Sastojci za slanu pitu od rajčica:

  • 250 g gotovog lisnatog tijesta
  • 5-10 srednje velikih rajčica
  • 1 žlica kvalitetnog balzamičnog octa
  • komadić maslaca
  • prstohvat šećera
  • svježi listići bosiljka

Priprema slane pite od rajčica:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Razvucite lisnato tijesto i odrežite na veličinu okruglog lima za pečenja promjera oko 16 do 20 centimetara. Stavite ga u hladnjak s razvučenim tijestom.
  3. U tavi rastopite maslac, dodajte prstohvat šećera i balzamični ocat pa sve zajedno kuhajte nekoliko minuta.
  4. Dodajte prepolovljene rajčice i pirjajte ih u pripremljenom umaku nekoliko minuta sa svake strane.
  5. Prebacite rajčice na pripremljeno lisnato tijesto zajedno sa svim sokovima iz tave i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 15 do 20 minuta, odnosno dok se tijesto ne dobije zlatnožutu boju.
  6. Ohladite prije posluživanja i poslužite sa svježim listićima bosiljka. Dobar tek!

Savjet plus:

Upotrijebite onoliko rajčica koliko će vam biti potrebno da prekrijte površinu lisnatog tijesta. Umjesto većih rajčica možete koristiti i cherry rajčice.

Plod koji ima posebno mjesto u talijanskoj kuhinji: Put od otrovnog voća do hrane koja je osvojila Italiju Umak od rajčice Tjestenina sa svježom rajčicom Juha od rajčica +1 Pizza

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju