Vučena svinjetina popularno je jelo američke kuhinje. Riječ je o komadu svinjetine – najčešće lopatice – koja se dugo termički obrađuje na laganoj temperaturi kako bi meso omekšalo toliko da se vilicom može usitniti na tanke trakice. Mekano meso se potom miješa s umakom za roštilje (BBQ umakom) te najčešće poslužuje u sendvičima.

Iako se tradicionalno priprema u američkim roštiljima s poklopcem, ili električnim kuhalima za sporu termičku obradu poput slow cookera ili crock pota, vučenu svinjetinu možete napraviti i u pećnici. Potrebno vam je samo nabaviti lonac od lijevanog željeza poput dutch ovena.

Da bi svinjetina imala fin okus često se sljubljuje s velikim nizom začina. Umjesto toga možete je začiniti i sa svega dva proizvoda – kolom te već gotovim BBQ umakom.

Sastojci za vučenu svinjetinu:

  • 1 -1,5 kg svinjske lopatice
  • 350 ml cole
  • 1 boca barbeque umaka

Priprema vučene svinjetine:

  1. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.
  2. U lonac od lijevanog željeza stavite svinjsku lopaticu te je zalijte s colom. Poklopite lonac i stavite u pećnicu na tri sata.
  3. Nakon tri sata otklopite lonac i nastavite termički obrađivati još 1 do 2 sata dok meso ne postane toliko mekano da se može „rezati“ vilicom.
  4. Natrgajte meso na trakice i pomiješajte s gotovim BBQ umakom te poslužite. Dobar tek!

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju