Quiche je popularno francusko jelo koje se sastoji od prhke podloge i slasnog nadjeva na bazi jaja i mliječnih proizvoda. Originalni recept za tu slanu pitu iznimno je prilagodljiv, pa se u nju mogu dodati razni dodaci – od plodova mora do mesa i povrća.
Isprobati možete i ovu vrlo ukusnu i zasitnu kombinaciju od krumpira i naribanog sira koja će zasititi i najzahtjevnija nepca. Vjerujte nam, isplati se uložiti nešto vremena i truda da biste uživali u slasnim rezultatima.
Sastojci za podlogu:
225 g brašna
140 g maslaca
3 žlice vode
1 žumanjak
1 čajna žličica šećera u prahu
Sastojci za nadjev:
250 g krumpira
250 g naribanog topivog sira po želji
200 ml vrhnja za šlag
100 ml mlijeka
5 jaja
2 vezice mladog luka
sol i papar po želji
Priprema:
1. Prosijajte brašno i sol u veliku zdjelu. Dodajte hladne kockice leda i utrljajte ih u brašno dok ne dobijete smrvljeno tijesto.
2. U tijesto ubacite šećer u prahu, žumanjak i tri žlice hladne vode, te sve dobro promiješajte dok ne dobijete kuglu tijesta.
3. Zamotajte tijesto u čistu plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
5. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto te ga stavite u kalup za pite skroz do ruba. Ispikajte ga vilicom, prekrijte ga papirom za pečenje pa ga napunite suhim grahom ili rižom kao utegom. Ovaj će vam korak omogućiti da se tijesto ne napuhne tijekom termičke obrade.
6. Pecite tijesto oko pet do 10 minuta dok podloga ne poprimi blagu žućkastu boju.
7. Izvadite tijesto iz pećnice, uklonite papir i "uteg" te ga napunite komadićima kuhanog krumpira, nasjeckanim lukom i naribanim sirom.
8. Istucite jaja zajedno s mlijekom i vrhnjem, posolite i poparite po želji.
9. Izlijte dobivenu smjesu preko podloge.
10. Vratite quiche u pećnicu, smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 40 do 45 minuta.
11. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Savjet plus:
Ako ste ljubitelji špeka, na vrh quichea možete dodati i nekoliko natrganih kriška ovog suhomesnatog proizvoda te ga tako ispeći.