Ova jednostavna torta s bogatom kremom od sira i komadićima čokolade ne zahtijeva baš nikakvu vještinu u kuhinji – tek malo vremena i nešto strpljenja. U samo nekoliko jednostavnih koraka napravit ćete ovaj raskošni desert, a pećnicu ćete upaliti na samo deset minuta.
Krema se radi od tučenog vrhnja, mascarponea i ricotte, a pojačana komadićima čokolade neodoljivo će vas podsjetiti na sladoled od stracciatelle ili kremu kojom su punjeni sicilijanski canolli. Najteži dio recepta čekanje je da se krema stegne, ali ono će vam se vratiti u svakom zalogaju ove ukusne torte.
Torta s kremom od sira i komadićima čokolade - sastojci:
- 180 g graham krekera
- 50 g šećera
- 85 g maslaca, otopljenog
- 360 ml vrhnja za šlag plus za ukrašavanje, po želji
- 225 g mascarponea
- 90 g šećera u prahu
- 250 g ricotta sira
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ⅛ čajne žličice cimeta
- 1 čajna žličica sitno naribane narančine korice
- 130 g čokolade, grubo naribane plus za ukrašavanje, po želji
Torta s kremom od sira i komadićima čokolade - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite kekse, dodajte maslac i šećer miksajte dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku.
- Utisnite smjesu u kalup za torte ili pite, u dno i uz stranice kalupa.
- Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta pa izvadite i ostavite da se potpuno ohladi.
- Mikserom istucite vrhnje u čvrsti šlag.
- U drugoj zdjeli istucite mascarpone, umiješajte šećer u prahu i miksajte dok se ne sjedine u glatku smjesu.
- Dodajte ricottu, ekstrakt vanilije, cimet i koricu naranče i dobro izmiksajte.
- Žlicom umiješajte šlag.
- Nježno umiješajte komadiće čokolade.
- Kremu rasporedite na ohlađenu podlogu od keksa.
- Ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata da se krema stegne.
- Po želji ukrasite šlagom i naribanom čokoladom.
Tražite li još recepata, naći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Teatar okusa na Prokurativama: Restoran u koji Splićani idu na vrhunske steakove i pizze