Jedan od najpoznatijih recepata iz 1930-ih, odnosno vremena velike američke depresije, vratio se u vrijeme pandemije i zadržao se sve do danas, a glavni sastojak je ni više ni manje nego – voda. Dobro ste pročitali. Prije koju godinu tiktokeri su neumorno počeli dijeliti videorecepte za desert koji traži tek nekoliko sastojaka.
Nakon što se tijesto za pitu rasporedi u limu, ulijeva se voda i zatim dodaje mješavina brašna i šećera bez miješanja. Potom se dodaju maslac narezan na listiće i prema želji vanilija i cimet. Nakon pečenja pita se treba ohladiti, a oni koji su je probali kažu da ima bolji okus nego što zvuči. U receptu se koristi gotova kora za pitu, ali možete je i sami napraviti.
Pita od vode - sastojci:
- 1 kora za pitu promjera 23 cm (nepečena)
- 360 ml vode
- 4 žlice brašna
- 200 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 70 g maslaca, narezanog na 5 komada
Pita od vode - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C i stavite praznu koru za pitu u lim za pečenje.
- Ulijte 360 ml vode u koru za pitu.
- U maloj zdjeli pomiješajte brašno i šećer. Ravnomjerno pospite smjesu po vodi, ali nemojte miješati.
- Dodajte ekstrakt vanilije, a zatim na vrh stavite komade maslaca.
- Pecite na 200 °C 30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 190 °C i po potrebi prekrijte rubove kore aluminijskom folijom kako ne bi izgorjeli. Nastavite peći još 30 minuta.
- Kada pita izađe iz pećnice, bit će tekuća, ali će se stisnuti dok se hladi. Ohladite je potpuno na sobnoj temperaturi, zatim pokrijte i stavite u hladnjak dok se ne stegne prije rezanja.