Pasta od sezamovih sjemenki ili tahini vrlo je fleksibilna namirnica koja se može koristiti na različite načine. Sastavni je dio humusa i baba ganuša, ali i dodatak brojnim drugim slanim, pa čak i slatkim jelima.
U bliskoistočnoj kuhinji tahini je baza i brojnih umaka i preljeva za salatu. Savršeno se sljubljuje s limunovim sokom te začinjava različitim začinima.
Za pripremu ovog umaka od tahnija i limuna bit će vam potrebno svega nekoliko minuta, a možete ga preliti preko salata, buddha zdjela, pa čak dodati i na sendviče.
Sastojci za umak od tahinija i limuna:
- 120 g paste od sezama (tahinija)
- 80 ml limunova soka
- 60 ml vode
- 30 ml maslinova ulja
- 2 žlice umaka od soje
- 1 češanj češnjaka
- 1 čajna žlica naribanog đumbira
- 1 žlica meda
Priprema umaka od tahinija i limuna:
- Stavite sve sastojke u dobar blender ili sjeckalicu povrća i pulsirajte dok ne dobijte jednolični gusti umak.
- Poslužite po želji. Dobar tek!
Totalni hit od 3 sastojka: Odličan umak od rajčice koji ćete lako napraviti i ako imate dvije lijeve u kuhinji +1