Krumpir je iznimno fleksibilna namirnica koja se može pripremati na razne načine i sljubljivati s različitim sastojcima. Zasigurno ste ga isprobali pripremati i kuhanog i pečenog. No jeste li probali zapeći pire od krumpira?

Ovaj recept podrazumijeva kuhanje krumpira i pripremu pirea, a potom pečenje istog s dodatkom sira u pećnici kako bi se dobila hrskava korica. Imat ćete osjećaj kao da jedete dekadentni vrh pastirske pite – dakako, bez mesa i umaka.

Slika nije dostupna Hrana i piće Hrskavo izvana, sočno iznutra: Recept za finu pitu od krumpira, jaja i naribanog sira

Sastojci:
1,5 kg krumpira s visokim postotkom škrobi
250 ml vrhnja za kuhanje
100 grama kozjeg sira
50 g naribanog parmezana
10 češnja češnjaka
8 žlica maslaca
sol i papar po želji

Priprema:
1. Očistite krumpire, narežite ih kocke otprilike oko 1 cm veličine te ih stavite kuhati u loncu s dosta vode dok ne omekšaju. Nakon što voda zavrije trebat će vam oko 15-ak minuta da se skuhaju.

Slika nije dostupna Hrana i piće "Pomfrit" na domaći način: Najlakši recept za krumpir koji je hrskav izvana, a mekan iznutra

2. Za to vrijeme u tavi rastopite šest žlica maslaca i na vrlo laganoj temperaturi prepirjajte sitno nasjeckani češnjak. Nemojte dopustiti da češnjak potamni ili izgori. Cilj je aromatizirati maslac sa slasnim okusom češnjaka.

3. Kada su krumpiri kuhani ocijedite višak vode i prebacite ih u veću zdjelu. Dok su još topli prelijte preko njih rastopljeni maslac s češnjakom i usitnite sve zajedno vilicom u pire.

4. Dodajte kozji sir i parmezan te vrhnje za kuhanje. Pomiješajte sve zajedno. Ako volite rjeđi pire od krumpira možete dodati nešto više vrhnja za kuhanje nego što je navedeno u receptu.

5. Posolite i popaprite po želji.

Latkes Hrana i piće Palačinke od krumpira: Recept za hrskavu fantaziju koju nećete moći prestati jesti

6. Prebacite pire u prethodno namašćenu vatrostalnu posudu, te na vrh dodajte dvije preostale žlice maslaca.

7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok se vrh krumpira ne zapeče i dobije laganu zlatno-smeđu boju.

8. Poslužite toplo s pečenom piletinom ili aromatičnim gulašem. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju