Tonkatsu ili pohana svinjetina omiljeno je jelo u Japanu. Fino, hrskavo, brzo pripremljeno i posluženo s osvježavajućim umacima ili prilozima često se nađe na japanskim stolovima. Tonkatsu se pojavio u 19. stoljeću, kada ga je restoran Rengo-tei u Ginzi uvrstio u jelovnik.
Tada se posluživao s kupusom, a jednako je i danas. Za pripremu se često koristi lungić koji kratkim pečenjem zadržava sočnost, a prethodno ga je potrebno očistiti od opni i istući batom da omekša.
Također, važno je i da ulje u kojem se meso prži bude dovoljno vruće. To možete provjeriti tako da ubacite krušnu mrvicu u ulje. Trebala bi potonuti i zatim se vratiti na površinu s mjehurićima ulja. Možete se poslužiti i drvenim štapićima za jelo; nakon što ih stavite u tavu, oko njih će se istog trena pojaviti mjehurići ako je ulje dovoljno vruće.
Sastojci za tonkatsu:
- 2 x 200 g lungića debljine oko 2 cm
- 1 ½ žlica brašna
- 1 jaje
- ⅔ šalice od 250 ml panko mrvica
- ulje za duboko prženje
Za posluživanje:
- kupus
- peršin
- rajčica
- limun
- ulje
- sol, papar
- umak
Umak:
- 1 ½ žlica umaka Worcestershire
- 3 žlice umaka od rajčice ili kečapa
- 1 žlica sojina umaka
- ½ žličice šećera
- 1 ½ žličica sitno naribane jabuke.
Priprema tonkatusa:
- Pomiješajte sastojke za umak pa ga procijedite da biste uklonili komadiće jabuka. Očistite i lagano istucite svinjetinu da omekša. Pospite solju i paprom obje strane mesa.
- Meso stavite u brašno, zatim u umućeno jaje pa u krušne mrvice.
- Zagrijte ulje na 170 Celzijevih stupnjeva i pržite meso oko dvije minute. Okrenite ga i pržite još dok ne porumeni. Ponovno ga okrenite i pržite oko jedne minute, dok ne porumeni s druge strane, a zatim odložite na kuhinjski papir.
- Svaki tonkatsu narežite na trake širine 2 cm. Poslužite uz narezani kupus, umak i druge dodatke prema želji.