Mnogi se slažu da zgnječeni zapečeni krumpiri imaju savršeni okus. Krumpir se prvo kuha u posoljenoj vodi kako bi omekšao, a potom se zgnječi, pokapa s uljem i raznim začinima te ispeče u pećnici.

Rezultat? Krumpiri su izvana hrskavi, a iznutra mekani i sočni.

Ako želite najbolje rezultate koristite manje krumpire iste veličine koji će se termički obraditi u otprilike isto vrijeme.

Ako na raspolaganju nemate manje krumpire, poslužite se možete i onima nešto većima. Nakon kuhanja prerežite ih na manje komade, zgnječite s dnom čaše ili šalice i pripremite za termičku obradu u pećnici.

U ovom receptu možete se poslužiti mljevenim začinima, ali veću dubinu okusa dobit ćete ako sjemenke prvo samostalno testirajte na tavi, pa sameljete.

Sastojci za zgnječene pečene krumpire:

  • 900 g manjih krumpira
  • 65 ml biljnog ulja
  • 2 limete
  • 2 žlice sjemenki korijandera
  • 2 čajne žličice sjemenki komorača
  • 2 čajne žličice soli
  • 1 žlica sjemenki kumina
  • 1 čajna žličica kajenskog papra u prahu
  • ½ čajne žličice cimeta u prahu
  • svježe začinsko bilje za posluživanje

Priprema zgnječih krumpira:

  1. Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Napunite lonac običnom vodom, dodajte jednu čajnu žličicu soli i oprane krumpire s korom.
  3. Kada voda zagrije, smanjite temperaturu i kuhajte krumpire 15-ak minuta dok ne omekšaju. Nožem provjerite možete li probosti krumpir cijelom dužinom.
  4. Ocijedite krumpire od vode i pustite da se ohlade.
  5. Na štednjaku tostirajte sjemenke korijandera u tavi oko jedne minute. Dodajte sjemenke kumina i komorača i tostirajte sve zajedno još oko jedne minute. Miješajte sjemenke da vam ne zagore na tavi.
  6. Uklonite sjemenke iz tave i pustite da se ohlade, a potom ih sameljite u fini prah u sjeckalici povrća ili u mužaru.
  7. Ohlađene krumpire lagano zgnječite.
  8. Ulje pomiješajte s koricom dvije limete, tostiranim začinima, kajenskim paprom, cimeteom i preostalom čajnom žličicom soli.
  9. Premažite ulje preko krumpira i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 6 do 8 minuta dok ne postanu hrskavi i zlatno-žuti.
  10. Poslužite sa svježim začinskim biljem po želji i malo iscijeđenog soka limete. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju