Varivo od šampinjona odlična je ideja za sve ljubitelje gljiva i jela na žlicu. Možete ga poslužiti uz hrskavi kruh i salatu za ručak ili večeru.
Ovo varivo od šampinjona karakterizira gusta i kremasta tekstura koju zahvaljuje zaprški i dodatku kiselog vrhnja. Lako se priprema od tek nekoliko svakodnevnih sastojaka.
Riječ je o vrlo fleksibilnom receptu nadahnutom mađarskom kuhinjom u kojem možete iskoristiti različite vrste gljiva – od bukovača i vrganja do trubača ili čak shitakea.
Sastojci za varivo od šampinjona:
- 500 ml povrtnog ili mesnog temeljca
- 350 g šampinjona
- 250 ml mlijeka
- 120 g kiselog vrhnja
- 5 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 žlica slatke mljevene paprike u prahu
- 1 žlica umaka od soje
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema variva od šampinjona:
- U velikom loncu rastopite dvije žlice maslaca. Dodajte luk i pirjajte ga na maslacu dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte još oko jedne minute.
- Dodajte narezane gljive i pirjajte sve zajedno oko pet do sedam minuta dok šampinjoni ne ispuste svoje sokove. Prebacite mješavinu gljiva, luka i češnjaka u posudu sa strane.
- U istom loncu rastopite preostalih tri žlica maslaca te pomiješajte s brašnom uz stalno miješanje. Miješajte maslac i brašno nekoliko minuta dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
- Potom podlijte s mlijekom, temeljcem i umakom od soje. Miješajte dok ne izgladite sve eventualne grudice.
- Začinite varivo s mljevenom paprikom u prahu, solju i paprom.
- U lonac vratite i prepirjane gljive. Kada varivo zavrije, smanjite temperaturu, poklopite lonac i pustite da sve zajedno kuha oko 15 minuta.
- Na kraju kuhanja umiješajte kiselo vrhnje i poslužite sa svježim peršinom. Dobar tek!