Slasna peciva sa šafranom u Švedskoj su omiljena uz šalicu kuhanog vina. Tradicionalno se peku na Svetu Luciju, ali i za blagdana ne nedostaje tih slasnih peciva koje nazivaju lussekatter, a prema narodnom vjerovanju donose dobru sreću.

Sastojci za švedska peciva:

  • 175 ml mlijeka
  • 1/2 žličice niti šafrana
  • 50 g + 1 žličica šećera
  • 7 g kvasca
  • 490-570 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 55 g maslaca
  • 1/4 šalice kiselog vrhnja ili quarka
  • 2 velika jaja
  • grožđice
  • 1 jaje (za premazivanje)

Priprema lussekattera:

  1. U malom loncu zagrijte mlijeko, šafran i žličicu šećera. Maknite s vatre i miješajte da se šećer otopi. Ostavite da se malo ohladi dok ne bude toplo na dodir, ali ne i vruće. Pospite izmrvljeni kvasac po toplom mlijeku sa šafranom i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, dok se ne zapjeni.
  2. Umutite 490 g brašna, preostali šećer i sol u posudi miksera ili ih ručno izmiješajte.
  3. Napravite mjesta u sredini brašna pa ulijte mlijeko sa šafranom i kvascem, dodajte jaja, omekšali maslac i kiselo vrhnje. Dobro promiješajte sastojke.
  4. Umijesite tijesto rukama ili pomoću miksera (kukasti nastavak). Mijesite ga tako da najprije na maloj brzini počnete mijesiti tijesto, polako dodajući ostalo brašno, žlicu po žlicu, mijeseći nakon svakog dodavanja. Dodajte toliko brašna da se tijesto još uvijek malo lijepi na dodir, ali ne u potpunosti.
  5. Oblikujte tijesto u kuglu pa ga stavite u veliku posudu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite tijesto da odstoji na toplom mjestu 1 do 2 sata, dok se ne udvostruči.
  6. Kada se tijesto udvostruči, lagano ga pritisnite i malo umijesite. Odlomite komad i oblikujte ga u kuglu široku oko dva centimetra (60 do 70 grama). Razvaljajte kuglu u zmiju dugu oko 14 centimetara. Zatim uvijte krajeve u suprotnim smjerovima, oblikujući "S" sa spojenim krajevima. Stavite na obloženi lim i ponovite postupak s ostatkom tijesta.
  7. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite ga na toplo mjesto dok se ne udvostruči, 30 minuta do sat vremena.
  8. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tijesto premažite jajima pomoću kista, a grožđice utisnite u sredinu svake spirale. Pecite 10-11 minuta, a na pola pečenja okrenite peciva. Izvadite iz pećnice i ostavite ih 5 minuta prije posluživanja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju