Jedan od najpoznatijih recepata iz 1930-ih, odnosno vremena velike američke depresije, vratio se u vrijeme pandemije i zadržao se sve do danas, a glavni sastojak je ni više ni manje nego – voda. Dobro ste pročitali. Prije koju godinu tiktokeri su neumorno počeli dijeliti videorecepte za desert koji traži tek nekoliko sastojaka.

Nakon što se tijesto za pitu rasporedi u limu, ulijeva se voda i zatim dodaje mješavina brašna i šećera bez miješanja. Potom se dodaju maslac narezan na listiće i prema želji vanilija i cimet. Nakon pečenja pita se treba ohladiti, a oni koji su je probali kažu da ima bolji okus nego što zvuči. U receptu se koristi gotova kora za pitu, ali možete je i sami napraviti. 

Pita od vode - sastojci:

  • 1 kora za pitu promjera 23 cm (nepečena)
  • 360 ml vode
  • 4 žlice brašna
  • 200 g šećera
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 70 g maslaca, narezanog na 5 komada

Pita od vode - priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C i stavite praznu koru za pitu u lim za pečenje.
  2. Ulijte 360 ml vode u koru za pitu.
  3. U maloj zdjeli pomiješajte brašno i šećer. Ravnomjerno pospite smjesu po vodi, ali nemojte miješati.
  4. Dodajte ekstrakt vanilije, a zatim na vrh stavite komade maslaca.
  5. Pecite na 200 °C 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 190 °C i po potrebi prekrijte rubove kore aluminijskom folijom kako ne bi izgorjeli. Nastavite peći još 30 minuta.
  6. Kada pita izađe iz pećnice, bit će tekuća, ali će se stisnuti dok se hladi. Ohladite je potpuno na sobnoj temperaturi, zatim pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne stegne prije rezanja.