Vučena svinjetina popularno je jelo američke kuhinje. Riječ je o komadu svinjetine – najčešće lopatice – koja se dugo termički obrađuje na laganoj temperaturi kako bi meso omekšalo toliko da se vilicom može usitniti na tanke trakice. Mekano meso se potom miješa s umakom za roštilje (BBQ umakom) te najčešće poslužuje u sendvičima.

Iako se tradicionalno priprema u američkim roštiljima s poklopcem, ili električnim kuhalima za sporu termičku obradu poput slow cookera ili crock pota, vučenu svinjetinu možete napraviti i u pećnici. Potrebno vam je samo nabaviti lonac od lijevanog željeza poput dutch ovena.

Da bi svinjetina imala fin okus često se sljubljuje s velikim nizom začina. Umjesto toga možete je začiniti i sa svega dva proizvoda – kolom te već gotovim BBQ umakom.

Sastojci za vučenu svinjetinu:

  • 1 -1,5 kg svinjske lopatice
  • 350 ml cole
  • 1 boca barbeque umaka

Priprema vučene svinjetine:

  1. Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva.
  2. U lonac od lijevanog željeza stavite svinjsku lopaticu te je zalijte s colom. Poklopite lonac i stavite u pećnicu na tri sata.
  3. Nakon tri sata otklopite lonac i nastavite termički obrađivati još 1 do 2 sata dok meso ne postane toliko mekano da se može „rezati“ vilicom.
  4. Natrgajte meso na trakice i pomiješajte s gotovim BBQ umakom te poslužite. Dobar tek!
U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? +0 Tajne mekanog mesa