Peposo je zasitan toskanski gulaš od junetine za koji vam treba samo šest sastojaka – uključujući ulje, sol i papar. Ostali su sastojci meso, češnjak i vino – klasični za talijansku kuhinju i prilično česti i u našim hladnjacima i smočnicama.

Da biste pripremili talijanski papreni gulaš morat ćete prepržiti meso da se zatvori i sačuva sokove, a nakon toga ovo se ukusno jelo na žlicu kuha samo, vi ga samo morate povremeno promiješati. Tradicionalno se kuha s toskanskim chiantijem, ali dobro će poslužiti i kakav cabernet.

Uz peposo nekada se služio hrskavi kruh aromatiziran češnjakom, a odlično će mu stajati i pire-krumpir ili palenta, ipak je riječ o gulašu.

Toskanski papreni gulaš - sastojci:

  • 1,1 kg junetine za gulaš (npr. lopatice), narezane na komade veličine zalogaja
  • 2 čajne žličice soli
  • 45 ml maslinovog ulja
  • 8 češnjeva češnjaka, zdrobljenih
  • 750 ml chiantija
  • 1 1/2 žlica crnog papra u zrnu, grubo zdrobljenog

Toskanski papreni gulaš - priprema:

  1. Papirnatim ručnicima dobro osušite narezane komade junetine i posolite.
  2. Zagrijte veliku dublju tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i češnjak. Nakon 1 do 2 minute izvadite češnjeve češnjaka i sačuvajte ih za kasnije.
  3. Ubacite kocke junetine u tavu. Pržite ih u serijama, oko 5-6 minuta svaku, da se lijepo prepeku sa svih strana. Izvadite meso iz tave.
  4. Sada na ulje bacite crni papar i pržite ga 30 sekundi. Pojačajte vatru i dodajte crno vino. Kada počne kuhati, sastružite žlicom dno i pustite da vino ključa 2 do 3 minute, pa opet smanjite vatru.
  5. Junetinu i češnjak vratite u tavu i poklopite. Pustite da se gulaš kuha 90 minuta potpuno poklopljen, a onda otklopite i kuhajte još 60 do 90 minuta ili dok meso sasvim ne omekša (ali ne smije se raspadati). Povremeno promiješajte.
  6. Želite li gušći umak, izvadite meso i pojačajte vatru da tekućina zavrije.
  7. Poslužite s palentom ili pire krumpirom.

Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Ručak za 30 minuta: Recept za fini umak od mljevenog mesa koji traži tek nekoliko sastojaka Keema - 4 Keema - 3 Keema - 2 +0 Keema - 1