Sastojci za slanu pitu od rajčica:
- 250 g gotovog lisnatog tijesta
- 5-10 srednje velikih rajčica
- 1 žlica kvalitetnog balzamičnog octa
- komadić maslaca
- prstohvat šećera
- svježi listići bosiljka
Priprema slane pite od rajčica:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- Razvucite lisnato tijesto i odrežite na veličinu okruglog lima za pečenja promjera oko 16 do 20 centimetara. Stavite ga u hladnjak s razvučenim tijestom.
- U tavi rastopite maslac, dodajte prstohvat šećera i balzamični ocat pa sve zajedno kuhajte nekoliko minuta.
- Dodajte prepolovljene rajčice i pirjajte ih u pripremljenom umaku nekoliko minuta sa svake strane.
- Prebacite rajčice na pripremljeno lisnato tijesto zajedno sa svim sokovima iz tave i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 do 20 minuta, odnosno dok se tijesto ne dobije zlatnožutu boju.
- Ohladite prije posluživanja i poslužite sa svježim listićima bosiljka. Dobar tek!
Savjet plus:
Upotrijebite onoliko rajčica koliko će vam biti potrebno da prekrijte površinu lisnatog tijesta. Umjesto većih rajčica možete koristiti i cherry rajčice.
Plod koji ima posebno mjesto u talijanskoj kuhinji: Put od otrovnog voća do hrane koja je osvojila Italiju +0