA

Svinjski kotleti s jagodama u balzamičnom octu neočekivano su sjajna kombinacija. Riječ je o jelu koje je savršeno sočno i ukusno, a priprema se tek s nekoliko sastojaka. Tu se nalazi recept.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju