Složenci od tjestenine idealni su čistači hladnjaka kada trebate potrošiti višak namirnica prije odlaska na godišnji odmor, ali i zasitno jelo kada poželite nahraniti puno ljudi bez previše nakuhavanja ili raznovrsnih sastojaka.
Višak pečenog ili kuhanog mesa, ali i šunke odličan su dodatak tjestenini, a dodati možete i povrće poput blanširane brokule, kuhanog graška ili pirjanih gljiva. Složenac prije pečenja možete posipati parmezanom, a jači okus bešamelu dat će koja žličica mirisnog senfa. Ostatke možete čuvati u hladnjaku i podgrijati idući dan te poslužiti sa salatom.
Složenac od tjestenine - sastojci:
- 400 g tjestenine (npr. penne, fusilli ili makaroni)
- 250 g šunke (narezane na trakice ili kockice)
- 250 g naribanog sira (gauda, edamer, ili mozzarella)
- 2 žlice maslaca
- sol i papar po ukusu
Bešamel:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
- sol i papar po ukusu
Složenac od tjestenine - priprema:
- Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputama s pakiranja, ali dvije, tri kraće nego što piše (jer će se dodatno kuhati u pećnici). Ocijedite i ostavite sa strane.
- U loncu na laganoj vatri otopite maslac, dodajte brašno i miješajte pjenjačom oko 1 minutu na laganoj vatri. Postupno ulijevajte mlijeko, stalno miješajući da ne ostanu grudice. Kuhajte 5–7 minuta, dok se umak ne zgusne. Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem po ukusu.
- Zagrijte pećnicu na 200 °C (180 °C s ventilatorom). Pomiješajte tjesteninu, šunku i bešamel u velikoj zdjeli. Umiješajte i polovicu količine naribanog sira u smjesu.
- Nauljite vatrostalnu posudu (ili je premažite maslacem), ulijte smjesu i poravnajte. Pospite preostalim sirom po vrhu i dodajte nekoliko komadića maslaca (za zlatnu koricu). Pecite oko 20–25 minuta, ili dok se složenac lijepo ne zapeče i sir ne dobije zlatnu boju. Ohladite 5 minuta prije posluživanja da se lakše reže.
Brzo, lagano i povoljno: 7 neodoljivih ljetnih jela za koja vam pećnica ne treba