Peposo je zasitan toskanski gulaš od junetine za koji vam treba samo šest sastojaka – uključujući ulje, sol i papar. Ostali su sastojci meso, češnjak i vino – klasični za talijansku kuhinju i prilično česti i u našim hladnjacima i smočnicama.
Da biste pripremili talijanski papreni gulaš morat ćete prepržiti meso da se zatvori i sačuva sokove, a nakon toga ovo se ukusno jelo na žlicu kuha samo, vi ga samo morate povremeno promiješati. Tradicionalno se kuha s toskanskim chiantijem, ali dobro će poslužiti i kakav cabernet.
Uz peposo nekada se služio hrskavi kruh aromatiziran češnjakom, a odlično će mu stajati i pire-krumpir ili palenta, ipak je riječ o gulašu.
Toskanski papreni gulaš - sastojci:
- 1,1 kg junetine za gulaš (npr. lopatice), narezane na komade veličine zalogaja
- 2 čajne žličice soli
- 45 ml maslinovog ulja
- 8 češnjeva češnjaka, zdrobljenih
- 750 ml chiantija
- 1 1/2 žlica crnog papra u zrnu, grubo zdrobljenog
Toskanski papreni gulaš - priprema:
- Papirnatim ručnicima dobro osušite narezane komade junetine i posolite.
- Zagrijte veliku dublju tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje i češnjak. Nakon 1 do 2 minute izvadite češnjeve češnjaka i sačuvajte ih za kasnije.
- Ubacite kocke junetine u tavu. Pržite ih u serijama, oko 5-6 minuta svaku, da se lijepo prepeku sa svih strana. Izvadite meso iz tave.
- Sada na ulje bacite crni papar i pržite ga 30 sekundi. Pojačajte vatru i dodajte crno vino. Kada počne kuhati, sastružite žlicom dno i pustite da vino ključa 2 do 3 minute, pa opet smanjite vatru.
- Junetinu i češnjak vratite u tavu i poklopite. Pustite da se gulaš kuha 90 minuta potpuno poklopljen, a onda otklopite i kuhajte još 60 do 90 minuta ili dok meso sasvim ne omekša (ali ne smije se raspadati). Povremeno promiješajte.
- Želite li gušći umak, izvadite meso i pojačajte vatru da tekućina zavrije.
- Poslužite s palentom ili pire krumpirom.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Ručak za 30 minuta: Recept za fini umak od mljevenog mesa koji traži tek nekoliko sastojaka