Domaći njoki traže nešto truda, ali rezultat je neusporediv s kupovnima. Oni koji su se uhvatili ukoštac s domaćim krumpirovim tijestom pa na kraju nisu bili zadovoljni i odustali od "operacije njoki" možda su pogriješili u jednom od koraka, no uz prave savjete domaći njoki će biti fantastični. A osim toga, lako ih možete pripremiti unaprijed pa zamrznuti i vaditi po potrebi – bez trošenja vremena na odlazak do trgovine.

Pogrešan krumpir

U moru krumpira kako upecati prave? Tražite onaj krumpir koji ima puno škroba, a od voštanog se udaljite. Stari krumpir grube kore dobar je putokaz. Slobodno koristite lički krumpir.  

Previše vlage

Umjesto kuhanja krumpira, isprobajte trik poznatih chefova i zamijenite lonac pun vode – pećnicom. Chefica Nigella Lawson preporučuje da ih stavite u pećnicu s korom. Razlog tome je vlažnost. Pečenjem se ona gubi, a manje vlage znači manje brašna koji je glavni krivac zbog kojeg vam njoki mogu ispasti tvrdi poput kamenčića. Oko sat vremena na 220 stupnjeva Celzija bit će dovoljno za krumpire srednje veličine. Provjerite ih vilicom i ako su gotovi, izvadite ih i pustite da se malo odmore.

Mikser

Krumpir treba biti hladan na dodir prije nego što ga krenete guliti kako bi taj korak protekao što ugodnije, a zatim ga usitnite. Vilica, ribež ili preša za krumpir su najbolji alati jer omogućuje cirkulaciju zraka prilikom gnječenja. Nikako krumpir nemojte miksati jer bi njoki mogli biti gumeni i tvrdi.

Krivo brašno

Kod pripreme bilo kakve tjestenine pola posla je u odabiru brašna. Koristiti možete glatko brašno, ali za odličan rezultat poslužite se talijanskom nulericom, odnosno brašnom 00 od fine durum pšenice. Takvo brašno daje najglađu moguću teksturu, što je dobro čak i za vrste tjestenine poput njoka.

Krumpir Hrana i piće Ulje i tjestenina, cijeđenje riže... 10 čestih pogrešaka zbog kojih jela nisu dovoljno ukusna

Previše brašna

Kod pripreme njoka brašno uvijek treba dodavati postepeno u smjesu. Lako je dodati previše brašna u tijesto za njoke, zbog čega postaju ljepljivi ili gumeni. Za početak na 500 g krumpira dodajte 50 g brašna. Nakon što rukom umiješate brašno tijesto bi trebalo ostati malo ljepljivo. Možete dodati više brašna na ruke i kuhinjsku površinu kako biste smanjili količinu krumpira koju ćete skidati s prstiju — a da ne riskirate gumeno tijesto. Također možete i prosijati brašno kako bi njoki bili prozračniji.

Previše jaja

U hrpicu od jaja i brašna možete dodati jaje, ali i ne morate – neke vrste njoka rade se bez jaja, ili samo sa žumanjcima. No dodate li ih previše, tijesto bi moglo biti žilavo i tvrdo. Stoga, držite se (dobrog) recepta.

Previše truda

Kada mijesite tijesto za njoke budite oprezni da ne pretjerate jer će se gluten previše razviti, a njoki će biti žilavi. Kada počnete raditi tijesto bolje je lagano umiješati brašno žlicom ili kuhačom kako biste nježno pomiješali sastojke. Umjesto povlačenja i razvlačenja tijesta bolje ga je preklapati kako biste uklopili sve sastojke, a ne pretjerano izmijesili tijesto.

Gotov za 15 minuta: Recept za pečenje krumpira u kori koji će se topiti u ustima Pečeni krumpir s vučenom svinjetinom u BBQ umaku Pečeni krumpir s kukuruzom, paprikom i mljevenim mesom Klasični pečeni krumpir sa sirom, vrhnjem i špekom +2 Pečeni krumpir s piletinom i špekom

Zaboravljanje detalja

Njoki s minijaturnim žljebovima kakvi se poslužuju u restoranima nisu stvar šminke. Prorezi im daju šarm, ali poanta nije da budu lijepi nego da učinkovito pokupe umak koji će se zadržati u udubljenjima. Napravite ih vilicom ili pomoću alata koji izgleda poput ribeža, a u Italiji se naziva rigagnocchi.

Predugo ili kratko kuhanje

Njoke slobodno smijete posuti brašnom kako se ne bi lijepili jedan za drugi, a prije stavljanja u vruću vodu neki kuhari koriste silikonsku četku kako bi uklonili višak. Tako se sprečava da se voda za njoke previše zamuti tijekom kuhanja pa da se ne vidi kada su njoki spremni za vađenje iz lonca. Kuhajte ih u dobro posoljenoj vodi dok ne isplivajuna površinu, tada ćete znati da su gotovi.

Šlampavo zamrzavanje

Odlučite li njoke spremiti u zamrzivač pazite da ih ne složite preblizu jednog drugome jer će se u tom slučaju slijepiti. Rasprostrite ih na pobrašnjeni lim za pečenje i pokrijte ih, primjerice folijom ili papirom za pečenje.

15 minuta i nekoliko kuna: Trik s kojim će jela od mljevenog mesa imati puno bolji okus +0 Umak od mljevenog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju